С жива верига бранят акациевите дървета в "Корията" край Септември

Сечта е започнала след таен търг, обявен от община Септември
18 ное 2023 15:39, Елка Василева
22

Изненадваща сеч на акациеви дървета в местността "Корията" край Септември. Жителите на района казват, че това е посегателство срещу единственото диво и недокоснато досега място, което е и защитено.

Територията на "Корията" край село Ковачево попада в Натура 2000. Това е зона, в която голата сеч не е позволена. Въпреки това в края на миналата седмица в местността се появяват табели, че достъпът е забранен заради дърводобив. Ден след това хората от селото чуват и шум от моторни резачки.

"Някои от колегите ловци са дошли тук да видят, че бръмчат машини. И започна да се вдига врява откъде са, какво са. Обадиха се на кметицата, тя въобще не знаела за това нещо", сподели Иван Сираков от Ковачево.

Оказва се, че през 2022 година след таен търг, обявен от община Септември, фирма от Самоковско печели и плаща за добив на дървесина от местността. За хората от Ковачево обаче "Корията" е безценна - емблематично място за почивка, разходки и туризъм - и те не искат 100-годишните акации да се изсичат.

"Има яребици, има фазани. Има и друг дивеч – чакали, кучета. Отсреща има рибарник. Хората си релаксират тук", каза Иван Сираков.

Мястото е предпочитано за разходки и пикник.

Хората в Ковачево са решени да започнат протести, ако сечта продължи.

"Правим коридор пред рибарниците и няма да позволим това нещо да продължава. С жива верига ще ги спрем. И ако не може с добро, става и с взлом", категоричен е Иван Сираков.

В момента сеч няма. Но разрешителното все още не е оттеглено и продължава да бъде в сила. Това означава, че във всеки един момент, без предупреждение, сечта в "Корията" може да бъде възобновена.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Пазарджик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 5 месеца
Същото се случи с южния зелен пояс на Димитровград!60-70 годишна дъбова гора беше редуцирана до тънки вейки.Да живей кмета Иво Димов, и до амнайсто коляно всичките му роднини да са живи и здрави. Евала Иво, евала Боко!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на хората. Къде да идваме да помагаме. Имам много хубав арбалет, докато секат няма и да разберат от къде им е дошло.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е известна с това, че не държи на природата и красотата...за пари българина ще унищожи всичко хубаво. Примери много - бетонирано черноморие, незаконна сеч навсякъде, бракониерство масово, отровени диви животни, ненавист в градовете към бездомните животни които в крайна сметка са плод на човешки недомислици, в Банско ако си на терасата в хотела може да се здрависаш с някой от съседния хотел...толкова са нагъсто, избиха животните по селата под претекст че имало какви ли не чуми....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига бе, жена ли е кмет на Септември. Както е описано, ако е вярно. Е направо страшно. На тия сигурно дори ресторантите не им работят по мръкнало и се стрелят по улиците кат каубои
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
защо във всяко населено място има хора, които се мислят, че са над закона и народните деликатеси искат да закрият прокуратурата и безаконнието продължи с пълна сила, сега поне прокуратурата въз основа на тази статия може да се самосезира.
10
0
 
6
 
! Отговори
Багатур преди 5 месеца
Подкрепям предложението на N8 и горещо го препоръчвам!
9
0
 
7
 
! Отговори
Багаин преди 5 месеца
Не барайте салкъма, ей! Тангра ще ви накаже!
8
1
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 5 месеца
Имам само един въпрос: Тия нормални ли са дето секат дърветата ???
7
0
 
11
 
! Отговори
Ddd преди 5 месеца
И фирмата спечелила търга е на шурето на кмета.
6
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
това е резултата когато не се мисли по изборите
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами промянаджиите това првят - променят. Защитена местност ли? Място за пикник? Вече не! Ще го променим. Ще стане чудно голо поле, на което можете да насадите модерни фотоволтаици. Гласувайте за промяната.
4
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Салкън се казва не акация
3
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това са гадни русофили.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Таен търг, гола сеч. Трябва общинският съвет на Септември в затвора, начело с кмета. И да не излизат никога повече. С тъй наречените дървосекачи за компания при бай Ставри.
1
3
 
31
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Дървосекачите трябва да се обявят извън закона и да се УБИВАТ. Ножът е опрял до кокала. Разбира се, че има корумпирани чиновници, които им подписват разрешенията за сеч, НО ! Прво трябва да се пресече вредната практика на терен.