България има всички дадености за здравен туризъм

Може да се съчетае със здравословно хранене
21 ное 2023 22:15, Анисия Иванова
27
България има всички дадености за здравен туризъм
Снимка: БГНЕС

България има всички предпоставки и голям потенциал да се позиционира като дестинация за здравен туризъм. Начинът да се случи това е ефективно сътрудничество между правителството, местната власт, организациите за управление на туристически райони (ОУТР) и представителите на бизнеса.

Около това становище се обединиха участниците в дискусионна кръгла маса „Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации – новият приоритет на потребителите“.  

Събитието е организирано от Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС. В кръглата маса участваха и представители на Община Казанлък.

"В отговор на новите предпочитания на туристите разработваме проект за развитие на здравен туристически продукт около Казанлъшки минерални бани, съобщи Никола Петков, директор на Общинско предприятие по туризъм „Казанлък Арт“ и изпълнителен директор на един от най-големите и модерни хотели на територията на региона.

„В момента малката част, която е приложима и се разработва у нас, е СПА туризмът. Трябва да се работи по-активно в областта на превенцията и възстановяването, а не само в СПА сегмента“, посочи още Петков.  .

По думите му здравният туризъм може да бъде успешна част от предлагането във високия сегмент и да се съчетае ефективно с 5-звездния туристически продукт, като към това се добави и здравословно хранене и меню, съобразено с предпочитанията на туристите.  

„Здравният туризъм може ефективно да се съчетава с останалите видове туризъм в община Казанлък, както с културния, така и с фестивалния туризъм“, коментира още Никола Петков, цитиран от БНР.

„В седем от деветте туристически района здравният туризъм е изведен като приоритетен, което отговаря на актуалните предпочитания и търсения на туристите – както местните, така и чуждестранните“, посочи при откриването на кръглата маса проф. д-р Мариана Янева – ръководител на Катедра „Икономика на туризма“.

Дискусиите във форума се фокусираха върху възможностите за ребрандиране на България като четирисезонна дестинация с фокус здравен туризъм.

Дискусионната кръгла маса с представители от местната власт и депутати е първото подобно събитие, организирано от Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС. Организаторите изразиха надежда, че дискусиите ще продължат в различни формати, чрез които академичната общност и бизнесът могат взаимно да помогнат на изпълнителната и законодателната власт за утвърждаване и популяризиране на България като целогодишна дестинация за здравен туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мокри ли са, че не са го правили от 3 дни интересно им е.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доктори, ако ти трябват, си за болница, не за спа.. те обикновено замазват симптоните, не лекуват. Единствено спешната мадицина помага. Останалото е ходене по мъките
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубава сграда!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плодовете и зеленчуците ви са вносни по следните причини: 1. Разсипаха каквото имаше от преди посадено и с изградени милиорации. И сложиха водомери на кладенците в частни имоти. Дори искаха затапване и заравяне ба водоизточници! Без вода какви зеленчуци търсиш? 2. Няма хора да берат. Череши, ябълки, грозде, бадеми брах на бригади. Сега са изкоренени. 3. Прекупвачи и мутри тормозят малкото будали-пеоизводителк 4. Индианците берат чуждия труд 5. Вносното е на половин цена 6. Субсидии йок
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България имала всички дадености за здравен туризъм? Само дето няма читави лекари и достатъчно читави медицински заведения. Пък и чак може да се съчетае със здравословно хранене??? От къде бе? Всичката ни храна е внос и отровена, но с някой и друг подкуп ни я сервират да я ядем. Хиляди тонове отровни плодове и зеленчуци внасят безпрепятствено от Турция, плюс Полша, плюс цяла Европа. Вносните храни от Европа специално за нас ги правят с палмово масло и други ***...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ска паните кому нисти дори го развиваха този здравен туризъм .... мало умна статия
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Иаме голем путенцял за сичко. Сички по света имат голям путенцял. Но...едно е да имаш путенцял и съвсем друго да го реализираш.
8
0
 
2
 
! Отговори
БизнесЯкоСмеВКириза преди 5 месеца
Така най доходоносно ще е ако Бъргария сключи договор с чуждестранни туристически агенции и заедно излъжат чужденците че запади войната екскурзиите им до хубави дестинации отпадът но ако искат може в България да дойдат.Чужденците ще кажат а не не няма проблем задръжте парите.Мухахаха
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А, да..., туй многу верну за здравния туризъм у Бг! Кеф ти евтини "таблетки", райски газ, евтин алкохол и разбира съ евтини к.....ви, всичко туй с евтина и здравословна чешмя...., минералнъ, бе, минералнъ вода!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
КАЗИНО ВЪРШЕЦ преди 5 месеца
С ТРИЦИ ЩЕ ЛОВИМ МАЙМУНИ И ЩЕ ПРАВИМ СПА САПУНИ...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България има дадености за сигански туризъм..
4
4
 
1
 
! Отговори
Условия имаме преди 5 месеца
За съжаление няма такова нещо като Европейска Здравна Каса - сиреч една здавна система, която да поема част от болнолечението в друга европейска държава. Иначе още по времето на Рим тогава аристокрацията е открила лековитите свойства на някой от изворите (*тогавашните римски терми) на терирорията на днешна България. Императори, сенатори, патриции, всякакъв римски елит някога се е лекувал в изворите на траките(т.е. днес България)
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съгласен с колегата по-долу. Велинград е точно олицетворения на идеята на българския бизнесмен за туризъм. У нас почиват само хора, които не са виждали нищо друго.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Бг обслужване няма, просто не съществува. За какъв туризъм говорите, циркаджии?!
1
1
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
А защо ние сме най-болни и с разсипано здравеопазване?