Сблъсъкът на частици може да поражда черни дупки

Енергията в колайдера обаче е малка за подобен резултат
25 яну 2010 15:43,
27
Сблъсъкът на частици може да поражда черни дупки
Изображение: chandra.harvard.edu

Учени от САЩ и Канада първи доказват, че при сблъсък на елементарни частици действително може да се образуват черни дупки, от което се опасяват противниците на Големия адронен колайдер, съобщава интернет изданието ScienceNOW. Физиците обаче отбелязват, че енергията в колайдера е прекалено малка, за да се появят там черни дупки.

Хипотезата за възможна поява на черни дупки в Големия адронен колайдер, в който ще бъде достигната най-голямата в историята енергия на сблъсък на частици, стана причина за съдебни искове с цел да не се пуска инсталацията. Според противниците на колайдера при сблъсъка на протони може да се образуват черни дупки, които може да погълнат Земята.

Физиците отвърнаха, че „хипотезата за черните дупки“ се основава на екзотични теории. Те дори се оправдаха, че такива черни дупки ще изчезват още преди да достигнат до стената на ускорителя.

Досега никой не е успявал да докаже, че при сблъсъка на частици действително може да се образуват черни дупки в смисъла, в който ги предсказва Теорията за относителността на Айнщайн. За да се образува черна дупка, трябва да се събере много голяма маса в много малък обем, което става при колапса на масивни звезди.

Според Общата теория на относителността масата и енергията може да изкривяват пространството, което води до появата на гравитация. Ако масата е много голяма, а обемът е много малък, изкривяването ще е толкова силно, че нищо – дори светлината, няма да може да излезе от това място. Този затворен обект се нарича черна дупка.

Матю Чоптуик от Университета на Британска Колумбия (Канада) и Франс Преториус от Пристънския университет (САЩ) теоретично доказват, че две частици може да породят малка черна дупка при сблъсък със сумарна енергия, по-голяма от така наречената планкова енергия – 1,22 х 1019, което е около 10 млрд. гигаелектронволта.

Затова те провели компютърно моделиране на процеса и анализирали гравитационното взаимодействие между частиците. Резултатите показали, че черна дупка се образува, ако две частици се сблъскат със сумарна енергия около една трета от планковата.

Това обаче не означава, че черни дупки ще се образуват при сблъсъка на частици в Големия адронен колайдер, казва Чоптуик. Планковата енергия е несравнима с тази в колайдера. Така образуването на черни дупки в колайдера е възможно само ако нашето пространство не е триизмерно, а съдържа в себе си освен трите измерения и допълнително, затворено (огънато) измерение, което се проявява само при сблъсък на частици.

„Ще бъда много силно учуден, ако бъде фиксирано образуване на черни дупки в ускорителя“, казва Чоптуик. Физиците твърдят, че такива черни дупки ще се разпадат на обикновени частици без никаква вреда за околния свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
32
 
! Отговори
ахаха преди 14 години
ахаха, развесели ме :)
26
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много интересно. Физиците години наред изучават явленията. Преценяват възможността за опасности от колайдера, решават, че построяването му няма да е опасно и ще даде много отговори. Строят няколко години колайдера. В следващия момент Пенчо, който продава алкохол и цигари в кварталния локал дочува, че пускат някъв ускорител и му хрумва, че това е много опасно без нищо да знае.
25
8
 
32
 
! Отговори
Венци преди 14 години
По добре да отложат опита за 21.12.2012 г. така ще се вместим точно в графика на маите.
24
8
 
32
 
! Отговори
ЕИМ преди 14 години
Е картинката хваща окото.
23
8
 
32
 
! Отговори
ИЗМИШЛЬОТИНИ преди 14 години
ФАНТАСМАГОРИИ НА ФИЗИЦИТЕ
22
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз довечера мисля да вкарам много малки бели частици в една черна дупка
21
8
 
32
 
! Отговори
До Enki преди 14 години
А на тебе Стивън Хокинг ли ти помогна да се светнеш за Нибиру ?На друго на кво те светна ?
20
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво стана с тоя Колайдер бе. То станахме за смях с него. От 2008г е пуснат и още не са сблъскали частиците. ха ха. За какво бяха тия фанфари и тъпани а все още нищо. То бива,бива излагации и оправдания ама май ще излезе вярна поговорката за бабите и детето ,но заместени с учени. Нещо от рода: Хиляди учени на едно място ,хилав продукт. Толкова милиарди,толкова учени и от 2 години само слушаме, Очаквайте скоро, още малко, още няколко месеца, аа до една година ще направим опита всъщност 2г. и т.н
19
8
 
32
 
! Отговори
Отговорът е... преди 14 години
42
18
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
споко с тези маи! ако много разбираха нямаше да изчезнат от лицето на земята....
17
8
 
32
 
! Отговори
Българин преди 14 години
2012 наближава бъдете готови
16
8
 
32
 
! Отговори
aydun преди 14 години
до Enki : what time it is на BBC. глей тва.
15
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бате Мико дали нямаш предвид Радиус на Шварцшилд. А да си чувал за изравняване на деменсии. Как точко като разделиш килограми на метри за секунда на кадрат получи еденица за дължина. Ако успееш все пак ще ти връчат Нобелова награда да знаиш. Хахахахаха
14
8
 
32
 
! Отговори
Enki преди 14 години
За мен е интересно твърдението на Хокинг, че Черните дупки забавят времето.,
13
8
 
32
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Едно тяло за да стане черна дупка трябва да се свие до размер под радиус на Чандрасекар.R=m/c^2 т.е размер по-малък от масата му разделена на скоростта на светлината на квадрат.Аз да стана черна дупка трябва да се свия до нещо много по-малко от електрон.А частица с нищожна маса като тия в ускорителя трябва да станат много малки.И черните дупки са опасни заради гравитацията си(произтичаща от голямата има маса)Черна дупка от елем. частица оказва влияние сигурно колкото бактерия влияе на слънцето.
12
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Просто горките хамерикаци и техните канадски *** ГИ Е ЯД!!!!Само защото Големия Хадронен Колайдер е Европейски, а не е тайна че Хамерика ни смята, нас европейците за някакви по-низши хора!!!Питайте който искате средностатистически американски реднек!!!!
11
8
 
32
 
! Отговори
R преди 14 години
Частиците трябва да са по едно кило за да е факт.
10
8
 
32
 
! Отговори
Дедка преди 14 години
Това с три-четириизмерното пространство, което са написали в предпоследния абзац ми прилича на поредния лош превод, защото е absolute bullshit!
9
8
 
32
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Те пък както са се засили да го използват тоя ускорител...Все нещо ги спира. Все някъв ремонт му правят. Колко време вече го чакаме да го пуснат.
8
8
 
32
 
! Отговори
Enki преди 14 години
Тези частици, които преминават през нас са Неутрино. Доколкото си спомням много слабо се влияеха от гравитацията.