Заради климатичните промени изчезват малките ледници на Пирин

Според прогнозата на БАН това ще се случи до 2045 г.
25
Заради климатичните промени изчезват малките ледници на Пирин
Снимка: Pixabay

Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г. Това заяви доц. Емил Гачев от Националния институт по геофизика, геодезия и география (ИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) при представянето на резултати от теренно проучване в планината, цитиран от БТА. 

В Пирин има два микроледника, които се намират в най-високата мраморна част на планината. Единият е Снежника, който се намира в циркуса Големия Казан под връх Вихрен.

Другият е Бански суходол, разположен под северната стена на карстовия ръб Кончето. Изследванията показват, че тези ледници съществуват без прекъсване от поне 500 години, каза доц. Гачев. Най-голямата ценност на българските малки ледници е, че са безпристрастни и точни регистратори на климатичните промени, подчерта той.

Има тенденция към безснежни зими през последните 7-8 години, каза ученият. По думите му дефицитът на сняг през декември и януари от части се компенсира от значителни валежи през март и април. Това са отделни събития с интензивен валеж, които водят до натрупване на лавинен сняг, поясни той. По думите му това влияе върху състоянието на микроледниците. „Наблюдава се деградация на малките ледници в снежници и ледени преспи. В Пирин тази деградация в периода след 2018 г. засяга по-силно микроледника Бански суходол. Той не показва активност и се превръща в ледена преспа“, обясни доц. Гачев.

„Последните 150 години са период на постоянно климатично затопляне. Причината е повишаване на слънчевата активност след малката ледникова епоха, което съвпада и с индустриалната революция“, каза специалистът.
Микроледникът Бански суходол се намира почти на 2700 м. височина. Благодарение на по-ниските температури, той успява да се съхрани. При него лавиносборът е до 4 пъти по-малък, в сравнение с този на Снежника и затова интензивните валежи през май-юни стопяват снежната покривка и го оголват през юли, обясни ученът.

Лавинната дейност е по-значима за Снежника поради фуниевидната форма на склона, концентриращ сняг от 20 пъти по-голям от площта на микроледника. Това предпазва микроледника от ефекта на високите летни температури през първата половина на лятото, поясни Гачев.

Към момента микроледници се срещат в три от високите планини на Балканския полуостров – Дурмитор (в Черна гора), Проклетия (в Албания) и Пирин (в България).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Пиринледници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Застрояването променя климатичните промени а рушветите променят статута и резултата е повече от явен!Да ви е честито евроатлантическото турско ново робство
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Климатични промени" е имало и преди 100 години, и преди 1000 години, и преди 10 000 години, и преди десет милиона години. Само че сега измислиха и органицираха как да нии ограничават и грабят под този предлог! Самолетите на милиардерите не са проблем, вашата кола с еднолитров обем е проблем! За богаташите в Давос доставят тонове най-скъпо месо от другия край на планетата, докато те се тревожат как ние ядем месо! Пропагандата е ежедневна, атаката е започнала!
15
5
 
1
 
! Отговори
Еe ist wieder da преди 5 месеца
Комунистите и русофилите замърсяват планетата с присъствието си.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато има климатични промени, всичко е наред. Спре ли да се променя климата, или си умрял, или ти остават няколко секунди.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И кво ся, да спрем слънцето ли? В цялата слънчева система се наблюдава затопляне, в унисон със слънчевата активност. По някое време ще започне охлаждане и това са съвсем нормални цикли.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прав им път. Без друго са от едва 6-7 века, от началото на малкия ледников период, в чийто край живеем. Обичайните температури в този регион са с два градуса по-високи и всъщност се връщаме към нормалното.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Би трябвало скоро да има сняг.Вместо да се радвате на хубавото време и че няма да плащаме високи сметки за отопление само мрънкате.От Глобално затопляне минахте на "климатични промени".Още един вулкан като изригне ще стане студено като през 1815-та.Екосектантите където са си направили план да съкращават населението заради измисленото им Глобално затопляне да ходят да си протестират на вулканите колкото искат.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
климатичните промениса самона запад, тука и в русия нема
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еми нали искахте промяна ? Ето я... Промяната Продължава!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
в събота щяло да има сериозни превалявания на сняг над 1000 метра ... та толкова за стопяването на тия .. 'ледници' .. ***- -илите писали статията дори не са си направили труда да видят прогнозата за времето, че да може да хване дикиш поредната им лъжа за глобално затопляне и климатични промени ...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шe ckoчи цeнaтa нa xлagилницитe...
6
2
 
17
 
! Отговори
пепи преди 5 месеца
Странно как предсказват толкова сложни неща а не могат да кажат точен резултат от един мач . А и все още чакаме предсказанието на оон от 1965 година че Ню Йорк до 1990 година ще е под вода
5
0
 
16
 
! Отговори
Я пак?!?! преди 5 месеца
Пробив ли е това в догмата, че човека и само той я докарал да затоплянето? Сега било и Слънцето! Ами сега!!!! Като казахте Аз кажете и Б- колко процента от сборния ефект е от Слънце и колко от човешка дейност? Не забелязвате ли, че ефектите от зелени политики обогатяват едни и мачкат други,м??? Дали хора с инфо, не ни пробутват за наша вина нещо което те знаят ,че бездруго ще се случи?Не, не съм плоскоземец. Такива са били едни дето са приемали догмата безкритично преди векове.
4
2
 
8
 
! Отговори
Чочо Карачочев преди 5 месеца
Чудя се колко ли пари се плащат на официалните медии за да лъжат нон-стоп за всичко ОВЦЕ хората !? А ОВЦЕ хората се връзват на всяка лъжа и никога не подлагат на съмнение казаното от пипалата на октопода .
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2045 е достатъчно далеч. Мога да предположа висок риск 70%+ направилите прогнозата да не доживеят да видят дали ще се изпълни.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами така е преди хиляди години Сахара е била джунгла, но вече не е климата винаги се е изменял. И разно сополанкковци не могат да променят това.
1
3
 
3
 
! Отговори
Пен преди 5 месеца
А големите ледници как са?