В Карлово откриват за туристи реставрираната в музей Куршум джамия

Очаква се тя да стане местната атракция
13 мар 2024 14:45, Петър Бойчев
30
В Карлово откриват за туристи реставрираната в музей Куршум джамия
Снимка БГНЕС

В Карлово ще бъде официално открита реставрираната Куршум джамия, превърната в музей, съобщи БНР. Тя е построена през 1485 и е била мюсюлмански храм до Освобождението.

Общината очаква Куршум джамия да стане един от най-популярните туристически обекти в региона.

Близо девет години продължиха съдебните спорове за собствеността на "Куршум джамия", като началото им беше съпътствано и от поредица на протести. В края на 2022 Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово след обжалване и отмяна на решението на Окръжния съд от 2013, според което собствеността беше на Мюфтийството.

Така стана възможно да се пристъпи към реставрацията на една от първите построени у нас джамии и съответно към облагородяване на пространството около сградата, като беше осигурено и европейско финансиране за проекта.

При археологическите проучвания е установено, че на мястото има стар градеж от античността. Специалистите предполагат, че става въпрос за тракийско светилище, а откритите артефакти туристите ще могат да видят на първия етаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно и църквата в Батак с дръвника ще направат на атракция.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гавра е с Левски. Събарат паметници на освбодителите и прават на поробителя че е НАТО.
22
7
 
3
 
! Отговори
До безродници преди 1 месец
вие турчеещите се явно още не сте простили на руснаците че изпревариха предателя Стойчо Мошанов и не можаха да ни продадат на османлиите да ни изколят като гърците през ВСВ, а? :D :D :D
21
9
 
10
 
! Отговори
безродници преди 1 месец
За това в България няма никакви крепости и замъци...щото са бутнати от комунистите. Сега реват за руския окупатор Альоша?
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече всички общинари о карлъка петък на молитва.
19
2
 
7
 
! Отговори
Страната на правдата преди 1 месец
Така е, постим. И аз съм в оруч, но търпението си има граници. А и не обиждам никого. Излезе, че всяка джамия е била на християнски храм. Твърдение, което никой не е и няма как да докаже, но го използват. А знай, че съвета на Пратеника сав е когато видиш неправда да я отстраниш с ръка (да действаш), ако не можеш да отвориш дума (да кажеш, че не е ок), ако и това не можеш да знаеш в сърцето си, че това е грешно. Ако не направиш нищо, не кажеш нищо, скоро ще сметнеш, че е ок. Да пази Аллах.
18
9
 
10
 
! Отговори
джамия на Общината преди 1 месец
Как Общината може да е собственик на джамията? Или е на мюфтийството, или на Османската империя!
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сега е рамазан, мюсюлманите постим.... Ако прочетеш коментарите под статиите за случващото се в Газа, ще разбереш, че религията не е от значение, когато става въпрос за човещина. Ние българите сме справедлив и човечен народ. Българите мюсюлмани също. Затова българският етнически модел не е постижение нито на ДПС, нито на друг политик. Той е заради всички български граждани. Проблемъ при вас е че сте много податливи на внушения и манипулации.
16
3
 
6
 
! Отговори
Османска грешка преди 1 месец
Ако Османа действеше както трябва 500г сега и нямаше да се оспорва това
15
10
 
10
 
! Отговори
НАЙ-ДОБРЕ преди 1 месец
Да я направят градска тoaлетнa
14
6
 
6
 
! Отговори
Св. Сведмочисленици преди 1 месец
е построена върху разрушен християнски храм
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега е рамазан, мюсюлманите постим то не е само да се въздържаш от храна и напитки, то е и от лош език, нагрубяване, затова ще се въздържим от повече коментари. В Израел на мюсюлманите ги изгониха от домовете им и избиват децата им и ги морят от глад, защо когато биеш и отнемаш от мюсюлманин в този свят е нещо хубаво? Ако не се съпротивляваме на отнемането на джамии, може ли да стигнат до по-далече? Някак си тези занимания ги увличат политиците.
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С цялото ми уважение към БЪЛГАРИТЕ МОХАМЕДАНИ (а не както ги наричат турци), коментарът ми не е насочен към тях. Имам следното питане. Махнахме ПСА, защото бил наследство от тираничен режим. В такъв случай, защо държим паметници от друг още по-тираничен режим? Или се бъркам? Може би 500 годишното робство е част от розовото ни минало?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен. преди Борис, траките, прабългарите или славяните бяха християни? А християнството с колко любов са го приели. Имал малко търкания с пърородния си син и петдесетина семейства,но всичко други с радост са го приели вероятно.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О,със сигурност ще се стичат туристи от близо и далеч да видят неква боядисана джамия..
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Твоите предци са построили джамията върху тракийско светилище.Това прочете ли го ? Т е тези които ти защитаваш са се изгаврили с българите.Превръщането на нещо в музей не е гавра нито с българите наречени траки нито към тези, които са убивали българи.Това е само уважение към историята.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също като желязната църква в Истанбул. А не, те там я дадоха да служи по предназначение.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като е строена за джамия, редно е да бъде оставена като джамия. Още повече в България има достатъчно мюсюлмани, които да я ползват. Като туристи е достатъчно да я гледаме и отвън.
6
17
 
13
 
! Отговори
Osman Karliova преди 1 месец
Българската държава продължава да действа безкруполно към мюсюлманите. Още от царско, през БКП и Правешкия свинар до ден днешен. После говорите, че македонците ви тормозели. Македонците са дали втори официален език, всички османски паметници са запазени, дори теккетата и баните. А тук всичко е разрушено. Само в София е имало 84 джамии. Седмочисленици вкл. В Карлово има джемаат, които искаше джамията да заработи. Но властта я отне за музей. Не се дава и лев за поддържка, но това ще излезе на зле.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки е свободен да изповядва религията си. НО когато живее в християнска държава ще ходи на своя храм там където има.ДА НЕ забравяме ,че тези които са строели тази джамия са рушели православни храмове.