Стоянка Мутафова в "Столетие мое"

Героинята й Малу е вдъхновена донякъде от Коко Шанел
19 апр 2012 08:35, Петя Славова
2
Стоянка Мутафова в "Столетие мое"
Снимка: Симон Варсано

Стотният рожден ден на Малу е повод да се събере на тържествена вечеря цялата й фамилия. Около шармантната някогашна парижка знаменитост кръжат нейните дъщеря, внучка и правнучка, забавляват я със своите дребни женски задявки, суети и своенравия.

До тук пиесата, като че ли е писана за Стоянка Мутафова. Именно тя ще се превъплъти в ролята на Габриел, по прякор Малу в пиесата „Столетие мое” от Мишел Лоранс. Не случайно Малу с неприкрито кокетство си припомня, как е въртяла около малкия си пръст любовници с по 25 години по-млади от нея. Тъй като героинята на Малу е някогашна моделиерка, а и като се има предвид името Габриел, би могло да се приеме, че Мишел Лоранс донякъде се е вдъхновила и от биографията на Коко Шанел.

Постановката е на Владимир Петков, сценографията е поверена на Петър Митев. Костюмите са дело на Анна Пелтекова, а музиката е на Мартин Каров. Сюжетът в пиесата продължава с едно неочаквано изваждане на стар грамофон, което отприщва разплитането на дълбоко крити тайни… Именно с този спектакъл Сатиричният театър отбелязва 90-годишнината на Мутафова.

Ролята на Фостин е първото разпределение на Полин Лалова в Сатиричния театър, ако не броим, че замести бременната Милена Аврамова в „Максималистът”. На сцената ще излязат още Йорданка Стефанова, Росица Александрова и Тодор Бергов-

Самата Мишел Лоранс завършва актьорско майсторство в Парижката театрална консерватория. Изучавала е класически и модерни танцови техники.
Играла е в множество постановки в Париж, фестивалите в Авиньон и Орлеан, участвала е в турнета. Работила е с режисьори като Жан Меркюр, Жорж Лавели, Жан-Пиер Венсан, Рафаел Родригес и др.Изявява се като актриса и сценарист в киното и телевизията.

“Столетие мое” е нейната първа пиеса, поставена в Париж от Франсоа Бурсие в Театр де ла Рив Гош (1997), с известната френска театрална актриса Паташу. Текстът е преведен на испански, руски и български.
Мишел Лоранс е автор и на пиесите: “Няма грешка” (2006), “След една толкова дълга нощ” (2008), “Приятелка(и)” (2009), “Фалшиви прилики” (2010), “Промоция” (2010), “Законът на Мърфи” (2011), “Конференция на върха” (2011).

Премиерата е на 23 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
jasemi преди 11 години
Голямо чудо,браво на нея!