Ледовете на планетата ни се топят

Второ най-голямо топене за 30г. на ледовете на Северния ледовит океан
28 авг 2008 15:53,
31
Ледовете на планетата ни се топят
Снимка: БГНЕС

Върху заледената повърхност на Северния ледовит океан през август е регистрирано второто най-голямо топене от началото на сателитното наблюдение от преди 30 години, съобщи Американският национален център за изследване на снеговете и ледовете.

Ледовете са намалели с 2,06 млн.кв. км. от началото на август, достигайки повърхност от 5.26 млн. кв. км. според данни от 26 август, публикувани на интернет сайта на центъра (National Snow and Ice Data Center) в Баулдър, Колорадо.

Това означава, че топенето е засега с 430 000 кв. км. по-малко от регистрираното същия ден през 2007г.

Намаляването на ледената повърхност през 2007г. е с близо 40% повече спрямо средната ледена повърхност през периода от 1979 до 2000г. , която е била 7.23 млн. кв. км., съобщава АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе навсякъде се навъдихте и се си бутате е*баните *** белким некой ви го отпере мръсни п*дали такива
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ахааа явно ти е кеф докато те избузват да пърдиш. Тогава пръднята ти излиза през устата а ти обичаш да ти е *** в устата..
28
0
 
0
 
! Отговори
страстен гей преди 15 години
ти не си в ред , как няма да ям боб ? това е най хубавото нещо в секса , като те клатят , да си пърдиш от кеф !
27
0
 
0
 
! Отговори
Абадбчо преди 15 години
Човек, прочети на уикипедията IPCC Fourth Assessment Reportпрочети IPCC какво е и как се стига до този доклад.прочети какво е Radiative forcing и виж до какви изводи са стигнали хората посветили живота си да изучават планетата.земята в момента има средна температура някъде около 290 келвина. Промяна от 2 градуса е под 1% - незначително но достатъчно да разтопи ледниците.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Единствените *** тука сте вие. Никой не е казал ,че Слънцето е калорифер. Първо четете коментарите правилно и после си кажете тъпотиите. Тезата бе следната Ако хората с колите и електрическите уреди и т.н. затоплят Земята и предизвикват глобалното затопляне то тогава Пустинята Сахара с площ на 9 милиона квадратни метра площ, това е преблизително колкото континента Европа та тази огромна площ се нагрява до 60 градуса всеки ден и отдава огромна топлина. И сравнението беше , Че ако човечеството грее колкото запалка а Сахара в сравнение с ел.уредите и колите е като огромен калорифер. А сега като добавим колко много пустити има и всичките тлеят и загрямат атмосверата. Щото самата атмосвера задържа топлината около планетата. Та въпроса бе ако спрем колите дали ще спре затоплянето? Това е! Мнението ми ба ,за да стане ясно ,че човешкия фактор е минимален. А дали трябва да се опитаме да спасим планетата. Две мнения няма. Все пак въпроса за планетата е свързан косвено с нас. Друга планетаза за сега нямаме и унищожи ли се Земята ,умираме и ние.
25
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
вярно е ,че човечеството допринася много за глобалното затопляне , но всичко може да се оправи много лесно и просто - нека пак си ползваме всичко както до сега , но важното е да намалим консумацията на всякакви бобови растения , защото от тях много се пърди и през дюзите ни излиза много въглероден диоксид , метан и други плането подгряващи газове.. - българите преди много време са отправили послание до целият свят за днешните събития с поговорката г*ъз - глава затрива ... - и всичко се сбъдна .. даже вече споконо може да се каже - Г*ъз света затрива...
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
slybceti bilo kalorifer, ae ti si mnogo prost
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Glupak, tva che si izmislil niakakva typa i maloumna i nepravilna analogia mejdu, kadeto slynceto e kalorifer, ne te pravi po umen i razbirach ot horata posvetili jivota si na izsledvaneto na planetata, tapako.Toi bil uveren che ne sme nie vinovni, toi bil govoril sas shefa na ban. ***!Ti NISHTO ne razbirash ot klimatologia, che mnenieto ti da vaji neshto, marsh da chetesh 4tia doklad na IPCC tapanar
22
0
 
