Трима лекари за починалия при гонката: Бил е притиснат до смърт

Днес разпитват в НСлС участниците в задържането му
5 яну 2024 09:46, Петър Бойчев
422
Трима лекари за починалия при гонката: Бил е притиснат до смърт
Снимка: БГНЕС

Бившият шампион по борба Пламен Пенев, който почина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е бил задушен смъртоносно при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му.

Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици, съобщава "Сега", като се позовава на източници от разследването. Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това е въпрос на дни. Днес и утре трима следователи от Националната следствена служба са в Стара Загора, за да разпитват полицаите, участвали във фаталната акция.

Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.

Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не е отговорил категорично дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.

Часове по-късно МВР обяви, че двама служители от ОДМВР – Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина и бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките.

Междувременно бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е адвокат на близките на Пенев, поиска МВР да огласи веднага сигнала на младежите, от който тръгват полицейските действия. Това трябва да стане, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ, обяви още той пред БНТ.

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. МВР се опитва да се оневини и твърди, че е действало по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тема се бяга", обяснява сега Йорданов. Адвокатът на семейството твърди и че във видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

За сигнала до телефон 112 разказва на няколко пъти самото МВР. В сряда директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов обясняваше, че "на спешен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст".

"Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач. Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила”, разказа още директорът на ОДМВР-Стара Загора.

Към момента не е ясно кой, как и защо точно е подал сигнала и какво точно има в него. Първоначално бе обявено, че е подаден от деца, после от младежи, накрая от непълнолетни. И до момента не е ясно дали изобщо е имало нож. Самото МВР твърди, че не знае дали такъв е намерен в Пенев и в колата му, защото огледите били извършени от прокурори и следователи. От прокуратурата обаче също не говорят поне за сега за открит нож.

Отделно от това близките на починалия говорят, че мъжът е бил по обичаен маршрут, по който разхожда кучето си и пие кафе. До този момент не е ясно имало ли е и къде е кучето.

БГНЕС пише, цитирайки бивш работодател на Пенев, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. Той е работил като вулканизатор в рудник "Трояново" на Мини Марица Изток. По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болницата за психични заболявания в Раднево.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
0
 
! Отговори
Сомунист преди 3 месеца
До Анонимен Мене ако питате, на всеки който ви пречи да живеете свободно, трябва да му отнемате живота. Има хиляди начини, а от *** *** полза няма...
330
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мене ако питате още по-твърдо трябва да действат полицаите при всяко бягство и неподчинение.Че тука в тая разпасана държава всеки си прави каквото иска.
329
2
 
2
 
! Отговори
Други боклуци преди 3 месеца
останаха ли в Зарата?
328
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще измислът още много фалшиви номера зада оправдаят куките.
327
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виновните полицаи до живот в затвора.
326
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се казва ЕМАНУЕЛА, а адвокат МИМИ.
325
7
 
2
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 3 месеца
Защо адвокатът Емануела? Не пита ЩО Е БЯГАЛ ЩО БРЕ НАЛИ СПОРТИСТ НАЛИ ПРИМЕРЕН ЧОВЕК??????? Или сега е го изкарат лабилен и се плаши от светлината? А защо се е опитал да сгази и почти е сгазил служител на реда??? Що не пита тоз бившия????? Продажници братче кво да ги правиш!!!!
324
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болницата за психични заболявания в Раднево."_____________"По сигнал на негови колеги" Каква е била причината за това доносничество? Не стоят ли лични мотиви (нещо като саморазправа с неудобен човек)зад това принудително въдворяване , защото съществува такава практика у нас!
323
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялото правителство трябва да подаде оставка заради това убийство, но както винаги това няма да стане, а ще изгърмят някои местни за Стара Загора бушончета.
322
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Полицейските репресии в Бг са системни. За това се говори само когато убият някого, а защитата на жертвите срещу репресиите и издевателствата им са на парче. Ако близките не се примирят, ако потърсят медиите, ако някой адвокат се съгласи да ги поеме и т.н. В провинцията адвокатите не защитават хората, които са жертви на полицейски и прокурорски репресии, за случващото се се мълчи. Докога с този тормоз? Кога ще се предприемат законови мерки срещу силовите репресии?
321
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков защо не подава,оставка или поне вътрешния министър? Правителството уби човека, а те даже оставка не подават.
320
9
 
4
 
! Отговори
НЕ СЪДЕТЕ преди 3 месеца
Нека не търсим виновни. *** в случая е, че полицията е с "озязани" права в подобни ситуации. Което от друга страна е добре, понеже много от униформените не са "на ниво" за да им се дадат по-големи правомошия. Едно е важно в случая: както е казано "НЕ СЪДЕТЕ".
319
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МВР УБИЙЦИ
318
3
 
8
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Ся, заралийските милици..., ъъъ, полицайчетъ тренирали хватки по борба с бореца и малку не му дали да диша ... абе за некви си 3-4-5 минути... и чилякъ взел, че умрял без да иска ама не нарочну! Ама те момчетата съ още млади джандари и не знаели, че човек може да умре ако не диша, е, вече знаят и обещахъ да не правят повече така!
317
15
 
5
 
! Отговори
Ники преди 3 месеца
Чудно ми е тука как защитават борец-шизофреник, който бяга от полицията и прави катастрофи. Ами с перо ли да го галят полицаите?Ако осъдят полицаите, при друг подобен случай, те ще се направят на ударени и ще пуснат лудия да избяга.После ще има, ама защо полицията не работи.
316
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия и тримата лекари лъжат ,вчера Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов каза ,че няма насилие при задържането на човека .Веднага друга експертиза ,ама да не е тройна ,че да не стават грешки ....
315
3
 
16
 
! Отговори
Строител преди 3 месеца
Милицонерите са го убили, въпрос на доказване е как се е получило, дали от некадърност или от незнание, еничарите са прекалили със силата, която са употребили. Съдебните лекари казват, че петима ушеви са го натиснали на земята, което е около 400кг (ако сметнем, че един ушев тежи 80кг). Децата подали сигнала са излъгали за ножа, вече са разпитани от следовател. Важното сега е да не им се размине на башибозука в униформа. Трябва да има ефективни присъди, иначе ще продължават да убиват тия еничари.
314
1
 
12
 
! Отговори
Алов преди 3 месеца
Пишете го нещастен случай и толкоз сега ще се чудят как да измъкнат полицаите
313
0
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Лъжат, купени са и тези. Искайте още една експертиза. Искат да изкарат, че следите от боя са получени при катастрофата.
312
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България почти няма тежки престъпления без участието на полицай! Навсякъде са замесени. В кражби, рекет, наркотрафик, *** , лихвари, поръчкови убийства, прикриване на престъпници, прикриване на злоупотреби с държавни пари..... абсолютно навсякъде ако се разровиш да се направи истинско разследване, навсякъде ще стигнеш до замесени полицаи и хора от съдебната система.