Една легенда си отива: Край с ICQ след 27 години

Платформата спира работа на 26 юни
27 май 2024 16:43, Александър Попов
21
Една легенда си отива: Край с ICQ след 27 години

Една от най-старите, все още работещи онлайн платформи, върви към своя край след 27 години. ICQ, някога популярна услуга за незабавни съобщения, обяви в края на миналата седмица, че затваря следващия месец.

"ICQ спира да работи от 26 юни", гласи съобщение компанията, цитирано от Mashable.com.

ICQ се счита за най-ранната услуга за незабавни съобщения в интернет.

Платформата, кръстена на фразата „Търся те“, е разработена от малка израелска компания и пусната на пазара през ноември 1996 г. От средата на 90-те до края на миналия век услугите за незабавни съобщения бяха на върха в интернет. Услуги като AIM, MSN Messenger и Yahoo Messenger, подкрепени от онлайн технологичните гиганти и служеха като един от основните начини, по които интернет потребителите взаимодействаха преди социалните медии.

Въпреки тези големи конкуренти обаче, ICQ се наложи бързо. През 1998 г., нейният най-голям конкурент, AOL, придоби компанията срещу предварително плащане от $287 милиона, последвано от допълнителни $120 милиона за три години въз основа на представянето на услугите.

Използването на незабавни съобщения намаля, тъй като потребителите преминаха към платформи като Facebook Messenger и WhatsApp.

ICQ дълго време се радваше на стабилна потребителска база извън САЩ, което вероятно му помогна да се задържи много по-дълго от съвременниците си. Услугата използва ICQ номера за идентифициране на потребителите, заедно с обичайното потребителско име, което помогна за нейната популярност в страни като Китай. Освен това жителите на Хонконг преминаха към ICQ през 2021 г., след като потребителите се отказаха от WhatsApp поради промяна в политиката за поверителност на платформата. Поради собствеността на VK, ICQ имаше и голяма потребителска база в Русия.

Със смъртта на ICQ, изглежда, че ерата на незабавните съобщения е официално мъртва. Но официалният акаунт на ICQ в X изглежда се забавлява в последните си дни или може би дори загатва за нещо ново в бъдеще.

Бяха публикувани два поста с гифчета от "Терминатор", включително култовата реплика на Арнолд Шварценегер "I'll be back".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ICQ
Още от Наука
Учени откриха потенциално обитаема планета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
СУФ преди 2 седмици
Ами Чао! Ако нямаше статия никой нямаше и да забележи или разбере.
17
5
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 седмици
Като всяко, придобито или стопанисвано от мужици нещо - умре накрая:)))
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 6 - ICQ е израелски софтуер на Мирабилис, който AOL купуват през 90-те, а руснаците през 2010, когато вече никой не го ползва, да се изфукат, че и те са "създали" нещо.
15
0
 
25
 
! Отговори
Грую преди 2 седмици
Eeeй, събрали сме се дедовците и бабите тука. Добри времена бяха.Мацка, дай asl :)
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
RIP ICQ!!! :(
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна беше, ама доколкото си спомням накрая ползвах ICQ, не през оригиналния клиент, а през една програмка Миранда май се казваше. Та затова винаги съм си мислил, че комуникационният протокол е публичен и отворен код.
12
0
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 2 седмици
ASL, PLS?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Клиента на ICQ вече е опен сорс , ще го пуснат като такъв проект и ще продължи живота си ..
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още си споням номера в ИСК. Хахах, беше само 8 цифри. За съжаление, започнаха да пускат реклами, игри и стана много, много бавен и досаден. Замени го Скайп, като наскоро изоставих и него. Там също никой не остана. :-)
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Па на мене ми умря пощенския гълъб.
8
0
 
14
 
! Отговори
61 преди 2 седмици
Какви са тия пубертетски нововъведения като ICQ. Нормалните хора си ползваме IRC.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз никога не ползвам нещо което ми иска телефона да се регистрирам , ползвам MEGA на Ким Дотком дори им плащам 9лв. на месец. Друго което не иска телефон element io.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ дълго време блокираха интернета към ICQ понеже е Руска - качеството стана лошо.. ICQ бе собственост на mail ru .. На руснаците вече не им трябва
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 2 - Скайп беше конкуренцията
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жалко, още си помня номера там. Не че съм го ползвала в близките години, но icq и odigo бяха много яки във времето в което нямаше балони и всички просто се радвахме да се запознаем с непознати хора и да си говорим с тях. Сега Х донякъде ги замества.
3
2
 
13
 
! Отговори
преди 2 седмици
О-оу! Спрях да го ползвам когато всички преминаха на скайп и фейсбук. Имаше и добри периоди. Мислех, че отдавна не съществува :D
2
0
 
11
 
! Отговори
Духовния наследник преди 2 седмици
в лицето на Скайп е все още жив.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спрях да го ползвам преди около 20 години заради безумния спам!