Такса смет трябва да е според количеството, общините решават как

Депонирането на отпадъци сега е 60%, целта е да спадне до 10 на сто
35
Такса смет трябва да е според количеството, общините решават как
Снимка: БГНЕС

Таксата смет трябва да стане според количеството. Старият модел следва да отпадне, обясни пред БНР заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов. По По думите му до 2025 г. трябва да приключи въвеждането на новия модел.

Ще има разработени модели и всяка община ще може да избира кой модел е най-подходящ за нея. Някои общини вече прилагат такива модели, посочи той.

По думите на Сиджимов, "могат да бъдат и хибридни, и съвсем директно измерване на количеството".

До 2038 г. трябва да стигнем до 10% депониране, което е много амбициозна цел. Сега се депонират около 60 на сто от отпадъците, поясни Сиджимов.

"Темповете на запълване при някои депа са много високи. С всичките нови системи, които ще се приложат, тези темпове ще намаляват", посочи той.

Все още има кметове, които постъпват безотговорно, допълни заместник-министърът на околната среда и водите.

Общините са ключов играч в цялата схема по управление на отпадъците. Необходима е интензивна работа през цялата 2024 г. във връзка с промяна на модела за таксата битови отпадъци. Ще се работи за по-мащабно навлизане на разделното събиране, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Стойкова, юрист и експерт по устойчиво управление в НСОРБ.

В сивите кофи трябва да остане минимално количество отпадък, изтъкна тя.  

В кафявите кофи за биоотпадък ще попадат хранителните остатъци. Общините са в очакване и на т.нар. депозитна система за бутилки и кенчета.

Изключително голям проблем е недостатъчният брой на точките за разделно събиране, подчерта Стойкова.

"Целта е всички да бъдат стимулирани да се изхвърля все по-малко", посочи тя.

За един голям блок използването на пликове няма да бъде рационално. Може да се използват общи съдове със заключващо устройство и възможност за измерване на обем и количество, поясни експертът.

"Тази кофа може да бъде заключена с индивидуален чип. Може да се определи колко пъти е използвана тази кофа", посочи като пример тя.

Според Десислава Стойкова при оптимално изхвърляне на боклука таксата битови отпадъци може и да намалее.
Моделите, които ще бъдат разработени, ще бъдат според вида на населеното място и типа на застрояването. За момента са обособени 8 такива категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: отпадъцисметтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе ***, в Италия отдавна са с чипове. Който не си плати данък и такса смет чипа му става неактивен и веднага отива да си плати борчовете в Общината, иначе не може да си изхвърли ***, освен в някое малко кошче в някой парк, ама там ще го надушат карабинерите и става дебело. Всяка кофа и там и в Португалия има сензор за тегло, тоест като се отвори с чипа и изхвърли 1 торба се променя масата на контейнера и се знае колко *** е изхвърлил всеки човек и така му се изчислява годишно сметта.
29
0
 
3
 
! Отговори
ТОВА е въпрос преди 5 месеца
Нищо не казват за братята роми, които така сладко ровят в контейнерите и търсят богатства? С тях как ще се справи Министерството на околната среда и водите????
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ходя при мМаййка ми, тя ми дава да и изнасям бохклукка. Какво сега, да ми извади чип и на мен ли? Днес ходих да оправям на наемателката нещо и да инсталирам разни работи, тя беше на работа, изнесох една торба бохклукк, какво, и тя ли трябва да ми изкара чип за кофата? А като съм в центъра по работа и имам плик с отхпадък от обяда - да си го нося в къщи ли, или в центъра кофите няма да се заключват? Абе какви са тия безумия? Колко стотици милиона ще ОТКРАДНЕТЕ пак за безумни системи???
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Тази кофа може да бъде заключена с индивидуален чип." - а до кофата - купчина торби със сммет.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Целта е всички да бъдат стимулирани да се изхвърля все по-малко" и кво, в къщи ли ще си го събират??
25
1
 
5
 
! Отговори
До Сиджимов Стойкова преди 5 месеца
ПиснА ми дЕдовия от чиновници като вас , които през живота си един пирон не са забили , но винаги дават акъли ! Къде сте тръгнали с тези професии ( ингилизите им викат support staff ) да решавате технически въпроси !
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете това поредно безумие на лобистите на бизнеса. Остава да си теглим и бокклука и да си заключваме кофите и да се караме из кварталите и блоковете. Ще затънат градовете в отпадъцци, заключени кофи, кантари. Не сме тъппи германци. Не копирайте просттотиите на Запада. Всичко това езаради бизнеса, който не иска да плаща такса отпаддъци на данъчна оценка. Ще плащат нула лева и ще си хвърлят бокклука незаконно.
23
8
 
