Колайдерът Теватрон спира работа през октомври 2011

Американският ускорител изпитва финансови затруднения
Обновена: 11 яну 2011 13:09 | 11 яну 2011 13:08,
8
Колайдерът Теватрон спира работа през октомври 2011
Снимка: Fermilab

Министерството на енергетиката на САЩ отказа да продължи срока на работа на колайдера Теватрон – втория по енергия ускорител на частици след Големия адронен колайдер. Причината е сложната финансова ситуация и Теватрон ще приключи работа през октомври 2011 г., се казва в съобщение на сайта на Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" (Фермилаб), пише РИА Новости.

"За нещастие бюджетният климат е доста сложен и не успяхме да осигурим финансиране. Следователно работата на Теватрон приключва в края на 2011 финансова година, както беше планирано", се казва в писмо на Уилям Бринкман, шеф на научното ръководство на министерството.

Теватрон (Tevatron) – протон-антипротонен колайдер, е пръстеновиден ускорител, в който се сблъскват лъчи протони и антипротони. Строителството му е завършено през 1983 г. Работата на ускорителя трябваше да приключи в края на 2011 финансова година, което се свързва с пускането на Големия адронен колайдер.

Много физици обаче смятат за целесъобразно работата на Теватрон да продължи, което в много отношения може да допълни работата на Големия адронен колайдер. В началото на септември 2010 г. Консултативният комитет по физика при Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" препоръча работата на Теватрон да продължи до 2014 г. През октомври миналата година това мнение се поддържаше от Консултативната комисия по физика на високите енергии (High Energy Physics Advisory Panel – HEPAP).

Според оценката на ръководството на Фермилаб продължаването на срока на работа на Теватрон, при условие че лабораторията "затегне колана", изисква 35 млн. долара на година в продължение на четири години. Тези средства обаче не може да се осигурят.

"Разбира се, това далеч не е радостно събитие за нас и за цялата физика на елементарните частици, тъй като прогресът в изучаването на тайните на микрокосмоса ще настъпва по-бавно",  казва пред РИА Новости Дмитрий Денисов, официален представител на една от двете научни групи, работещи на ускорителя – колаборацията D0.

Физиците се надяваха, че продължаването на работата на Теватрон ще позволи откриването на нови данни за възможната маса на Хигс бозона и ще може дори да открие тази частица преди Големия адронен колайдер.

Учените обаче и сега не се отчайват. "Планираме да събираме данни още почти година и да направим забележително количество интересни измервания", казва Денисов. Според него става дума за изключването (или откриването) на Хигс бозона в целия допустим диапазон на масите.

Хигс бозонът е последният липсващ елемент от съвременната теория за елементарните частици от т.нар. Стандартен модел. Тази хипотетична частица отговаря за масата на всички други елементарни частици. Теорията обаче не позволява да се установи с точност масата на бозона Хигс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
руската школа преди 13 години
Ако руснаците купят колайдера втора употреба ще направят перфектен "казан" за водка и ще решат всички международни проблеми.
7
3
 
0
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Бат Миро Китай не но теб да :)
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо Русия ще го купят втора употреба на части и без това сами не могат да си направят. Може техните велики учени да открият нещо ново в този колайдер.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Новината е съвсем логично следствие на другата - повече пари за военните програми на САЩ. Не че 35 млн годишно са проблем при над 600млрд за военните, но що да не им дадат и тези 35 млн...
4
5
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
A MOVE BI SA OSUZNALI GRE6KATA SI S KOLAIDERA I TOWA E POWOD SAMOEDWA LI NQMAT PARI
3
4
 
3
 
! Отговори
"""ДЕ преди 13 години
Да бъде командирован господин Дянков - да им осигури парите - от пенсионните фондове на българските пенсионери - таман-таман ще стигнат!
2
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"Причината е сложната финансова ситуация"Точно така Бат Миро - днеска четохме, как жълтите ги наплашили с прашките и колко още милиарда ще отпуснат за въоръжение, а сега - няма кинти за наука.. Тва мириканците съвсем изкуфяха - НАСА закриха (почти), ускорителя си закриват... *** то не мое само на бургери и реднешки патриотизъм да караш - тряа и малко акъл... Хич не отиват на добре... Като сложиш и пробитата им национална валута...
1
4
 
8
 
! Отговори
Бат Миро преди 13 години
Ми как ще се намерят 35 млн за наука в САЩ, като може да ги отпуснат за разработка на следващата ракета, която да сплаши новия враг Китай?