Трима лекари за починалия при гонката: Бил е притиснат до смърт

Днес разпитват в НСлС участниците в задържането му
5 яну 2024 09:46, Петър Бойчев
422
Трима лекари за починалия при гонката: Бил е притиснат до смърт
Снимка: БГНЕС

Бившият шампион по борба Пламен Пенев, който почина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е бил задушен смъртоносно при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му.

Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици, съобщава "Сега", като се позовава на източници от разследването. Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това е въпрос на дни. Днес и утре трима следователи от Националната следствена служба са в Стара Загора, за да разпитват полицаите, участвали във фаталната акция.

Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.

Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не е отговорил категорично дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.

Часове по-късно МВР обяви, че двама служители от ОДМВР – Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина и бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките.

Междувременно бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е адвокат на близките на Пенев, поиска МВР да огласи веднага сигнала на младежите, от който тръгват полицейските действия. Това трябва да стане, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ, обяви още той пред БНТ.

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. МВР се опитва да се оневини и твърди, че е действало по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тема се бяга", обяснява сега Йорданов. Адвокатът на семейството твърди и че във видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

За сигнала до телефон 112 разказва на няколко пъти самото МВР. В сряда директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов обясняваше, че "на спешен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст".

"Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач. Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила”, разказа още директорът на ОДМВР-Стара Загора.

Към момента не е ясно кой, как и защо точно е подал сигнала и какво точно има в него. Първоначално бе обявено, че е подаден от деца, после от младежи, накрая от непълнолетни. И до момента не е ясно дали изобщо е имало нож. Самото МВР твърди, че не знае дали такъв е намерен в Пенев и в колата му, защото огледите били извършени от прокурори и следователи. От прокуратурата обаче също не говорят поне за сега за открит нож.

Отделно от това близките на починалия говорят, че мъжът е бил по обичаен маршрут, по който разхожда кучето си и пие кафе. До този момент не е ясно имало ли е и къде е кучето.

БГНЕС пише, цитирайки бивш работодател на Пенев, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. Той е работил като вулканизатор в рудник "Трояново" на Мини Марица Изток. По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болницата за психични заболявания в Раднево.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
3
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
До 285 - ти по дирите на Путин ли вървиш ? Не си ли чувал за свобода ? Е аз съм свободен и където поискам там "ходя" а ти си стой в пещерата им се чуди още какъв вид имитираща храна да си купиш !
270
1
 
10
 
! Отговори
емигрант с ФУРАЖКА преди 4 месеца
Къде на Запад като ударя един шамар на полицай ще ме застреля БЕ ! Ти гледаш че във Францията олицията ползва палки и какво ли не ,да ама там си е гражданска война хиляди магазини се ограбват и хиляди автомобили се палят и във онези квартали полиция не влиза въобще там няма цивилна власт . Там има военно полоение което просто не е обявено ,ама от всеки ъгъл може да те застрелят и нещо да избугне ,полицаите им са на тръни та нервите им се късат --отвсякъде може да го гръмнат !
269
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Емигрант, не те знам къде си емигрант, но отдавна в нормалните страни не се допускат подобни гонки в градски условия, особенно пък когато самоличноста на заподозрения е установена, подобни гонки в градски условия се допускат само при опасност от терористтичен акт, отделно на тем не ти ли изглежда малко странно за подобен сигнал да се изпратят два екипа, а после въпросния "беглец" да спира порядъчно на светофар, ако наистина е бягал толкова ли е сложно тия 4 полицая да стрелят в гумите?
268
0
 
16
 
! Отговори
Румен преди 4 месеца
Този случай трябва да се обсъжда в учебните заведения на МВР. Новите полицаи да са наясно с правата си , с отговорностите си. Защото от убития няма как да се стигне до фактите , които са провокирали бягството му . А бягството показва и друга версия , че той няма ДОВЕРИЕ в тази институция . Казал си е , кой ще му защити правата . Като знае на какво садисти работят в МВР.
267
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора, шизофрениците са особено опасни. Плюете по полицията, но да не ви се случва да попаднете на шизофреник. Ще ви убие по най-жестокия начин, а няма и да го осъдят.
266
0
 
15
 
! Отговори
Некой си преди 4 месеца
Шизофреникът живее в две крайности. Или изпада в маниакална фаза и размахва юмруци на кой му падне или изпада в депресивна фаза и буквално умира от страх - паник атака. Коляното в гърба, не може да диша, асфикция и адреналинов шок - чиста смърт..Семерджиев 2 Следващият път когато тебе те сбъркат и те налегнат до смърт - припомни си
265
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Семерджиев 2 287 Въображението на форумния милиционер не знае граници :) Сега пък дрогиран. Нож не намерихте, сега дрога ни подхвърляте. Една седмица не можете да обясните какво престъпление е извършил.
264
6
 
