За 53 г. – 515 души са летели в Космоса

Космическата ера навъртя повече от половин век
4 окт 2010 15:45,
44
За 53 г. – 515 души са летели в Космоса
Снимка: НАСА

Първият изкуствен спътник на Земята, изстрелян от бившия СССР преди 53 години, полага началото на нова ера за човечеството –  космическата. Вечерта на 4 октомври 1957 г. по радиото прозвучава незабравимият глас на Юрий Левитан, който прочита съобщението на ТАСС за историческото събитие, предаде ИТАР-ТАСС.

След малкия железен спътник към звездите се отправят първите представители на планетата Земя – четириногите космонавти, на които е възложена важна мисия: да докажат, че за живите същества не е опасно да летят в условията на безтегловност.

Животът на много кучета е жертван в името на науката, преди в Космоса да полети първият човек – Юрий Гагарин. 

През изминалите оттогава над пет десетилетия Космосът престава да бъде възприеман като нещо фантастично и недостижимо, а за стотици земни жители той се превръща дори в работно място. От Центъра за управление на полетите съобщиха за ИТАР-ТАСС, че през изминалите от изстрелването на първия изкуствен спътник досега години в Космоса са летели 515 души от над 20 страни.

Представители на Европа, Америка и Азия са работили на станцията "Мир" и продължават работа на Международната космическа станция, която през 10-годишната си експлоатация се е превърнала в символ на съвместното използване на Космоса за мирни цели.

Принос в усвояването на Вселената наред с хората имат и други обитатели на  Земята. На околоземна орбита са изпратени стотици живи същества – от високоразвити (кучета, маймуни) до мишки, червеи и микроорганизми.

Сега учените извършват "кастинг" на земното същество, на което ще се падне честта да полети към Марс през 2011 г. на борда на космическия апарат "Фобос-Грунт".

Докато на животните тепърва им предстои да полетят към Червената планета, шестима души от Русия, Франция, Италия и Китай вече са преминали половината от 250-дневния път. Истина е, че техният полет все още е само виртуален. Доброволците  имитират в макет на междупланетен кораб всички етапи от покоряването на Марс до кацането на Червената планета.

Експериментът "Марс-500", който започна на 3 юли тази година в  института за Медико-биологични проблеми на Руската академия на науките (РАН), ще продължи 520 дни. 

Решението за честването на великия пробив на човечеството, направен на 4 октомври 1967 г., е взето на конгреса на Международната федерация по астронавтика през септември 1967 г.

Датата 4 октомври е провъзгласена за Ден на началото на космическата ера на човечеството. А от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН периодът от 4 до 10 октомври се отбелязва като Световна седмица на Космоса.

През изминалите над пет десетилетия на околоземни орбити и към други планети са изстреляни хиляди различни апарати с военно и гражданско предназначение, а Космосът навлиза  трайно във всекидневието на хората чрез спътниковите връзки, телевизията, метеорологичните спътници, снимките от Луната и Марс, съобщенията за работата на екипажите на Международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
4
 
! Отговори
дссд преди 13 години
До всички *** тук-Човешките органи зависят от гравитацията,както и кръвното налягане.Ако се храниш *** за да слезе храната ти надолу тя има нужда от гравитация.В космоса е безтегловност.Храната за да слезе по хранопровода има нужда от нещо което да я притегли.Толкова са елементарни хората че не може да бъде.Никакъв човек не е излизал в космоса.
22
2
 
4
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Писането по форумите го правя за разтоварване и не харча пари на данъкоплатци за това нещо, а работата си я върша не съм я оставил!
21
2
 
5
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До 17: Любопитно! А като си качиш краката на главата тогава къде е надолу :)
20
2
 
4
 
! Отговори
varg1 преди 13 години
аз ще съм 516
19
1
 
4
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
Хитро. Как не са се сетили тия от НАСА...:)))
18
1
 
6
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Това се казва наистина уместен въпрос :). Любопитно как се определя според него къде е горе и къде е долу в космоса.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надолу е под краката ти, нагоре е над главата ти. Елементарно !
16
2
 
7
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
Престани да се излагаш, ***.Стана ясно на всички, че си *** като космически ***... Всъщност не съм сигурен в това. Космическият *** може би е по-умен от теб.
15
2
 
6
 
! Отговори
sd & fd преди 13 години
Би ли ми обяснил какво означава "нагоре" в състояние на безтегловност ?
14
1
 
7
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Приятел, гравитацията вклияе на кръвообращението, но не е основен елемент при движението на кръвта. Относно органите е още по глупаво съчинението ти, забога те да не стоят свободно в теб за да тръгнат в различна посока. Те са закрепени към тялото като цяло и накъдето потегли то натам потеглят и те. Елементарна анатомия пич.
13
1
 
10
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Човек по *** коментар не бях виждал. Логиката ти е обърната с главата на долу и си личи, че към този етап мисленето не ти се отдава. Това не значи, че неможеш да се оправиш. Поработи върху логическото си мислене.Като заключение ще кажа, че безтегловността към този момент може да се симулира и на земята. Лично съм го виждал. След като гравитацията дърпа кръвта надолу, по всеизвестните закони на физиката, как тогава тя стига до мозъка? Въпроса е само до fd, за другите е риторичен.
12
5
 
4
 
! Отговори
дфдф преди 13 години
do Евгени ГеоргиевТи си много неграмотен бе,не видя ли какво написах за органите на човешкото тяло.Според теб всеки орган си има налягане и собствена гравитация така ли?Начи всички телесни течности имат независима гравитация според теб.Колко си неук само.Земи си един учебник по физика и се върни в 5-ти клас
11
3
 
6
 
! Отговори
Колев преди 13 години
Летели!!? А на планетата Земя колко летящи свободни електрона има дето си нямат друга работа!? Някой брои ли ги тях?! Абе т.н. журналисти, много сте зле!! Що не видите да ли царя е отлетял за Мадрид, или серьожа за Херсон при мама?
10
2
 
6
 
! Отговори
Не само преди 13 години
Не само ***, също и комуниги(виж фд(2), р(4) и др.). Дано го прочетеш преди да ме банне ***. Щото тук не ме обичат...
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По голямата част от които са американци.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аха, аз пък не виждам полза от писането ти по форумите...така че какъв е смисъла да го правиш? Върви и свърши малко работа!
7
6
 
10
 
! Отговори
Dan преди 13 години
....515 човека в космоса и каква е ползата - лек за рак или спин или доказателство, че има Бог, или че не сме сами ... ? Аз по-ще се радвам ако се научиме да използваме по-голям процент от мозъка си, и намериме друго измерение отколкото ако стъпи някой на Марс, това за мен е физически процес, от който не виждам голяма полза, както и не съм видял полза от стъпването на Луната!Това е моето мнение!
6
3
 
17
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
***, за кръвно налягане чувал ли си?Абе в този сайт само *** ли коментират?
5
16
 
5
 
! Отговори
sd преди 13 години
Няма логично обяснение как човешките органи си запазват гравитацията,те ще плуват направо и кръвта на човека ще иде нагоре.Никой не е излизал в космоса досега
4
10
 
11
 
! Отговори
p преди 13 години
"За 53 г. 515 души са летели в Космоса"Но нито един не е стъпвал на Луната. Това ние много добре го знаем...