Днес Сливенската епархия избира митрополит

Това са вторите избори след като Светия Синод касира първите
19 май 2024 09:00, Нели Христова
11
Днес Сливенската епархия избира  митрополит
Снимка: БГНЕС

Днес ще се състои епархийският избор за нов сливенски митрополит. Това се случва след смъртта на митрополит Иоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

В избора участват епархийските избиратели, които ще излъчат двама кандидати, събрали повече от половината гласове измежду лицата с епископски чин в Сливенската епархия.

Изборите за нов митрополит са втори по ред. До тази ситуация се стигна след като на състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

На 26 май се очаква да се проведе каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 2 месеца
Духовни измамници!
7
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 месеца
Кака Филка от троянския :)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 2, вече не са, и двамата са на 40 и няколко години, дори самият Николай е бил на 20 по време на промените, още е учел в семинарията
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и двамата са достойни,но Николай Пловдивски иска да енегоя=вият викарий Арсений, защото има нов любимец - Максим Глухчев и за да се развива в йерархията, арсений трябва да освободи мястото, за мен най-достоен е епископ Поликарп, беше викарий на Патриарха
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избирам баба Гусиии :)))
3
1
 
5
 
! Отговори
Брадат козел преди 2 месеца
дереме ми напатаронгеля!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За едно общество се съди дали е христово по манастирското му състояние.То е белег на духовност.За съжаление в България нямаме вече монаси.Всички се ориентират към бялото духовенство за парите.Затворен кръг от който няма измъкване.Комунистите унищожиха наистина духовно народа като разбиха християнството като иделология на духовна борба със светския бездуховен живот.В България сега всички са материалисти.Поради това и Църквата е готова д абъде подкупена от исляма и той го прави.Пеят вече на турски
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избирам йеромонах Кирил - Кичка от троянския манастир :)))