Телескопът "Хабъл" видя сезонни промени на Плутон

Това доказва, че планетата търпи динамични изменения
5 фев 2010 12:44,
26
Телескопът "Хабъл" видя сезонни промени на Плутон
Снимки: hubblesite.org

С помощта на телескопа „Хабъл“ учените за първи път успяха да разгледат повърхността на планетата джудже Плутон и да открият сезонни промени по цвета й, съобщава пресслужбата на NASA.

До неотдавна Плутон се смяташе за „пълноправна“ планета, най-отдалечената от Слънцето от планетите в Слънчевата система, но впоследствие астрономите го причислиха към планетите джуджета.

Наземните наблюдения на това небесно тяло, което има относително малки маса и размери, са невъзможни и само новите снимки, направени с помощта на телескопа „Хабъл“, позволили на астрономите да открият оцветяване на повърхността на Плутон и нейните сезонни промени.

Астрономите отбелязват, че за последните четири години на наблюдения Плутон е станал по-червен, докато неговото добре осветено Северно полукълбо постепенно станало все по-ярко. Учените предполагат, че тези промени на цвета са свързани с топене на ледовете в района на Северния полюс на планетата и замръзването в района на Южния, тъй като планетата встъпва в нова фаза на сезонния си цикъл, който продължава 248 земни години.

Тези наблюдения потвърждават предположенията на астрономите за това, че Плутон е небесно тяло, търпящо динамични промени, а не е статично тяло, което се състои от лед и скални породи. Промените на планетата стават основно заради наклона на оста й и разтеглената елиптична орбита. Съчетанието на тези параметри правят сезоните на Плутон много несиметрични, затова преходът от пролет към лято в района на Северния полюс на планетата става много бързо.

Досегашните предположения за това, че Плутон може да претърпява сезонни промени, са правени на базата на наземни наблюдения в периода от 1988 до 2002 г., когато учените фиксирали увеличение на масата на атмосферата на планетата. Тогава те изказали предположение, че това става заради топенето на азотния лед.

Изображенията от „Хабъл“ показали вариации в окраската на повърхността на планетата в разстояние на няколкостотин километра, но на тяхна основа не може да се правят никакви обосновани изводи за геологическия й строеж.

Наблюдения на Плутон с помощта на „Хабъл“ се извършват от 1994 г., но за получаване на изображение с висока резолюция учените комбинирали различни снимки по специален компютърен алгоритъм. „Този процес ни отне четири години последователна и едновременна работа на 20 компютъра“, казва Марк Бюи, ръководител на проекта.

По-детайлни изображения на Плутон учените очакват през 2015 година, когато в неговата орбита ще влезе космическият апарат на NASA „New Horizons“, изпратен през 2006 г. специално за да изследва далечната планета джудже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
о и да допълня. Като казах фактология не тръгвай пак с "някой казал, друг написал". И аз утре мога да напиша че си гей, ама то може да се окаже че си само ***. Дано да е достатъчно ясна метафората.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Енки, това че Борислав Лазаров го е казал не го прави да изглежда добре. Напротив - показва същата повреда в главата като твоята. Което от своя страна говори, че е заразно. НЯМА ФАКТИ. А фактите са важни. Не какво мисли някой невменяем и къде точно го казва.ДАЙ ФАКТОЛОГИЯ. Не догатко-логия. А тес от днес.бг да спрат да трият истинските коментари. Ако искат да са истинска медия - ще се наложи да търпят и критика (очевидно е че заслужават)
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На руснаците и нефт не им трябва за извинение. Ако намерят труп на извънземно, ще ходят пак да защитават с огън и меч руския гражданин и правата му.
20
0
 
1
 
! Отговори
Американец преди 14 години
Търсим нефт, ако резултатите на положителни отиваме и ги демократизираме....
19
1
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
До 18,Борислав Лазаров от бтв също изказа предположение за Нибиру, т.е. планетата X. Питай и него същото...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мдам .. американският телескоп Хъбъл :) Не руски - американски. ХУбаво, че са 'лошите' американци. Ако чакаме на руснаците, най много да открият мъглявина от етилов алкохол и да се втурнат да я разработват.
17
0
 
0
 
! Отговори
Взе ли валиум ? преди 14 години
Ооо велики Нибиру, ела си прибери борчовете!
16
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До Дан, НАСА търсят вода, защото където има вода има потенциал за живот. Възможно е и други химично съединение да подпомага зараждането му, но ние имаме само един екземпляр - Земята, което ни подсказва че трябва да търсим вода и то в течно състояние. По тази причина, дори ледовете на плутон да са съставени от вода, той не е интересен, защото тя остава вечно замръзнала.Надяваме се това да е отговорило на въпроса ти.
15
0
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
Външно гравитационно въздействие.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Enki, баце не знам. Не съм експерт на тема Плутон и гравитационните й особености. В крайна сметка New Horizons затова лети натам. Ама не разбрах въпросът ти какво точно опитва да докаже.
13
0
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
А как си обясняваш наклона на орбитата на Плутон спрямо всички други планети в Слънчевата система. Освен това Плутон има удължена елиптична орбита. Случайност ???
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Я раздуй, дали Нибиру ще прецака и Плутон или само Земята ще пострада ?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
подводни, Херон не е по-голям от Плутон. Също така, Плутон има атмосфера, за разлика от Херон, което следователно я прави по-интересна.
10
0
 
0
 
! Отговори
подводни преди 14 години
Добре де, спътника на Плутон е по-голям от него и никакъв интерес. А и Плутон вече не е планета........ според учените. Тогава що си прахосват парите в тази криза.
9
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
трябва вече да започната да изследват планетата "МЕЛМАК"
8
0
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
Да. Въздуха, който дишаме (O2 и N2) има четири агрегатни състояния. Четвъртото е плазма. Другите три сещате се кои са..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
I TAM LI ME TAKAV STUD KATO TUK
6
0
 
1
 
! Отговори
Зъркела преди 14 години
"Тогава те изказали предположение, че това става заради топенето на азотния лед"Чети по-внимателно! Не само водата замръзва. Когато се говори за лед не е задължително да става въпрос за вода.
5
0
 
0
 
! Отговори
тайна преди 14 години
прочетете нещо за "планетата" церера
4
0
 
1
 
! Отговори
15 MINUTES OF FAME преди 14 години
ехаааа гении големи са тези от наса

Спонсорирани публикации