Метеорит стъписа учени

Небесното тяло паднало по-рано в пресъхнала река в Перу; в кратера му се е образувало малко езеро от подземни води
12 мар 2008 13:47,
14
Метеорит стъписа учени
Езерото, сътворено от метеорита в Перу. Снимка: news.nationalgeographic.com

Метеорит, който през септември м.г. падна на територията на Перу, се е движел по-бързо и се е блъснал в земята с по-голяма сила, отколкото са прогнозирали учените, съобщи изследователският екип, цитиран от Ройтерс.

Небесното тяло падна в коритото на пресъхнала река и образува кратер с диаметър 15 м., което било в разрез с предвижданията на астрономите.

„Ние смятахме, че метеоритът ще се разпадне в атмосферата много преди да достигне земята“, заяви  Питър Шулц от университета „Браун“ в Роуд Айланд.

Сега учените са на мнение, че той наистина се е разпаднал, но късове от него продължили да летят към нашата планета със скорост 24 000 км.ч.

Интересното в случая е, че обикновено до земята достигат само метеорити, съставени от метал, и оставят следа колкото малък кладенец, а падналият в Перу е представлявал скала и е направил голям кратер.

И още нещо – небесното тяло паднало в пресъхнала река, а в кратера се образувало малко езеро от подземни води.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ицаци преди 16 години
dnes.bg, нещо изпаднахте на нивото на нюза, дори паднахте под него. Прочетете поне статията за метеоритите във Wikipedia, преди да публикувате подобни глупости.
12
0
 
0
 
! Отговори
БАТ'БАЙ ТИ ГАНЮ преди 16 години
ТОЙ Е ДЕБЕЕЛЛЛЛ........НЕЕ НЕ Е ДЕБЕЕЛЛЛ.
11
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 16 години
Пък тоз глейте го пише се хаха,заглавие хахаха и най-накрая коментар хахахаха май му трябват хапчета!Пък и тез са такива учени,че кат са го предвисяли че ще изгори в атмосферата защо не е изгорял ууууууу да му ав не види и у учените
10
0
 
0
 
! Отговори
Хахахах преди 16 години
хахаххаха
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Номер 7 - Спри наркотиците !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Езерцето се е образувало от поредното спукване на централен водопровод на ВиК. До сега от ВиК не са знаели че и там имат водопровод. От дружеството заявиха, че ще си търсят правата в съда за нелегално включилите се консуматори.
7
0
 
0
 
! Отговори
изгрев,ден,залез,нощ преди 16 години
Всяка раса си има свой дом,сега сме бебета събрани в детската градина да се опознаем,докато сме малки,че като пораснем да си знаем границите.И така прогресията продължава,докато всички си застанат на своето място и колелото се завърти.Погледнеш ли ги в очите-виждаш тяхния свят,а тук си е нашият дом.
6
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Тази кална дупка е карта на България. А иначе тая яма не е по-голяма от тия по кварталните ни улици. Квото толкова се палят тия учени. Да дойдат в София и да видят какъв метеоритен дъажд е валял тука. Всичко е в кратери.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ама супермен е вече тук и то не къде да е, ами в България!!! Той е силен, мъдър, леко брадясъл и много мъжествен, той е единственият и неповторим Бойко Борисов................
4
0
 
0
 
! Отговори
noname преди 16 години
ще е добре да се появи Супер мен, *** да не се появът неговите лоши приятелчета, че тогава ще стане забавно хихихихиихА от носно метеорита, доста загадъчно с тази пресъхваща река и изведнъж се образувало езеро...
3
0
 
0
 
! Отговори
k преди 16 години
sega 6te se izliupi ku6ti4ka s koko6i kra4eta
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
време му е
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
sega ostava i supermen da se poqvi :D