Русия си хареса сграда за ново консулство във Варна

Това е бившата библиотека на ул. "Братя Шкорпил"
26 фев 2024 09:21, Петър Бойчев
74
Русия си хареса сграда за ново консулство във Варна
Снимка МВнР

Русия не проявява интерес към огромния имот в центъра на Варна, ползван доскоро за консулство, но пък се е насочила към друг със същата цел. Това бе съобщено на последното заседание на комисията по собственост към общинския съвет. Така стана ясно, че Русия опитва отново да има консулство в града, пише "Сега".

Темата бе разисквана във връзка с предложение на кмета Благомир Коцев сградата на досегашното консулство да бъде прехвърлена на общината. Имотът, който е почти 5 декара (към 1 декар застроена), е частна държавна собственост, управляван от Министерството на външните работи (МВнР). Дълги години той се ползваше за консулство от Русия, но затвори постепенно след голямото гонене на руски дипломати през лятото на 2022 г. от правителството на Кирил Петков. Според информация, съобщена по време на депутатския контрол в парламента миналата есен, имотът е бил ползван чрез договор за наем, като последният е бил подписан през 2020 г. с 3 годишен срок -  вече е изтекъл. Коцев иска община Варна да го придобие от МВнР безвъзмездно, за да се ползва за детска градина, хранилище за градската библиотека или друга цел.

Макар на предишното заседание съветниците да блокираха кметската идея, сега я придвижиха към сесия. Помогна именно информацията за интереса на Русия към друга сграда. Информацията бе съобщена от съветника Христо Атанасов - намеренията на Русия били дискутирани на скорошна среща между съветници, представители на администрацията и министър.

Стана ясно, че новата срада е частна. Председателят на комисията Йордан Кателиев съобщи на заседанието, че тя се намира на улица "Братя Шкорпил". По-късно зам.-кметът Павел Попов разясни пред "Сега", че Русия иска да наеме къща, която е бивша средношколска библиотека. До към 80-те години на миналия век тя е служела за консулство на СССР. Сградата е доста по-малка от ползваната досега.

На заседанието на комисията бе казано още, че МВнР е в час с всички тия неща, тоест придвижва идеята за отваряне на новото консулство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
5
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 1 месец
Да се проведе референдум искат ли гражданите на Варна руски паметници и консулство или чемодан вокзал мацква
68
9
 
10
 
! Отговори
Русофоб преди 1 месец
А бе каква нова сграда във Варна. Всички гнусни рушля ци да си заминават за Сибир и кракът им повече да не стъпва в България.
67
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички русофили, заедно с руснаците по морето да си събират багажа и да се прибират в големия северен затвор, където икономиката цъфти и направо връзва, а човешките права са преди всичко.
66
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж много обидени ни били, а все в нас гледат. Все при нас се врът!
65
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия да не ми гледат имоти, ами да си вдигат матрьошките и да си бият шута към Масква. Всичко руско да се конфискува и да се разпродаде на половин цена.
64
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятам че Варна няма нужда нито от руско консулство , нито от посолство нито от нищо руско ! Видя се вече ясно - по далеч колкото се може от русия , това е за доброто на Родината ни !
63
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали оная гадната тетка мутрафоновска заплашваше, че ще затварят пасольството? А сега още едно представителство искат да отварят! България може без русия, но ра6иистите не могат без нас!
62
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да заселят новата резидентура. Каква работа имат във Варна? Никаква.
61
13
 
12
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
В Варна няма нужда въобще от руско консулство.Може да го преместят в С.Корея или Иран!
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да прекръстят пак града на Сталин.
59
13
 
11
 
! Отговори
По -добре преди 1 месец
Русия консулство, отколкото юса военна база.
58
10
 
9
 
! Отговори
ОТГОВАРЯЙ преди 1 месец
ЗАЩО РАЗРЕШАВАШ РУСКАТА АРМИЯ ДА ПРАВИ ПУТИНМАРШ В ЦЕНТЪРА НА НАТОВСКА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ, А ЗАБРАНЯВАШ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ..?? ЩЕ ОТГОВАРЯШ ПРЕД СЪДА В ХАГА ЗА ПОМАГАЧЕСТВО НА ДИКТАТОРА В РУСИЯ...
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детска градина, да бе да.Някой батка след 2-3 г ще си има имот от 5дек.в центъра на Варна.Само трябва да се оталожат нещата и да се позамете работата: едно търгче на занижена държавна оценка където само нашите знаят и готово батко има 5 декара в центъра на Варна и хотелче,кооперация или заведение и какво ли не, може раздробяване и разпродажба на реална цена .
56
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе добре, че кмета ни не е от Разграждане. Вече щяхме да сме руска независима територия с 3 резиденции на Путин
55
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Историята ни учи, че по време на руската окупация на България 1944-1989 година руските колониални власти и техните марионетки от БКП нямат изгубени нито един референдум и нито едни избори. Така че русофилството да престане да ни обяснява колко е хубава руската "демокрация".
54
11
 
14
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Кмета сега да пусне допитване по Фейсбук дали искаме рассиско консулство във Варна! Както направи за библиотеката! Или ще ни постави пред свършен факт.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слуховете за интереса на Русия към друга сграда силно наподобяват клюки.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин 53. Кви са тия пречупени черти бе комсомолец ?
51
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на шпионска централа на Фашистка Русия във Варна. Да си одят у Мацквето
50
1
 
7
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Копейкин ат Нептун, ти ли си?