Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!

Карлово още чака 50 млн. лв. от държавата
Обновена: 24 дек 2023 09:52 | 24 дек 2023 09:50, Петър Бойчев
140
Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!
Снимка БГНЕС

Във фургони ще посрещнат и тази Коледа жители на карловските села, които пострадаха след опустошителното наводнение преди година, предава НоваТВ.

Ударените от придошлата вода семейства все още възстановяват домовете, градините и оградите си. Някои разчитат изцяло на собствени средства и спестявания. Други теглят кредити, които все не стигат и вземат нови.

Мостът в село Каравелово, който беше разрушен напълно и раздели селото на две, към момента е възстановен на 50%. За да бъде завършен и да се започне ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от държавата.
Необходими са още 50 милиона лева.

„Започвам всичко отначало. Целият ми дом замина. Живея във фургон на стари години”, сподели Недка Димитрова, жител на село Богдан. 73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лв. и живее сама. Спасение от конденза няма, но пък разчита на климатика, за да не мръзне в студените нощи в металната конструкция. Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. За това синът й започнал да възстановява разрушената й къща. „Оправихме една стая и банята. Материалите са много скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта”, казва жената.

„До момента сме почти завършили 19-километра нов общински път, който започва от Московец. Започнахме и изграждането на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на природни катаклизми”, уточни кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лева струва цялостното възстановяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче държавата е отпуснала само 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово осигуряване. „Следващата година очакваме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили”, каза още Кабаиванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киро,Танасе,Ристо и ти бълтарски турчин пеевски,благодаряйте се на българите,че са един кротък народ,свикнал с ярема на врата си,иначе трябва всички да сте в кауша за много дълго време.
98
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 4 месеца
Мачкане колкото може
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да вземат украинско гражданство и едва тогава нашите управници ще ги забележат. И може да ги преместят от тези кокошарници в хотели по морето?
96
1
 
1
 
! Отговори
КъдеИзчезнаПеДал преди 4 месеца
Време е п.. разтчето с виаграта да се включи по въпроса .Скоро не се е появявал.
95
20
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
И кой е длъжен да построи нови къщи на пострадалите? Държавата е осигурила фургони и това е достатъчно.Затова се правят застраховки на имотите.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма драма, това е ежедневието на изоставената българска провинция.
93
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Миналия месец дадоха от Държавния бюджет 12 МИЛИОНА лв. за наглите, нахални и мързеливи украинци в България. Това е добавка към парите от ЕС....! ---- 12 милиона от нашите пари за неблагодарното племе. А много българи бедстват!
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ггг 93 ---" От 1 юли 2023 г. новият минимален месечен размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 523,04 лв. "
91
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 4 месеца
Пиша от квартала Мали Богдан на с. Каравелово. След входирана до Община Карлово преди година подписка от населението на този квартал , с апел за почистване на затлачен и обрасъл с разстителност отводнителен канал , същият не почистен . Виждайки климатичните промени с големи по количества и интензивни валежи , хората от квартала на с. Каравелово очакваме да бъдем заляти от водни стихии и да се случи най - лошото , за което виновни ще са само и единствено кмета и общинарите в Карлово !
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не съм чул киро да е дарил една заплата за бедстващите....
89
1
 
24
 
! Отговори
Самарин преди 4 месеца
Киро,Танасе,Пеевски,вместо да тичате като улави към америк. посолство,въврвете вижте нашите сънародници как мизерстват,за да заделим от залъка им за "братска" Украйна.Кротък и *** народ сме,затова ни управляват посредствени люде.
88
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Робска душа, това е. Никой друг не би го търпял.
87
0
 
23
 
! Отговори
Токмаков преди 4 месеца
Гърция поиска помощ от ЕС и им беше отпусната. Нашите политици забравиха. Аз мисля че не са забравили а ги държат за топките с далаверите и се надяват да им се размине. Весела Коледа.
86
8
 
8
 
! Отговори
ггг преди 4 месеца
700 лева пенсия- добре си е бабката. В София на жълтопаветните тумбаци това може да са им джобните за кафе само, ама ние тука в провинцията за толкова работим цял месец. За сравнение на мойте родители пенсията е триста и нещо-четиристотин.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога ще продаваме ''ЛУКОЙЛ'' , на Пеевски , и нови -по-високи цени на горивата ?
84
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименГаньо все в паничката на другите гледа. Щото е мързелив и завислив. Хората в Украйна имат добър стандарт на живот. Единствено тук комунистите ви ограбиха и ще ви грабят докато ги избирате.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новите европейски жилища и техните ''ценности'' , вече и фъф Бг !Студ , глд , мизерия , въшки !!!
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно това се полага на народ, който се гордее че е бил поб 500 години.
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 86.Така е елате във Варна да видите в мола какво става от украинки не можеш да се разминеш.Като гледам как харчат дай боже всеки да е такъв богат бежанец като тях.Българските баби и дядовци,хората във фургоните и всички други бедни българи може само да си мечтаят за такъв шопинг.
80
0
 
23
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 месеца
Мда, а в същото време МС заделя милиони да борели ..... антисемитизма!? Харчат се милиони за какви ли не глупости, но да помогнат на бедстващи хора няма нито пари, нито организация от страна на държавата.