"Атлантис" се готви за извънреден старт

Совалката трябва да транспортира едрогабаритни товари до МКС
14 окт 2010 15:53,
37
"Атлантис" се готви за извънреден старт
Снимка: NASA

Специалисти от НАСА официално пристъпиха към подготовката за непланиран предварително полет на совалката "Атлантис", съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана възможно, след като американският президент Барак Обама подписа законопроект за финансиране на дейността на НАСА до края на 2013 г.

Този документ предвижда да се заделят средства за излизащия извън рамките на програмата Space Shuttle полет на совалката.

НАСА обмисля възможността да изстреля още веднъж "Атлантис" на 28 юни 2011 г. Преди това совалката бе подготвяна като "спасителен кораб" за "Индевър", чийто полет е насрочен за 26 февруари следващата година.

НАСА предстои да извърши два планирани полета на совалки –  на 1 ноември т.г. трябва да бъде изстреляна "Дискавъри", последвана от "Индевър".

Съгласно плановете на специалистите от НАСА "Атлантис" няма да бъде подсигурена от "спасителен кораб". В случай че совалката по някакви причини не може да се върне на Земята, членовете на екипажа й ще намерят убежище на МКС, откъдето след това ще бъдат евакуирани с руски кораби "Союз".

Допълнителното изстрелване на "Атлантис" е необходимо за транспортирането на едрогабаритни товари, които могат да бъдат пренасяни единствено от совалки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
13
 
! Отговори
bzb преди 13 години
Мир има много общо с МКС, ама явно целта на повечето тук е да се плюе, а не да се мисли/чете. Дори т.нар. Руски сегмент на станцията прдставлява основната част от онова, което е блило планирано за одавна прекратения проект Мир-2. А колкото до технологиите самите американци съвсем спокойно признават, че ноухауто по отношение конструирането на космически станции в по-голямата си част е руско.Също така не обвързвайте производството на компютри, телевизори и Айподи с космическите технологии...
15
5
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Защо не се скриете някъде с хуманитарното си образование и там не обсъждате хуманитарните си неща? Аз като инженер заявявам, че руската научно-техническа школа е доста напред с материала , но вие няма как да го знаете защото просто не разбирате от тези неща. Хайде със здраве.
14
8
 
3
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Совалките ще летят още доста време... към момента няма друга алтернатива на космическия камион, наречен совалка... сега срокът за използването им ще бъде многократно увеличаван, докато накрая изкарат достоен заместник на совалката.Само, дано в процеса не загинат още астронавти.
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви ракети какви совалки бе другари русофили :))) един цветен телевизор не може да създаде руската инженерна мисъл! Абе те руснаците само дървени лъжици от върба могат да правят!!!
12
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
руснаците не ги бива,мир копираха от сащ
11
10
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Станцията "Мир" пред МКС е като булонка пред мастиф бе, момко.И беше изградена на друг принцип.А ако искаш да ги мерим що не сравниш модул на Мир със Скайлаб?
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само дето "Мир" го приводниха (разрушиха) преди близо 10 години
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това има ли нещо общо с обявеното назначение в ООН на преговарящ с извънземни? упорито се подготвя нещо....
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МИР е на дънато на океана отдавна.
7
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МКС преди време се казваше ,,МИР'' и беше изграден от руснаците.По време на перестройката беше занемарен и се чудеха да го унищожат или не.В последствие решиха да го ,,стопанисват'' съвместно с американците.....така че явно имат с какво да качват едрогабаритни товари
6
18
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...А каква радост беше у нашите русофили, че руснаците ще бъдат файтонджии на американците за пренос на оборудване...
5
12
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 13 години
Те Руснаците станциа Мир преди 30 години я правиха с американски совалки.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Снимката не е ли на БГНЕС?
3
9
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Освен едрогабаритните....части ще има и един ...астронавт,това съм....аз.В последния момент ми се обадиха,че има малко....място и аз се навих.Ще инспектирам ....екипажа на МКС и ако някой не ми....хареса,да се стяга да се връща обратно.Е няма да съм лош като Бойко и да го....уволня;само ще гоизскарам без скафандър....навън,да му проверя издържливоста.
2
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Допълнителното изстрелване на "Атлантис" е необходимо за транспортирането на едрогабаритни товари, които могат да бъдат пренасяни единствено от совалки.МКС бе изградена благодарение на совалките, които качиха там 80% от компонентите.Руснаците нямат космически кораби, които могат да извеждат в орбита тежки товари.
1
7
 
20
 
! Отговори
вермона преди 13 години
"Единствено със совалки". После с руски носители. :)))