Установиха огнище на птичи грип в село Войвода

В стопанството се отглеждат около 390 000 птици
12 апр 2024 19:12, Красимир Ангелов
5
Установиха огнище на птичи грип в село Войвода
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково - Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино, Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково.

Извършва се епизодично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
ДГД преди 1 месец
Браво ще съсипете още едно преприятие с измислени чуми . Между другото в парламента има птичи гриБ, трябва да се напръска с *** май а?
4
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
За Великден трябва да вдигнат цената на яйцата.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще изтепате ли бедните птички?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали остана в България обект, където се отглеждат птици, без установен птичи грип? Или ги бастисаха вече?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага Кокошките на чевермета у Билла - по 10 лева парчето :)))