3
 
! Отговори
Боб преди 5 месеца
Добре де, защо трябва да е сложно и скъпо - персонализирани торби, кантари на контейнерите и т.н.? Знае се приблизително за всеки град и село колко тона им са отпадъците за месец и година, на адрес колко човека живеят...Сметката е проста: количеството - разделено на броя живеещи, умножено по броя на даден адрес и това е. За сезонните имоти е малко по-трудно, но пак би могло да се намери справедливо решение - като например като отивам на вилата да се регисрирам при кмета, като си тръгвам- пак-)
22
0
 
9
 
! Отговори
Тихомир преди 5 месеца
И всеки от нас ще трябва да си закупи и използва 68 различни кофи/контейнери, за различните видове отпадъци. ВЕЛИка идея.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви дивотии пак ще измислят...чипове, кодове, теглилки, "умни кофи" и Бог знае какво още...И друго...Смет ще има, докато има хора... Какви са тези лозунги да сме изхвърляли "по-малко"? Какво трябва да означава това. Аз не познавам никой, чиято цел в живота е да изхвърля колкото се може повече ***.Вече плащаме за месец толкова за на ***, колкото за интернет. Ако целта е просто да подарим пари на едни хора да си купят новото Ламборгини, с удоволствие ще даря...но не и по този начин
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Торбите за смет трябва да са задължителни като в цената им да се включи и въпросната такса. Или таксата да се фиксира на примерно 50лв на човек на година
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде сега да видим как едно просто нещо, като изхвърляне на *** може да го направим много сложно и скъпо. От друга страна този подход отразява най-добре европейския начин на мислене и в пи-общ план мироглед.
18
2
 
5
 
! Отговори
ссс преди 5 месеца
До Фитьо Аз пък съм в София и за доста по-малко жилище плащам 200лв и то в Младост, който се води краен квартал. Не си в час. А иначе всеки гледа в чуждото канче и му се струва, че е прецакан.
17
0
 
4
 
! Отговори
Фитьо преди 5 месеца
До ссс.Не съм от София В първа зона плащаме 200 за 100 ми квадрата,а в четвърта 5 и освен това е по&отдалечена от депото за отпадъци,тъй че не вярвам да бъде прието радушно от чиновниците в общината.
16
2
 
6
 
! Отговори
ссс преди 5 месеца
До Фитьо Данъчната ви оценка е малко по-висока, дори не е двойна, камо ли 50 пъти. Ама с моите данъци все центъра ремонтират и облагородяват.Та хайде по-кротко!
15
3
 
2
 
! Отговори
Фитьо преди 5 месеца
2002 бе прието с начало 2004 върху количество или ползвател,нито една община не прие наредба и го отмениха Сега пак,но не вярвам Не вярвам,че сега в първа зона плащам 50 пъти повече на база д.о. от крайните квартали и тъй като там живеят пет пъти повече в жилище аз ще плащам пет пъти по-малко,т.е. 40,а те не 5,а 250,ако въобще плащат нещо.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега Терзиев ще ви чипира кофите, след това и вас!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 11. Ше те чипосат отвсякъде. Ше носиш пълни джебове чипчета за всяка една услуга че и ше си ги плащаш и данъци ще плащаш и данъци на данъците. Неаме икономика а пари за администрация трябват.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ссс. Те и сега са си сметище. Недоинтегрираните седят на почивка точно до тях и фърлят по земята вместо да се протегнат и хвърлят в контейнера. Много ще се изморят пък и не е задължително.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая дали живее в София ? В смисъл дали някога е виждала как изглежда кофа за отпадъци и как ще ги заключва с чип.Когато си хвърлям *** ще пипам дръжката на кофата омазана с каквато се сетите гнус ли ?Ами ако чипът блокира? Как ще изхвърлиш пластмасова торба с пластмасови бутилки от безалкохолни напитки и вода в кофа на която отворът е 15 см обграден с мазна гнусна гума както е сега.Ще ги мачкаш с крака и ще ги слагаш една по една ли ? Таа нещо тралала? Да живеят сивите кофи без капак.