Вторият Бедечка фест идва с уикенд с безплатни занимания за деца, концерти, изкуство и спорт

Фестивалът се превръща в традиция за емблематичния старозагорски парк
Обновена: 18 юни 2024 15:19 | 18 юни 2024 15:08, Красимир Ангелов
0
Вторият Бедечка фест идва с уикенд с безплатни занимания за деца, концерти, изкуство и спорт

Стара Загора ще даде старт на лятото с  алтернативния Бедечка фест, който ще се проведе за втора поредна година в емблематичния за града парк, разположен около единствената река в града.

Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парк Бедечка, станала известна с гражданските си борби против застрояване, продължили няколко години и в крайна сметка успели да спасят парка от планирано застрояване.

Във феста ще се включат дори старозагорските пожарникари, които в събота ще разположат една от пожарните коли за децата. Пак в събота Зелени Балкани ще пуснат на свобода птици. Ще има куклен театър, сапунени балони, жонглиране, огнено шоу и много други, обещават организаторите.

Мястото е основно декорирано и артистично осветено от Реките на града, които идват специално и ще предложат и диджейска програма във вечерите на петък и събота. В трите дни на фестивала в петък, събота и неделя, ще се качат Уикеда, Cool Den, NDOE, X-R@Y, Оркестър Невидено, Djankobrat, Кота 0, Дует Ша-Ша, Required* и Нормално. Изпълнителите и групите са над 16. Включва се и танцовото училище Dem Divas, както и огненото шоу Circo MiSirCo ON FIRE, а в неделя ще има и фолклор.

Междувременно старозагорският драматичен театър ще направи специална игра с публиката, а наблизо ще има вино, бира, коктейли и храна.

Фестът със знаковото име "На зелено" се организира за втора година от Творческия колектив „На улицата“. Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е суровият пейзаж на парк „Бедечка“ да се съживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото.

В събота и неделя ще е отворен специално и местният Музей на бирата, а в неделя ще има познавателна разходка в друг голям старозагорски парк - "Бранителите на Стара Загора", известен сред старозагорци като Самарското знаме. От събота вечер до неделя вечер има няколко колоездачни и бегови трасета с такса за участие, включително 21-километрово трасе до емблематичните старозагорски исторически могили. Те се намират насред лавандулово поле, специално цъфнало за случая. А в неделя вечер идва хакатон за опазване на речните води, с подкрепата на Обществения дарителски фонд, както и екологично аматьорско кино заедно с посланията на кампанията срещу замърсяване с цигарени фасове "Промени картинката".    

Специална част от феста ще са дървопластиките по програмата „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“, които ще останат в парка. Изложбата на открито е в събота вечер, а изработката ще тече няколко дни пред очите на старозагорци. Мостовете на реката пък вече придобиха съвсем нов вид - с артистична декорация в синхрон с миналогодишните графити. В събота ще има и мащабно почистване на река Бедечка, след като през последните месеци вече имаше няколко акции.  

Фестивалът се отнася с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка. Организаторите призовават всички посетители да минимизират своята намеса в парка и да се въздържат от внасяне на каквото и да било, което може да замърси.

Пълната програма на фестивала може да откриете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Снимка на деня
Слънчево и горещо време и в сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари