Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия

Ускорителят счупи рекорда на американския Теватрон
30 ное 2009 10:50,
104
Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия
Снимка: CERN

В нощта на 29 срещу 30 ноември учените, работещи по Големия адронен колайдер, вдигнаха енергията на всеки от лъчите елементарни частици до 1180 гигаелектронволта, пише elementy.ru.

Двата лъча, циркулиращи в противоположни посоки, за известно време са били задвижвани с такава енергия.

Още по темата
Ако физиците не открият неизправности в колайдера, много е вероятно скоро да бъде направен експеримент за сблъсък на двата лъча с тази енергия. По-рано бе съобщено, че към края на 2009 г. енергията на лъчите ще достигне 1,7 тераелектронволта.

В понеделник Големият електронен колайдер счупи рекорда на другия колайдер – американския Теватрон. На този ускорител протоните и техните „двойници“ от антиматерията се движат с енергия 980 гигаелектронволта (0,98 тераелектронволта).

Големият адронен колайдер беше пуснат повторно на 20 ноември 2009 г. Първите пробни сблъсъци на лъчи с енергия 450 гигаелектронволта бяха направени на 23 ноември.

Най-мощният на Земята ускорител на елементарни частици започна работа на 10 септември 2008 година. След девет дни експериментите на колайдера бяха прекратени заради авария.

По време на ремонта инженерите размразиха всички сектори на колайдера, а после отново доведоха температурата до работна (1,9 келвина, или минус 271,25 градуса по Целзий).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До Dan преди 14 години
При сблъсък на материя с антиматерия резултата е анихилация, няма как антиматерията да почне да поглъща материя. Взаимно се унищожават еднакво количество материя и антиматерия.
20
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 14 години
И за N-ти път повтарям една моя теза, задестването на най-мощния магнит на земята влияе според мен на естественото магнитно поле на земята, следствията са трусове магнитни аномалии и бог знае още какво...
19
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Притеснява ме факта, че като попитат учените конкретно нещо по колйдера примерно има ли опасност да се получи някакъв взрив, или антиматерията която ще създадат дали ща започне да поглъща всичко около себе си, и те ведро отговарят, че това са пълни глупости тя щяла да бъде много миниатьорна и т.н., обаче като ги питат какво очакватда се случи казват, че никой не може да каже точно какво ще се случи, е.кое е вярно???За мен това си е риск, и края на планирания експеримент за 2012 е малко стряскащ!
18
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Ама тия хора направо ме изненадват - в моята работа и 10 лева да похарчиш. после трябва да пишеш обяснение защо си ги похарчил. Тук цял свят ги гледа тия от CERN и още нищо не се знае. Аз за това питам (може и да не знам) - някой знае ли, дали това е подготвителна фаза и кога ще бъде баш Теста ?!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еми тя 2012 ей я де е
16
0
 
0
 
! Отговори
EU преди 14 години
Браво! Колайдера е поредното нещо с което ЕС изпреварва САЩ! Американската грандомания е бита тотално при този скъп проект с колайдера.
15
0
 
0
 
! Отговори
mario преди 14 години
ЩЯХ ДА СИ ПРЕМЕСТЯ МОЯ КОЛАЙДЕР , АКО НЕ МЕ БЕШЕ ШУБЕ ДА НЕ СТАНЕ НЕЩО С ГОЛЕМИО КОЛАЙДЕР ,ЧЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ ЗЕМЯТА,КАКТО ГИ БЛЪСКАТ ТЕЗИ ЧАСТИЦИ- МАСТИЦИ
14
0
 
0
 
! Отговори
XP преди 14 години
Добре де,като ги сблъскаме адроните/общо наименование на елементарните частици/ и установим,че може да се пътува из времево-пространствения континиум,ще добием още по-ясна представа за това, че не можем да се бъркаме в Божиите работи!Защото сигурен съм,че Науката ще се изправи пред нови още по-неразрешими загадки на Материята!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 14 години
Aз що си мисля, че са на кирка през цялото време, мислиш ( :Харчат вложените пари и нищо друго ( :
12
0
 
0
 
! Отговори
John Sheppard преди 14 години
Not a chance. :)))
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе тези учени да не си играят мн. мн. с огъня, смятам аз :P :)
10
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Чакайте сега, моля някой да ми обясни, че нещо не разбирам. Нали всички със затаен дъх чакаха това нешо да заработи, че да можело да се отговори на някакъв мнооого важен въпрос за раждането на вселената и т.н. ?! Ето, сега доколкото разбирам, това нещо работи и даже имало някакви сблъсквания. НЕ ми стана ясно - има ли накакъв резултат или всичко е било едно голямо харчене на пари ?!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бъркаш се, това не е колайдера в Русия :) .
8
0
 
0
 
! Отговори
Rodney McKay преди 14 години
Само да не станем на елементарни частици...
7
0
 
0
 
! Отговори
Апис преди 14 години
Споко :)) и при предния колайдер имаше спорове, че ще затрие планетата и при тоя има и при следващият ще ги има, а ние все така ще пълним гушките на големите к0орпорации и ще си мислим, че живеем :))))
6
0
 
0
 
! Отговори
Профестора! преди 14 години
Само Швейцария ли?Сещам се за едни момчета дето искаха да прекарват нова трансгалактическа магистрала в тая част на Вселената и понеже Земята се ментерка на пътя й...By the way, май трябваше да я пуснат до 21.12.2012!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще взема да си изтегля милионите от Швейцарските банки, че току виж я няма след няколко дена.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Друс друс, земята вече се раздвижи, ей го тая сутрин... Като се сблъскат лъчите, за ЧНГ ще ни поднесат и серийка земетресения със сърдечен поздрав от Швейцария. Поне ще докажем тезата, че човечеството само ще се затрие, нема нужда да идват извънземните и да взимат мерки :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Антифизичката преди 14 години
Аз знам едно- "В началото бе словото!"
2
0
 
0
 
! Отговори
мачу пикчу преди 14 години
При следващия опит Швейцария може и да не я видим повече!