Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Ben4o преди 2 месеца
Натрупаха бетон до бетон! Подиграваха се със заплати! Чудеха се къде да си харчат милионите! Сега да си работят сами! Рано или късно,идва видов ден! Няма нищо вечно! Всичко е от алчност!!!
119
2
 
8
 
! Отговори
Ми да затварят преди 2 месеца
И тва е. За 2000 заплата няма да работя
118
0
 
8
 
! Отговори
Петкан преди 2 месеца
Пускайте ги на самообслужване беЧ
117
0
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
Алчните изнудвачи научили се да не изплащат изцяло отработения труд ще трябва лично да духат супата на гостите. Да преброим в края на краткия сезон колко ще оцелеят :)
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто няма не само персонал, няма и особено желаещи да почиват на Черно -Почернялото от ***, вируси и бактерии! море. Особено в българската му акватория. Друго е Адриатическо, Средиземно, Бяло, Егейско море, чиито води се вливат в океана и се самопочистват.
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия ,,хотелиери" дето са закърмени със ТКЗС-арско мляко какво ми ги хвалите и ги възпроизвеждате във ,,бизнесмени/хотелиери/. На тия дядовците не са спали по цели нощи от завист за новите гумени ботуши на комшията.Страшна селяния се шири покрай хотелите.А жените им,до една нискоинтелегентни,но със чанти ,,Прада".Кракът ми там не е стъпвал от 2003.Още тогава ми беше гнисно там.Иначе почивка на море,колкото и където искаш.Вярно че е по-скъпо,но пък си е истинска почивка и приключение.
114
0
 
20
 
! Отговори
Хотелиерски неволи преди 2 месеца
Семейни хотели с персонал родата както е в голяма част от Гърция . Но нашето синче -принц да работи или принцесата на тати!? Кой ще хвърля салфетки по дискотеките и ще *** ноща с бавареца нашмъркан на Марадона? Абсурд , да им сервирам аз на теа туристи аре бегай...
113
0
 
14
 
! Отговори
гларус преди 2 месеца
Резултата от политиката застрояване на 90% на морето без канализация е , че дори българите вече не могат да понасят мутро-морието и ходим по гръцко и турско. Трабва да има малко хотели на голямо разтояние с високи качество и цени и постоянен персонал, а не стотици кутийки с посиняла пастърма от изрезки за закуска и нулева хигиена.
112
0
 
16
 
! Отговори
Да убиеш морето преди 2 месеца
Е нале си бетонирахме морето за да имало поминък за местните! Превърнахме най-хубавите пясъчни европейски плажове в бетонна бутафория със септични ями с траби на метри от морето, които бълват по тъмно фекалиите в морето. Местните пък си продадоха наследствените земи и се изнесоха или могат да не работят вече с по 5 амартамента в градовете под наем. Резултата евтин продукт за социално слаби алкохолици и мъка и за хотилиера и за работника домъкнат с лъжи от далеч дори от Непал и Индия без навици.
111
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Келнер, не мога да изям всичко това. Моля, опаковайте ми го за вкъщи!- Но, господине, това е шведска маса!!!- А, бе, какво ме интересува, откъде сте си купили масата?
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази година ще излъжете чужденците, а догодина какво ще правите "бизнесмени"?
109
0
 
15
 
! Отговори
Балгарски Работник преди 2 месеца
Така им се пада на мутраците експлоататори!
108
0
 
18
 
! Отговори
Руси преди 2 месеца
Ами кой да им работи при тези условия и заплати. По-добре човек да си намери работа в града си ,малка заплата но редовно. Така човек може да си организира харчовете. На морето трябва да плащат 4 пъти повече за да отиде човек с квалификация!
107
0
 
31
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Хотелите не са останали без персонал, а без роби. Кратко и ясно.
106
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Егати кефа....родните мутри станаха без балъци да им работят ангария! ХАХАХАХАХАХАХА Направо получих душевен оргазъм от тая новина!
105
1
 
7
 
! Отговори
Eeee кво преди 2 месеца
важното е да сме живи и здевави
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Mамамавимръсна, гнуснииии мутрииии! Нека нямате персонал! Вкарвате роби, защото не искате да плащате адекватно и гоните българите от страната им, които иначе биха експлоатирали за жълти стотинки, мутрииии нечовешки! Да доживеете деня, в който децата ви ще молят за една шепа ориз случайни хора!
103
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно от къде ще вкарат квалифициран персонал за тези пари. Смешници за тези години можеха да си обучат хора и да си ги къткат, ама са алчни частници. Скоро и в хранителните магазини ще скърцат за персонал с това отношение към тях. Била, Фантастико, Кауфланд и мн. други не спазват закона.Някаква дето се води управителка решава кой кога ще е отпуск, а не човека да подаде молба кога желае и никой проверяващ не забелязва, както че са повече от 8 ч.на работа, касиерките се отчитат след раб.време
102
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак бариери , пак платен паркинг , пак платена сянка , пак мутри . Иначе в закона си го пише ясно че , морето е изключителна държавана собстеност - демек на хората . Добре , че знам няколко скатани плажа които са неохраняеми и безплатни и добре , че Гърция все още е близо .
101
7
 
6
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 месеца
Като няма лапачка и не им се бачка!Типичния държавен чиновник.