Митничари хванаха голямо количество опаковки за тютюн за наргиле

Фалшивата стока били в камион, влизащ през "Капитан Андреево"
14 май 2024 12:16, Анисия Иванова
15
Митничари хванаха голямо количество опаковки за тютюн за наргиле
Снимка: Агенция "Митници"

Митническите служители задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле със знаци на търговски марки при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната през ГКПП Капитан Андреево.

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите, с цел противодействие на контрабандата, съобщиха от митниците.

На 9 май на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът –турски гражданин, представя документи за превозваната стока  от Турция за Западна Европа. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия сред декларираната стока са открити 28 кашона с 99 000 опаковки за тютюн за наргиле с логото на две търговски марки. Стоката е задържана в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая са уведомени притежателите на марките.

Предлагането на тютюн за наргиле във фалшиви опаковки не само ощетява търговската марка, подвежда купувачите, но и потенциално крие рискове за потребителите.

Наред с това фалшифицирането на акцизни продукти, за какъвто е класифициран тютюнът за наргиле в България и в повечето държави от Западна Европа, предполага организирането на нелегални манифактурни производства и нелегални търговски вериги, които нанасят значителни щети на икономиките и бюджетите заради невнесени акцизни и други данъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Страната
Тежко ранен мъж при производство на синтетична дрога
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Да приемем че всеки ден в държавата се продават 1.5 милиона кутии цигари на които акциза е около 1.5лв ,това право 3 милиона на ден умножено по 365 дни ....сметката за година е ясна , като прибавим и увеличението на тютюневите изделия с 0.70 Ст за 2 години цифрата става умопомрачителна. Къде са парите господа крадци? Ще има ли разследване?
8
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
30% от тютюна в цигарените изделия е боядисана в кафяво хартия която се смесва в днешните цигари. Целулозата е по евтино от качествения тютюн. Филип Морис затова закриха българските фабрики за цигари. Всичко е измама с цел печалба.
7
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Всички цигари които се продават в магазините са с дата на бандеролите от 2022 година , тоест фалшив продукт. Цената на такъв продукт трябва да е упомената на бандерола , което липсва. Това е престъпление по смисъла на закона ...стар бандерол и липса на цена. Акциз и ДДС се краде официално със съдействието на държавата в лицето на министерство на финансите. Бандерола е финансов инструмент които се издава всяка финансова календарна година за да се засича акциза по фиска на бюджета . Това е грабеж.
6
0
 
1
 
! Отговори
ГАНЧО преди 2 седмици
АМИ У ЛЕСОВО ИМА ЛИ ЗАДЪРЖАНИ КАТО ВСИЧКИ СА У КЮПА КАНАЛИТЕ ЗА НАРКОТИЦИ И ЦИГАРИ ЗАЩО СЕ МЪЛЧИ ПО ВЪПРОСА
5
0
 
1
 
! Отговори
Бкп преди 2 седмици
СЕА КАТО ГО ПРОДАДАТ СА НА ПЕЧАЛБА МИХЛЮЗИТЕ
4
0
 
0
 
! Отговори
Симпатяги преди 2 седмици
За милиони - няма закони, за опаковка няма прошка!
3
0
 
2
 
! Отговори
Ken преди 2 седмици
Те не предлагат тютюн. Само опаковките. И те ли са акцизна стока. Съмнителна акция !
2
1
 
2
 
! Отговори
Яяяяя преди 2 седмици
Какви успехи бележат на митниците, откакто окошариха приятелите на ПоБойко ТаРашков!А защо не разследват и жена му- нотариуската?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и жена му я хванаха със съседа ама си траят...