Българка и фермата ѝ за люти чушки в селекцията на Forbes

Славена разказва, че иска продукцията да стъпи на световните пазари
Обновена: 11 юни 2024 16:08 | 11 юни 2024 16:08, Инна Ангелова
33
Българка и фермата ѝ за люти чушки в селекцията на Forbes
Снимка: Кадър БНТ

Славена Родинова е на 27 години и е от варненкото село Страшимирово. Тя е от малкото българки, попадащи в селекцията на Forbes за Европа “30 под 30”. Тя помага на родителите си и развиват ферма за люти чушки. Славена никога не си е представяла, че ще влече в класацията.

Славена Родинова от 3-годишна възраст помага в отглеждането на подправки и зеленчуци в градината на своите родители, която тогава е 10 декара. Като по-голяма пък продава произведената от тях продукция на пазара във Варна. В Началото не се занимава активно със земеделие, тя тръгва по свой път да преследва своите си мечти и напуска фермата. Известно време се занимава с музика, след това решава да загърби всичко и да се върне в семейната ферма да помага на родителите си.

“Аз си казах, Славена, ти имаш една прекрасна възможност с това, което твоите родители са създали да допринесеш с едно по-модерно мислене, с една по-различна перспектива, с един по-различен подход”, откровено е момичето пред БНТ. “За щастие живеем в един модерен свят, в който технологиите позволяват да правим едно умно земеделие, да пестим повече физическата си сила, да работим малко повече с мозъка си", допълва Славена.

Майката на Славена е щастлива, че дъщеря им помага.”Нас никой не ни е подкрепял. Нямали сме познати, нямали сме познати в институции, но този път, който вървяхме, труда, който положихме, любовта, която положихме започна да се вижда от всички останали. И ето, дойде моментът, в който всичко това започна да ни се отблагодарява", разказа Дарина Родинова, майка на Славена.

Така една сутрин момичето се събужда и в пощата я чака един по-различен имейл, който променя живота ѝ.

"Събудих се сутринта с мейл, че аз попадам в тази класация редом до хора като Адел. Доста малко българи са попадали в такава класация. За мен това е един трамплин, но и определено една възможност, и същевременно една страхотна отговорност да знам, че аз абсолютно заслужавам да бъда сред тези хора. И си поставям още по-високи цели", каза младият предприемач.

Славена разказва, че иска продукцията да стъпи на световните пазари. Споделя, че благодарение на ЕС продукцията по-лесно достига до Европа.

"Много по-лесно при нас се случва комуникацията с партньорите ни, които са част от ЕС, границите са отворени. Много по-лесно се прави един износ, защото всъщност, когато започнахме да продаваме в Китай беше изключително трудно първо ние да регистрираме бранда си там, да започнем да работим, чисто документално всичко е толкова по-сложно, отколкото да работиш с партньори, да си част от ЕС смятам, че наистина е много голямо предимство и една възможност просто по-лесно някак си да ти се случат нещата", заяви Славена.

И споделя, че животът в село Страшимирово има и своя чар. Не само можеш да се реализираш, но можеш да си намериш и уединение, да си сам в хармония с природата.

“Смятам, че това ти носи много голямо удоволствие, удовлетворение да береш плодовете на труда си", сподели Славена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IQ 3.14. Аз пък бингнах името Славена и излезе радио участие на момичето заедно с водещ генетик академик Атанасов, който пращал български специалисти генетици в Америка да се до образоват. И това интервю се случва ден преди агрофорум, говори се за сортови семена от Америка и наука. Отделно няколко участия при блогъри инфлуенсери
26
0
 
1
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 месец
Убава мома, ама от село.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, ако е така. Имаше по-рано репортажи за българска ферма с люти чушки. Само да не излезе като на Киро Харвардов дето Опра му правила реклама без пари, само дето тя още не знае. Няма ли кой да й каже да осъди нашия про100 Киро?
24
1
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 1 месец
Бля,бля - глупости на търкалета !
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до колкото се подразбира заглавието трябва да е българка и фермата на родителите и еди какво си, но великите бъгарски връзкари даже и журналисти толкова могат от некадърно връзкарско племе толкова
22
2
 
2
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 месец
Звучи като партенка - Форбс и люти чушки, някой си е направил майтап а може да е нигерийски спам.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С едно чалга парче, с което и направиха подарък, момата си създаде връзки в "хай лайфа" и започна да рекламира сосчетата. Като се продадеш и ти дават картбланш, така се успява в животa! If you wanna be rich, you got to be a bitch
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на момичето! Красиво лице, крака и дупе показва, за да продава! Модерен маркетинг! Форбс, бейбе!
19
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Хора като Адел! Трябва да си много зле да искаш да те сравняват с тази вресла!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16 Странно звучи цялата работа, особено лютата чушка, създадена от Тати...та, хубава работа, но поне българска.
17
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До 9...не само чушки...моя съсед също продава на Китай-по точно в Тайван и Гуанжоу.И това е етерични масла-лавандула и други.. А също така имам клиенти които продадоха в Китай селекция вино.Верно не е голяма серия но продажбите са успешни и повтарят.Изобщо-ако е техника Китай изнася ако обаче е храна и лекарства суровини Китай внася...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за съжаление мога само да кажа че Славена с почти нищо не е допринесла за чушките освен да е лице. Цялата работа се върши от други и разбрахме че Славена се интересува от музика а не чушки и родителите и работят за да и издържат мечтите. На интервщ по телевизия за ферма за чушки с 15см пола и се вижда всичко, маникюр 5см?. Друго няма да казвам
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко много хубаво, но това е фирмата на тати, с идеята на тати, с реализацията на тати, и с парите на тати. Когато тати и мама правиха фирмата й :) тя беше още непълнолетна... та хубава фирама ама е на тати и мама, но като за реклама нека й отдадем нужното внимание, че тя е развила всичко... Успех!!!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах за това момиче и семейството и, да са живи и здрави. Успех и да продължават така. Когато можеш, може.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази хубава ферма има много сериозна нелиялна конкуренция в лицето на Чили Хилс, които са просто бранд, нямат собствено производство, а собственикът е пълен *** и ***, което се интересува само от "партньорства", не разбира абсолютно нищо от земеделие, а работниците в цеха му вземат заплати, с които не могат да си позволят да ги закупят никога.Само за сравнение : % на лютите чушки в сосовете на Чили Хилс е средно 20, в тези на Люта ферма - 60.Не се подвеждайте от лъскави брандове и реклам
12
2
 
1
 
! Отговори
Христо Покера преди 1 месец
До Г-жа Хазартова кради (х3) не му мисли, дедо боже се изврънал на страни...
11
4
 
5
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
с упорит труд всичко се постига!
10
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
не че искам да спекулирам нещо за конфликт на интереси, но като пусна един елементарен сърч и излиза че пред 3-4 месеца славена обикаля медиите да говори едни и същи неща. нещо като хюрдо караджата от сигнал, ама за люти чушки(ред хот чили пепърс)
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пръв път чувам някой да продава нещо на Китай, особено чушки.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала на губернаторите ни. От както сме във валутен борд нямаме собствена монетарна политика, разправят ни как да нямаме собствено мнение е много добре за нас. Поробиха цял народ, сега хвърлят прах в очите ни с подобни статии. Свобода няма даже и за семе. Нищо, и това ще понесеме!