Водният ни ресурс засега е достатъчен, но климатът ще е по-средиземноморски

Професор: Най-застрашени от безводие са Югоизточна България и Североизтокът
12 мар 2024 12:41, Анисия Иванова
11
Водният ни ресурс засега е достатъчен, но климатът ще е по-средиземноморски
Снимка: БГНЕС

Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го ползваме. България не е от най-богатите на водни ресурси страни в Европа, но на този етап те са достатъчни, за да задоволят потребностите ни. В контекста на продължителна суша и затопляне обаче тенденцията е към свиване на този воден ресурс. Зависи от конкретните обстоятелства – какви ще бъдат годините.

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН преди пресконференцията на тема "Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?", съобщи БНР.

Може да се усети воден дефицит в определени райони на страната, предупреди специалистът и посочи като най-застрашени Югоизточна България, Североизтока и ивица по брега на Дунав към  Видин.

"Планините са водните резервоари. Колкото по-далече си от планините, толкова по-малко надежден източник на вода имаш. И когато и самият климат е засушлив, това може да доведе до водна криза."

Понастоящем водният ресурс на България е достатъчен. По-голямата част от територията на страната е извън воден стрес през по-голямата част от времето, но климатът ни ще става все по-средиземноморски, лятото – все по-сухо. Дори валежите да останат едни и същи, затоплянето на климата ще доведе до по-големи изпарения, коментира проф. Емил Гачев в предаването "Преди всички".

Реално водният ресурс, който се формира върху самата територия на страната е 16-18 милиарда кубични метра. Останалите – от дунавските води, не са пълноценен ресурс, тъй като нямат питейни качества, поясни проф. Гачев. Така по думите му се оказва, че питейният ни ресурс е по-малък, отколкото в статистиката.

Да не бъдем алармисти, призова той и обобщи, че водна криза у нас не се очертава в близко бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Българияводаклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
пише го у деб. книги преди 1 месец
Ше видите ква жега ше ни изпердаши след 2-3 месеца...ше питате дей бирата и ше си миете колите на автомивки....ама друг път!
9
0
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Знаците са навсякъде. Който има очи вижда. Миналата година за първи път видях пресъхнали чешми в планината! Посетих и една природна забележителност северозападно от гр. Габрово, малкото карстово езеро Биляковец. На място се оказа няма нищо общо с това което видях на снимките в от преди години. Оказа че е напълно пресъхнало и обрасло с растителност. Просто езерото го няма. Също в Средна Гора рекичките бяха абсолютно пресъхнали през лятото. Нито капка вода. За първи път виждам такова нещо
8
1
 
0
 
! Отговори
Засега. Докога? преди 1 месец
Докато една съседка не реши че Родопите ще и се усладят. Не случайно едно време точно там са ги помюсюлманчвали.
7
1
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 месец
Хубаво е, че другаря Тодор Живков построи доста язовири, че в сегашната ДЕМОКРАСИ, направо сме си се оакали до плешките......
6
1
 
8
 
! Отговори
Ванга преди 1 месец
"Вода в буркани ке затваряте". По Стара планина чешмите редовно пресъхват или са с много малък дебит. Преди години не беше така - бяха пълноводни.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водният ресурс не се променя от образуването на Земята още.
4
2
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 месец
Планините водни резервоари, ама тази вода не е за всеки;))) Още отсега, гадните гражданя купуват имоти горе, за да се доберат до водата, поради, което водата започва да изчезва и се започна борба за вода, точно около водните резервоари. Например, аз цела зима съм без вода, защото вода требе да има галеника на Михайлов и Първо РПУ, който па иска да прай туризъм заедно с "Виделей"-Белото братство или Гомнолей, както им казвам;))) Гомнолеите също се позиционираха около една чешма;)))
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нещо за Средно Източна България ?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аВЕ , професоре , ЦЯЛА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ . Какви са Югоизточна и Североизточна Бг?
1
5
 
4
 
! Отговори
Водолей преди 1 месец
Кви са тия глупости бе! България държи вододела на балканите.