0
 
! Отговори
Абадаабчо преди 15 години
Не си разбрал много много къде е дебата с промяната на климата.Въпроса не е дали да се ограничава начина на живот на хората, а да живеем по-устойчиво.Не да изкопаваме енергия от слънцето съхранена в въглища и нефт, а да използваме директно идващата в момента от слънцето.Да садим повече дървета от колкото изсичаме и т.н.Ти генерализираш и всеки, който попадне в стереотипа ти за "зелен" се оклеймява като някой, който иска да ти спре тока, да те накара да се возиш в автобус, да караш колело, да пестиш вода и т.н.Това са отминали времена при Зелените идеология. В момента е доказано, че можем да се преборим със Глобалното затопляне и разрушаването на биосферата без да се правят компромиси със начина на живот. Позаинтересувай се. И пак те питам: Ако шанса да сме ние земята е 1%, ти ще се качиш ли на самолет с 1% шанс да се разбие?същото е, с таа разлика че имаме 1 планета, а много самолети.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Май единствения ,който не стопля тук си ти.. Или от прекалено много време изгуби да смяташ проценти и изгуби смисъла на това ,което съм написал. Та за да стоплиш малко ще ти го обясня по-простичко. Та обяснявам дали ако се лишим от уредите и техниката ,която ползваме ежедневно и без ,която вече не можем и се върнем в родообщинния строй ще спасим ли планетата или тя ще продължи да се затопля? Тоест дали си заслужава тезата ,че запалката в ръцете ни затопля стаята ни или огромния калорифер в стаята и трябва ли да стоя на тъмно и да не ползвам запалката щото и тя щяла да повиши температурата с 1%.. Сега вече разбра ли смисъла на поста ми.
20
0
 
0
 
! Отговори
Абадабчо преди 15 години
Начи глей са. Разбирам че допускаш и хората да са причинили глобалното затопляне, ама смяташ по-вероятно да не е вярно.Нека вероятността (според теб, примерно, гадая) да е 1% хората да са го причинили.Ти ще се качиш ли на самолет, който има вероятност 1% да катастрофира?Стопляш ли? Колко вероятно според теб трябва да е да сме виновни ние, че да е оправдано да се вземят мерки?
19
0
 
0
 
! Отговори
ларж преди 15 години
е сега вече господ ни *** мамата!ама нейсе, здраве да е!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
самия факт ,че Африка преди 8000 години е била само гори и реки пълно с хора и стотици хиляди животински видове а 5000 години по късно Африка е пустиня на мястото на безкрайните зелени равнини и реки са заети от огромната пустиня Сахара. Южен Анадол и Арабския полуостров преди 8000 години е бил най-плодородната почва на планетата. Там човека за първи път почва да обработва Земята. Учените са дали името Златен Полумесец на това място. Сега това място е пустиня и където има почва тя няма никакви хранителни стойности и нищо не може да вирее там!! Това не са го направили нито петрола , нито въглищата , нито колите. Това го е направила природата. И ние сме безсилни да направим каквото и да е било ,за да го променим. Самия факт ,че осъзнаваме глобалното затопляне и не можем да го спрем ,доказва колко сме дребни и безсилни. Тоест някой учени казват ,че човека е виновен. Добре да го приемем но това са глупости. Ако електрическата крушка, телевизора и колата затоплят Земята то тогава напечената до 60 градуса и с площ 9 065 000 км² целогодишно нагрята плоча наречена Сахара какво прави с атмосверата ни? Все едно да си пуснал огромен калорифер със 10 реотана и после да си цъкнеш запалката и да кажеш ,че запалката ти загрява стаята а не огромния калорифер. А колко още нагряти плочи има по тая планета!!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има и едно филмче на Алгор, за което получи нобелова награда и се казва"Неудобната истина" Там се казва, че последната ледникова епоха в Европа се е случила само за 10 години след подобно топене на ледове в Северна Америка, поради блокиране на Гълфстрийма.И куп други ужасяващи факти.Какво има повече да говорим
16
0
 
