Приятел в нужда се познава

Астронавтите на НАСА все по-често "притичват" до тоалетната в руския модул на МКС
7 юли 2010 07:46,
45
Приятел в нужда се познава
Снимка: НАСА

Астронавтите на НАСА все по-често „притичват“ към руския сегмент на Международната космическа станция – в американската „половина“ тоалетната руско производство отново излезе от строя, съобщава експерт от НАСА пред РИА Новости.

„Проблеми имаше и по-рано, но това не създава особени грижи на екипажа – тоалетна има на руския сегмент, а ако си много „на зор“, в краен случай може да посетиш санитарния възел в руския кораб „Союз“, който е скачен към станцията“, отбелязва той.

Санитарно-хигиенният блок, производство на РКК „Енергия“ на стойност 19 млн. долара, се намира в американския лабораторен модул „Хармония“. Тоалетната е аналогична на монтираната на руския модул „Звезда“, но допълнително е снабдена с американска система за регенерация на непитейна вода от урина, която струва на данъкоплатците още 250 млн. долара.

Това сложно инженерно устройство вече няколко пъти излиза от строя – в тръбите периодично се появяваха въздушни мехури, които блокираха системата, а совалката „Индевър“ трябваше да достави на станцията усъвършенстван катализатор.

Експертът на НАСА подчертава, че този път аварията не е в системата за регенерация, но още не е ясна точната причина за нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: МКСНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
28
 
! Отговори
Бяла МЕЧКА преди 13 години
За 250 000 000 ако им бяха купили ПАМПЕРСИ нямаше да им требе да прескачат до Руснаците?
14
2
 
25
 
! Отговори
Фръц преди 13 години
Ти май не четеш внимателно! Тя е руска,ама американосите са я човъркали,закачили са й модул,който е по-скъп от самата тоалетна 13 пъти и всичко се е оплескало....
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами, ще се запушва я ! Те, на мириканците, и говната им са по-големи :)
12
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Естествено, че ще е руско производство - кога американците са имали орбитална станция, че да могат да направят такъв тип оборудване. То не става само с яденеее... трябва и акъл. Щот единственото, което са успяли е да изтрелват сателити, а ходенето до луната си е не особенно добре режисиран филм
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти май не четеш:Тоалетната е аналогична на монтираната на руския модул Звезда, но допълнително е снабдена с американска система за регенерация на непитейна вода от урина, която струва на данъкоплатците още 250 млн. долара.Значи: без допълнителната АМЕРИКАНСКА система работи!!!
10
10
 
5
 
! Отговори
Някой преди 13 години
До: Номер 8Ти не четеш ли внимателно? Тоалетната на американците е руско производство!
9
0
 
4
 
! Отговори
Alf преди 13 години
До: No hopeТи пък закъде си се разбързал???
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати - *** за 19 милиона долара!
7
0
 
6
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 13 години
Някой на зор ше да е я запушил. Така е винаги трябва човек да има по ръка
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кои точно правила на сайта наруших с това изказване,=====================================================Излиза, че хАмериканците един *** не могат да направят като хората, пък да не говорим за совалка - колко пъти падаха или се палеха във въздуха!!!Сега ще им се наложи да учат и руски (ако не са го научили вече),защото си мисля, че в руската част на МКС надписите ще да са на руски.=====================================================че ми изтрийте коментара???
5
0
 
31
 
! Отговори
no hope ... преди 13 години
С тези ни темпове на развитие ще си останем на тази планета още дъъъъълго време ....
4
1
 
38
 
! Отговори
Смех преди 13 години
С други думи руснаците си го направили, ама американците решили да го ъпгрейднат и са о**али. На всичко отгоре и цената му е скочила 10 пъти
3
3
 
7
 
! Отговори
тайконавт преди 13 години
Ами ако и храната свърши?
2
1
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Това и аз не бих .....могъл да.....измисля.
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не работи системата за преработка на урината във вода, този който му се пикае директно да обслужва този, на когото му трябва вода !