У-лицата: За бежанците, които виждаме, но не познаваме

Разказва ни за тях актрисата Мила Банчева
6 юни 2016 16:56, Петя Славова
34

Снимка: Фелия Барух

12

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Мила Банчева

Не е убедена, че изкуството прави хората по-добри, но именно театърът я провокира да се обърне към онези – невидимите хора. Или всъщност твърде видими, но напълно непознати – бежанците. Мила Банчева е актриса. От десетина години играе на сцената на Театър София. Освен  театърът често я провокира и нейният 5-годишен син, който е любопитен и тепърва преоткрива света. Обяснява му го – по детски простичък и същевременно не на крайностите - „бял или черен“. Според нея светът е цветен, най-вече, защото всеки е прав за себе си и всяка гледна точка е от значение.

За бежанците, които виждаме, но не познаваме

Така и Мила е убедена, че твърде се говори за бежанците, но всъщност нищо не се знае за тях. Познаваме ги от екрана на телевизора ни, от радиото, от някой вестник, но срещали ли сме ги. Чували ли сме лично техните истории.

Именно това непознаване на проблема, води до страха и паниката, която е обхванала не малка част от обществото. „Когато нещо е непознато, то изглежда страшно“, разказва Мила - „Има хора, които спекулират с този страх и манипулират обществото умело“, обяснява тя и допълва, че човешкото трябва да се разграничава от политическите игри.

Иначе, интересът й към бежанците се поражда случайно. Покрай сцената. Макар да е свикнала да участва в класически пиеси, Мила Банчева е поканена да играе в германски проект, проследяващ хората, които мигрират от едно място на друго по някакви причини. Режисьорката е била германка и затова с екипа се съсредоточават около немци, живеещи у  нас и българи, избрали Германия за свой дом.

Но докато се стигне до този заключителен резултат, търсенията на артистите е бил по-широк и е обхващал и останалите чужденци. Така тя се запознава със сирийци, обитаващи общежитията в Овча Купел и Военна Рампа. Взима им интервюта. И въпреки че в спектакъла тази тема отпада, нейният интерес към тези хора се засилва.

Мила решава да се запише като доброволец и започва да работи с децата им. Помага й и факта, че е завършила курс „Монтесори“, където успява чрез игра да учи хлапетата на български език. В един момент се оказва, че няма достатъчно деца тук и започва да учи възрастните. Запознава се с много жени. Опознава съдбата им, сближава се с тях. „Те са като всички нас“ - разказва Мила – спасяват семействата, децата си.“

Така Мила успява да чуе истинските им истории, а те са трудни. Една от жените разказва как са си живели чудесно, до момента, в който не пада бомба в хола й. Естественото решение след подобен „удар“ е цялото семейство да си вземе нещата и да хукне да се спасява.  Тази жена вече не е у нас. Заминала е за Германия с децата си, където я е чакал нейния съпруг и брат. „Много подобни истории може да чуеш, ако се намираш там“, разказва актрисата. Споделяла ги е и със сина си, който макар и малък, вече знае какво означава война, да нямаш играчки, да се страхуваш за живота си.

И някак естествено идва и следващото участие на Мила Банчева в постановката на Неда Соколовска „Мир вам“. Излиза на сцената със сириец, учил изкуство в родината си. Този театър е документален – вербатим. В него се описват реални истории на реални хора, защото като че ли животът въздейства най-силно, без да е ненужно „обличан“ в нови драматургии, разкрасяван с клишета.

За имигрантството

Мила успява да излезе и извън страната – да види какво е да си имигрант. За малко. Покрай участието й в театрален уъркшоп в Ню Йорк. Пребивава за повече от месец с още 60-ина актьори от различни краища на света, следвайки  "гледни точки" (view point) на Ан Богарт и по метода за актьорски тренинг на японския режисьор Тадаши Сузуки. Именно с него ще има възможност да работи през август, когато заминава  за Япония. Убедена е, че отново ще е много заета, както в САЩ, когато са работили от сутрин до вечер в курортно градче, намиращо се на 200 км от Ню Йорк.

Успява да иде и до големия град естествено, където се впечатлява от мащаба му. И все пак усеща европейския дух, носещ се из въздуха и хората, които го обитават. Осъзнава колко сериозна е конкуренцията там. Повечето актьори, освен че участват в различни проекти, работят в най-различни сфери – от сервитьор до пикола. Непрекъснато пишат проекти, кандидатстват за всеки поотделно, създават интернет страници за дарения.

Изобщо съществуването им е трудно, далеч от представата да си холивудска звезда. Нямат щат в театрите.  А Мила Банчева усеща още повече колко е трудно да си далеч от близките си, от страната си.

Затова и е сигурна, че иска да живее в България. Вярва, че и у нас започват да се случват интересни неща, макар и с по-бавни темпове. Може да я видим в постановките на театър София – „Тирамису”, „Нощта на 16-и януари”, както и „Роня – дъщерята на разбойника”.