0
 
! Отговори
martony преди 15 години
Има едно филмче, по National Geografic го въртят, в което се разправя точно за глобалното затопляне. Филма е разделен на няколко части, като във всяка част обясняват какво би станало ако глобалната температура на Земята се покачва с по 1 градус. И така още на +2 градуса стана ясно, че северния полюс няма да го има, Китай ще горят три пъти по-малко гориво за корабите си до Европа, а Канада ще стане с най-плодотворните земи. Повече няма какво да говорим.
15
0
 
0
 
! Отговори
punkez преди 15 години
Планетата издъхва в ръцете ни, а ние задвижваме роботи с миши мозък...простете, ама на тва му казвам българска работа :)))
14
0
 
0
 
! Отговори
Абадабчо преди 15 години
Всеки човек, ВСЕКИ, със здрав разум трябва да доупсне, че може и да греши. Ако не допускате, че може и да грешите начи сте пълни профани и въобще не занимавайте аудиторията с бъртвежите си.И тука има 4 вариянта на действие на човечеството в момента:1. Има глобално затопляне причинено от човека и ние вземем мерки.2. Има глобално затопляне причинено от човека и ние НЕ вземем мерки.3. Няма глобално затопляне причинено от човека и ние вземем мерки.4. Няма глобално затопляне причинено от човека и ние НЕ вземем мерки.Проблема на хора като 11 и 12 идва единствено при точка 3. Очевидно те не искат да се вземат мерки за борбата със глобалното затопляне. Добре, пичове, кво толкова, ако няма причинено от човека глобално затопляне и ние взмеем мерки за: по-чиста природа, преминаване към възобновими енергийни източници, устойчиво развитие,запазване на биологичното разнообразие,ограничаване на емисиите, и т.н.МНОГО лошо ли ще е? ТОЛКОВА ЗЛЕ ЛИ ЩЕ Е ?! Дори и някой да извадят много пари? (се едно сега петрлоните компании не лапат свръх много пари);Щото, ако вие грешите, и стане вариянт 2. Тогава нещата ще са катастрофални със потенциален риск за край на цивилизацията.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пичове, осъзнавате ли какви глупости приказвате.Да, имало и преди промяа на климата там от варияциите на земните орбити и т.н. Обаче това са процеси отнемащи хиляди години.От индустриялната революция до сега са изминали 100 години. През това време милярди барела петрол и стотици кубични километра въглища са преобразувани във парникови газове.Текущата промяна на климата е безпрецеденто бърза. В астрономически мащаб 100 години са смешен прериод от време но въпреки това за толкова време ледовете в северния океан са на изчезване. Айде не бъдете толкова прости и заблудени.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 11 ти си единствения с акъл май тука. Какво са взели всички да се шашкат като това се случва постоянно от както планетата съществува. Милиони години се е редувало топло със студено и още милиони ще продължи. Погледайте малко научнопопулярни филми и се ограмотете малко с история на планетата а не само да изразявате първосигнални мисли.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хора не се филмирайте. Това са нормални процеси стига с тоя човешки фактор. Преди 5000 гfдини Европа е била в снегове и ледове а Африка е била Зелен рай с гори и реки. но преди 2000 години е била вече пустиня а Европа е загубила ледовете си. Това дето някой ви го разказва за катеричката дето обикаляла дърветата и ,че хората са ги изсекли е голяма глупост. Да вярно е ,че и това ще оказва влияние но човешкия фактор може да е 1% а 99% са си от Земните орбитални цикли и космически радияции. Преди хиляди години когато е станел пожар са горелr стотици хиляди хектари с гори сега хората не позволяваме чак такива пожари а и засаждаме нови горски масиви. И въпреки това климата се променя.