4
 
! Отговори
До 281 преди 4 месеца
Че за какво ти е полиция тогава ? За какво има оръжие, "пранги" и палки ? Да се отбранява от такива бегълци ли ? А съдът у нас съд ли е или корупционен орбор ? Да те подсетя малко, Маргините ( и те борци) влизат в съдът с бастуни, а на улицата се подпират на пушки !
263
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Емигрантите нямат място в български форум. Още повече когато възхваляват насилие! Вън чужденецо!
262
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Емигрант 280 Милиционерът продължава да се прави на емигрант. :)
261
1
 
11
 
! Отговори
крайно време е преди 4 месеца
Трябва обикновените хора да си създадем милиция да ни пази от полицията и джандармерята от всякакви престъпници крадци убийци изнасилвачи и измамници. Трябва ни собствена армия ,образователна и здравна система и всичко което загубихме. .
260
3
 
6
 
! Отговори
Е най после ! преди 4 месеца
Някакъв по-доло написал ,че полицията не била бърза помощ и другаде щели да го растрелят-- добре че има такива като тебе да одобряват всички беззакония и да си мислят, че точно това е закон ,а то е престъпление -- нали си по законите ами чети ги и после пиши ! Във Себ Корея може и да ги трепят по улиците -- тука съда решава ,точно това ви е некъдърното че правите от нищо екшън да го бяхте проследили без да ви усети и го сбарайте после вече съдията си знае работата !
259
14
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
До 275 - емигрант съм глYпако и не да ви сравня със земята, а смятам че сте за сравнение с вас са диваци и макаци, щом като полицията била виновна, че преследва "невинен" беглец ! Само в спорта бегачите са невинни бе малко умен ! Гледайте повече филми за полицията на Запад там истината е 80% за действията, но докато гледате се опитайте да разсъждавате ! Полицай във всяка цивилизована държава има респект и уважение, но явно вие не сте цивилизовани, а някакви единствени в света "умни" многоможещи.
258
2
 
6
 
! Отговори
борец против фашизма преди 4 месеца
Мечтата за всеки борец да загине мъжки в битка с поне пет в тежка категория а не като вас страхливци мекотели.
257
0
 
14
 
! Отговори
Е най после ! преди 4 месеца
Така става когато от всяка елементарна ситуация млади надъхани празноглави и немислещи младежи повечето връзкарчета от селата се мъчат да извлекат максимум екшън и показност ,че не само ,, във филма Новобранеца ,, ги има тези неща и че те са много по добри от ,,Тюлените и САС --ама НЕ СА !
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Емигрант 272 Милиционерът се писал емигрант :) Убедително :) Преди малко Емигрантът ви сравни със земята :)
255
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 268 270 Нещо съмнително има в това, не мислите ли? Младежите заплашени, т.е. страх ги е, но стоят на мястото и чакат полицията, а заплашващият уж се е скрил в колата си, но не е избягал, преди да дойде полицията. На мен, без да съм полицай, ми се струва, че младежите са опасните. Трябва да се види дали е имало свидетели. Кой знае колко далеч от истината е цялата разказана ни история.
254
0
 
12
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 месеца
Чакам ги тия хубавци да се позадушаваме !
253
19
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Абе комплексари, вие толкова коментари не изписвате когато загиват деца на пешеходните пътеки убити от такива борци като този ? Гонят го 9 полицейски коли и този се прави на недостижим, защо ли ? Кой невинен бяга така и кой борец изпитва страх затова бягал, че и болен бил на всичко отгоре ? Вие разбирате ли, че развъждате злото ? Знаете ли, че този борец Ако беше бягал тук дори щяха да стрелят по него ? Полицията да не е бърза помощ или социална помощ ?
252
1
 
13
 
! Отговори
Е най после ! преди 4 месеца
Благодарение на общствения натиск и постоянното превишаване на права изразяващи се във побоища и издевателства над вързани хора и прочие системата им за оневиняване се пропуква и започват да си плащат за извършените беззакония ,ама ще мине много време докато от милиционери станат полицаи това си е цяло прераждане, но все пак този случай е някакво правилно начало ! Яд ме е че много от тях се отърваха ,а по закон са извършили престъпление но са прикрити и сега са си същите но не са си платили