"Атлантис" се готви за извънреден старт

Совалката трябва да транспортира едрогабаритни товари до МКС
14 окт 2010 15:53,
37
"Атлантис" се готви за извънреден старт
Снимка: NASA

Специалисти от НАСА официално пристъпиха към подготовката за непланиран предварително полет на совалката "Атлантис", съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана възможно, след като американският президент Барак Обама подписа законопроект за финансиране на дейността на НАСА до края на 2013 г.

Този документ предвижда да се заделят средства за излизащия извън рамките на програмата Space Shuttle полет на совалката.

НАСА обмисля възможността да изстреля още веднъж "Атлантис" на 28 юни 2011 г. Преди това совалката бе подготвяна като "спасителен кораб" за "Индевър", чийто полет е насрочен за 26 февруари следващата година.

НАСА предстои да извърши два планирани полета на совалки –  на 1 ноември т.г. трябва да бъде изстреляна "Дискавъри", последвана от "Индевър".

Съгласно плановете на специалистите от НАСА "Атлантис" няма да бъде подсигурена от "спасителен кораб". В случай че совалката по някакви причини не може да се върне на Земята, членовете на екипажа й ще намерят убежище на МКС, откъдето след това ще бъдат евакуирани с руски кораби "Союз".

Допълнителното изстрелване на "Атлантис" е необходимо за транспортирането на едрогабаритни товари, които могат да бъдат пренасяни единствено от совалки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Американците изобщо не ги интересува космоса, а контрола и господството върху земята от него. Така, че който контролира земята ще си има всичко върху нея, включително и морското дъно.Та така!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато американците наливат пари в Космоса, руснаците инвестират в изследване на океанското дъно и по специално Северния ледовит океан:)
34
3
 
5
 
! Отговори
Стрнанно преди 13 години
Странно в началото се говореше за представител на планетата земя който да при евентуална поява на извънземни същества да осъществи контакт с тях. После излезна информация за планета потенциално годна за живот. Малко по-късно, че на планетата има колямо количество ресурс- злато. Сега че планетата не се виждала, макар че била наблюдавана 11години. И накрая Совалката трябва да транспортира едрогабаритни товари до МКС, дали до МКС? Алчността ще погуби човечеството. Замислете се! Спрете ги!
33
0
 
2
 
! Отговори
bzb преди 13 години
Със сигурност не са нещо радикално ново и различно от всичко, но и със сигурност не са нещо, което да осигурява преднина на който и да е. Бордовите компютри на совалките имат оперативна памет от... 1 мегабайт. :) При руския Союз май оперативната памет беше 2 мегабайта, няма значение. Със сигурност обаче това са машини, които се проектират специално за целта и се произвеждат в малко бройки. Така че тук предимство няма никой.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:))) Според теб, какви са точно бордовите компютри ? 'Специални' процесори, 'специални' програми на 'специални 'ОС' ?! Айде стига се излага и просто не коментирай простотии!
31
0
 
1
 
! Отговори
bzb преди 13 години
Кои компютри? Тия с които работят космонавтите при провеждането на експерименти може и да са обикновени лаптопи, да. Бордовите компютри на кораби като совалките и Союз със сигурност не са... ;)
30
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Обама подписа нещо в смисъл "космическите кораби да се сглобяват в космоса". Предполагам, че совалката им трябва, за да се изкара нещо като рампа, или хале... На която рампа да започне сглобяването на тези кораби...
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото за 'ширпотребата', много бъркаш. Компютрите в МКС по нищо не се различават от 'ширпотребата'.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, релационните бази данни са измислени точно по повод програмата Аполо! Ай представи си света в момента без бази данни ?
27
0
 
4
 
! Отговори
bzb преди 13 години
Някой по-долу написа, че руснаците нямали ракети за тежки товари. Руснаците си имат Протон, която е напълно съпоставима със совалката. И точно тук е забавната част. Реално товароподемността на системата, извеждаща совалката в космоса е над 100 тона! Едва около 20 от тях обаче са полезен товар (т.е. това което е вътре в нея). И това е една от причините да се смята за нерентабилна... Както съм казвал вече совалката просто е продукт на студената война.
26
0
 
4
 
! Отговори
bzb преди 13 години
Пич, компютрите на Аполо 11, с който преди повече от 40 години американците кацат на луната разполага с по-малко изчислителна мощ, отколкото една съвременна печка. Със сигурност електрониката е важна, но тази която се използва в авиацията и космоса няма много общо с ширпотребата, в която несъмнено американци, тайванци и т.н. са най-силни. Електрониката, която се използва в такива условия е почти бутикова, трябва да е доста по-издържлива, а не непременно да бъде 22-микронна и да чупи 3D Mark-а...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умен си, ***! Измислил си такъв подходящ ник!
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Викаш, космическите технологии нямат нужда от компютри ? В русия сигурно е така. Там технологично са 60 години назад във времето.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са като други, дето смятат Ладата за най добрата кола на всички времена.
22
14
 
2
 
! Отговори
КАПУТИН преди 13 години
Руснаците са фактор единствено щом става въпрос за водка, проституция, наркотици и мафия. Също така и в избиване на комплексите за малоценност на джуджетата от Кремъл.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснакът, който построява първия луноход малко преди смъртта си отива в САЩ и там им построява двата роувъра, които пратиха на Марс. Това го има в американски филм излъчен по Дискавъри, казва се "Танк на Луната". Руснаците са фактор щом става въпрос за космоса.
20
1
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Махни ги ти си мислят, че тоя таш.ак i-pod е върха на науката и техниката :D
19
0
 
5
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Като живущ в САЩ ... совалките ги спират понеже вече не е популярно финансирането на НАСА като цяло, политически най-вече. И понеже совалките отдавна са минали гаранционния срок. Проблема е че няма алтернатива или поне не публично. НАСА хаби доста пари годишно и както се казва тук "няма какво да покаже" за такова изхарчване
18
1
 
7
 
! Отговори
неверник преди 13 години
Не си в час! Според самите американци, поне тези осмелили се да го кажат, Совалките, в този им вид, са спънали развитието на US космическата програма. Всяко едно изстрелване на совалка до преди 10-тина години е струвало половин милиард $ , без в тази цена да влиза товара. Руските и американските товарни ракети, особено след като всички вече всички работят с РУСКИ двигатели със затворен цикъл , са с пъти по-евтини. А това за размера на товара е смехория.
17
2
 
11
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
И пак ще разчитат на руснаците при нужда. А били с изостанала технология, която май ще надживее "модерните технологии" на САЩ.