А ето и нейното най-ново предизвикателство: поверяват й тя да бъде новата Ана Каренина. Постановката, режисирана от Николай Поляков ще е част от новия репертоар на Театър „София“.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста е неподходяща за ролята на Ана Каренина. Ана е била красавица, умна, откровена, БЛАГОРОДНА, а тази ...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкият Толстой, горката Ана Каренина. Лицемерие, користолюбие, фалш ще се съвместят образа на една емоционална, честна, фина душевност... Няма да стъпя в театър, който поверява велики роли на такива ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д о MyselfНе вярвам на лицемерки, които след месец стават "емигранти" на актьорски уъркшоп с виден японски режисьор, не в България, а в Япония. То бива нагло лицемерие, ама като нейното!.. Преди това била "емигрантка" в Ню Йорк. Тая как е с ума и доблестта. Тъno самочувствие! Дори не мисли, че хората само могат да се смеят на глynостите и. Лицемерие, поръчково лицемерие. Що не иде на уъркшоп в Пакистан, Афганистан, Зимбабве, а? Определено заработва за "следващото емигрантство". Позор!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хора, които спекулират с този страх и манипулират обществото умело. Мира, ти си от тези НЕхора, лицемери, които спекулират и манипулират. Вие си знаете защо...! Но иди по-често, най-добре вечер пред Халите, на Лъвов мост, по Мария Луиза, Цар Симеон, Военна рампа, в Овча купел, разходи се там и после продължавай манипулациите си, ако вървиш още. Ще кажеш кой, кой е, бежанец или търсач на социални фондове, болен, здрав, образован, пещерен човек,терорист, миролюбец, убива ли жени с камъни...
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили." Да, точно такива трябват на "политиците" - каша, с плява в главата, за да си вършат далаверите, да ограбват държава и народ, да продават земята ни на чуждите, хитри изедници. Точно такива! Такива са готови винаги, когато протестираш, да кажат "Кво толкоа, бе! Аре стия си мрънкял!" Много хубав, удобен укор "Стига си мрънкал". Затова ни се "увеличават спестяванията"! А цените "падат" - със 160 % билетчето!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това разгоненот котенце от снимката горе какво се опитва да каже ?!
15
0
 
4
 
! Отговори
Комсомол преди 5 години
До 87654Тогава ходеха на школи в СССР, сега в САЩ. Едното съюз на републики, другото съединение (съюз) на щати, така са големите братя, чичовци и вуйчовци.
14
0
 
3
 
! Отговори
Лор преди 5 години
" ... поканена да играе в ГЕРМАНСКИ проект, проследяващ хората, които мигрират от едно място на друго."Бравос на германците, организират всичко, нищо не оставят на случайността.
13
0
 
3
 
! Отговори
87654 преди 5 години
Навремето актьорите и режисьорите трябваше да правят филми и да играят в пиеси за партизани, антифашисти, комунисти и прочие. Това беше необходим ход в кариерата им и минаваше за постижение в творческото им развитие. Сега набират точки с творби за имигранти. Навремето не можеше да откажеш, сега представа си нямам.
12
0
 
25
 
! Отговори
Жан преди 5 години
Пък тази майка Тереза(Мила)я съветвам да иде на гости на някой свой ученик в родната страна,ама с къса пола.Те тогава да я питам...
11
0
 
24
 
! Отговори
Жан преди 5 години
Мисля си,дали има толкова ненормалници на света,или някой им плаща или пък ги кара да се правят на такива...То от ясно по-ясно всичко за тази муслим -зараза.Няма да се откажат мръсните илюминати докато не затрият Европа.И кво ,да ги залюбим и зацелуваме тез харабели?Дето те като видят кръст и се хващат за калъча крив...
10
2
 
24
 
! Отговори
младен преди 5 години
До Аспасия СотиросТака е, аз само зачетах първите 3-4 изречения и после направо на коментарите. То беше ясно що за пумия ще да е статията.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'където я е чакал нейния съпруг и брат." - извинете, съпругът и брат ли и е?
8
1
 
18
 
! Отговори
алекс2 преди 5 години
Що пък някой си мисли че сме едва ли не длъжни да се запознаваме с тия мюсолмански *** ?Това е зараза подобна на вируси които се промъкват маскирани в здраво тяло и целта им е да унищожат здрава тъкан ! И вече се разбра кой пося тая зараза !
7
1
 
25
 
! Отговори
Myself преди 5 години
Е, и какво ?Била в чужбина ?Ама с виза и не фалшив паспорт и не като неканен и нежелан гост.Ами всичките тези мъжаги мускулести и във форма, да вървят да се бият и да се борят В и ЗА държавата си
6
1
 
11
 
! Отговори
Омразният Смърф преди 5 години
До До Омразният Смърфи тебе те мразим, к'во си мислиш. Аз не съм мюмюн - аз съм българин и мразя мюмюни.
5
3
 
27
 
! Отговори
Адолф преди 5 години
Ми прибирай си ги у вас тогава *** . Никой не ги ще тия ислямски плужеци.
4
3
 
14
 
! Отговори
Омразният Смърф преди 5 години
мразиме ги всчките бе, ние сме българи. Аз един даже мразим да мразим ама щом е за бежанци...
3
1
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Е то точно от там ги познаваме ,много добре ислямските ооткачалки!Това е исляма!Докато богатите държави са се развивали ние сме страдали от исляма и от бруталността му!Исляма е машина на времето...връща минимум 500-600 години!
2
1
 
30
 
! Отговори
Аспасия Сотирос преди 5 години
Ето поради тази глуповата пропаганда, диктувана ви от господарите ви, спряха да ви четат.