Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК

Било невъзможно да се прилагат
23 май 2024 12:15, Стела Стоянова
9
Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК
Снимка БГНЕС, архив

Новите изисквания към болниците да разкрият териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) очаквано се сблъскаха със съпротива. Сдружението на общинските болници смята да обжалва промените в съда, защото ги намира за невъзможни.

С нормативните промени всички държавни и общински многопрофилни болници бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото изискване се въведе и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, се създават най-малко две териториални експертни лекарски комисии. Болниците трябваше да са изпълнили това изискване до 23 април, след което да започне обучаване на новите членове в медицинската експертиза.

Целта на промените, започнати още при Асен Меджидиев преди две правителства, беше да се удвои броят на комисиите, за да се облекчи натоварването на съществуващата система. За нея от години е известно, че е неадекватна на нуждите на хората. Тя обаче страда от хроничен дефицит на лекари, които имат желание да участват в комисиите, тъй като заплащането е мизерно, а трудът - неблагодарен. Поради това с промените беше въведено задължение кои лекари да участват в комисиите.

"Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап", коментира пред БНР председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза. "Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме," обяснява д-р Тотев.

Друга ключова промяна беше случайното разпределение на заявленията, така че документите на един човек с увреждане от София могат да попаднат в Бургас примерно. Тази разпоредба има за цел да намали рисковете от корупция, както и да разпредели по-равномерно тежестта, тъй като сега има комисии, които са в пъти по-натоварени от други. Случайното разпределение обаче се отхвърля от пациенти и лекари, тъй като те си знаят, че каквито и облекчения да се въвеждат в системата за разглеждане на казусите само по документи, разкарването е неизбежно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: съдболнициТЕЛК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Лекарите в болниците нямат време за ТЕЛК. Те са лекуващи лекари в отделенията. Или ще са в ТЕЛК , или в отделенията.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарите са постоянно против всички и всичко. Само когато им увеличават заплатите, нямат нищо против. Какво толкова са се натоварили с решенията на ТЕЛК? Работа от 9 часа сутринта до 12 часа на обяд. Само казват дали ще дадат процент ТЕЛК и колко процента според разписаните им правила. Цялата документация се води от деловодители, администратори и т.н.
7
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Асенчовите промени са тотална некомпетентност, преднамереност и безхаберие.
6
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Откога болниците и съда са в противоречия и разногласия ? ! Аз съм репресиран и от Софийския административен съд и от НЕЛК и военна болница. Да не споменавам, че ми отказваха неколкократно прием по спешност в болница " Пирогов " с кървящи рани и безсилие от загуба на кръв не по моя причина и вина .
5
1
 
7
 
! Отговори
До проверете преди 1 месец
Да беше само в Самоков.Навсякъде е!
4
3
 
5
 
! Отговори
А ще преди 1 месец
Обжалват ли фалшивите телкове?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обжалват защото нямат лапачка.
2
4
 
13
 
! Отговори
проверете преди 1 месец
А в Самоков 80% от шведите получават пенсии за това ,че са асматици ,а нали там е най-чистият въздух !!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да го обжалват?! Искат всичко да е централизирано и така по-лесно да смучат пари!