До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата

Планира се програмата да стартира през 2013 г.
11 авг 2011 19:34,
277
До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата
Космическата станция "Мир". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руското научно производствено обединение (НПО) "Лавочкин" планира в периода 2013-2020 г. да изстреля осем междупланетни станции за изследване на планети и малки космически тела в Слънчевата система, съобщи РИА Новости.

В разработките и проектите се включват специалисти от националните изследователски университети и учени от Руската академия на науките. Сега усилията са насочени към създаване на космически служебни модули, които са минали пълния цикъл на наземна отработка с положителни резултати.

Космическият апарат "Луна-Ресурс" ще е първият, който ще изследва Слънчевата система. Стартът е планиран за 2013 година.Основната задача е да бъде доставена на Луната мобилна изследователска станция-луноход, да се изследват природните ресурси на небесното тяло.

Проектът "Луна-Глоб" предвижда изстрелване на автоматична  сонда, която трябва да кръжи около Луната и да избере подходящо  място за кацането на спускаемите апарати, които впоследствие ще  бъдат изстреляни. Планирано е стартът на сондата да е през 2014 г.

Още една сонда "Венера-Д" ще бъде изстреляна към "планетата-съседка" на Земята през 2016 г. Главната цел на
проекта е да се изследва химичният състав на Венера. Ще бъде проучена и нейната повърхност, за да бъде избрано място за кацане, ще бъде определен минералният състав на веществата на горния слой.

Проектът "Марс-НЕТ" предвижда непрекъснат и глобален мониторинг на климата и сеизмичната обстановка на Марс, а също навигационно обезпечаване на експедиция до Червената планета. Космическият апарат ще бъде изстрелян през 2016 г.

Генералният директор на НПО "Лавочкин" съобщи още, че през 2020 г. ще бъдат реализирани още 4 проекта за изследване на планетите и малките тела в Слънчевата система. Сред тях е проектът "Апофис", чиято цел е да бъде уточнена траекторията на астероиди, които застрашават Земята.

Проектът "Експедиция-М" предвижда на Земята да бъдат доставени образци от Марс, да се уточнят инженерно-техническите модели на атмосферата и повърхността на Червената планета и др.

Мисията "Лаплас-Европа П" си поставя за цел изследването на Юпитер, а космическият апарат "Меркурий-П" ще изучава структурата и повърхността на тази планета и околопланетната плазма, ще събира други данни за Меркурий, ще картографира планетата и ще анализира грунта й.

Ще се работи и по проекта "Фобос-Грунт", предвиждащ изстрелването на сонда към спътника на Марс - Фобос.
Първоначално стартът беше планиран за есента на 2009 г., но по-късно бе отложен за ноември 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
6
 
8
 
! Отговори
252 преди 12 години
И идея нямаш колко грешиш. Тове, че не се хвалят за всичко като другарите американци, не значи, че не си разработват всякакви технологии някъде скрито в Сибир например или в Урал. Политика на руснаците е да пазят своите тайни с което са противоположност на самохвалците американци и нека все пак не забравяме, че не американец полетя първи в космоса, нито пък американци направиха там орбитална космическа станция, която е постоянно населена с руснаци.Много политически гледаш на нещата.
247
3
 
1
 
! Отговори
do 253 преди 12 години
Edno e da napravish kombaina drugo e kosmicheski aparat :)
246
11
 
4
 
! Отговори
Absolutism преди 12 години
хах колкохозниците, нещо яко са се напънали да правят станции, но колкото ли и добри ракети да имат това не стига. Тряя си и ималко от електроника да разбираш а не да туриш вакумни лампи
245
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Електрониката не е единствения показател за технологично развитие. Руснаците са силни в машиностроенето и не случайно техните ракети са най- добрите в света.
244
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия е изключително изостанала в технологично отношение - това не е тайна за никого, освен за някой колхозник с ***. "едно е да искаш друго е да можеш, атерто ичетвърто е да го направиш" - този крилат цитат от великия писалтел. Н. Хайтов, пасва на Русия по перфектен начин. Да, болно е една велика държава като Русия да няма един свестен лаптоп. Или Виетнам да произвежда по-добри мобилни телефони. Или една Ю. Корея,... още която до преди 30 години никой не я е броил за нищо да е на светлинни години пред Русия. а Китай? откъде са тръгнали, къде са сега - Русия може само да им диша прахта. За да бъде решен един проблем, той първо трябва да бъде правилно формулиран. А ако руснаците продължават да лежат на славата на Гагарин от преди 50 години още дълги години ще карат Москвичи и Лади
243
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да 250 най силните в доставки до мкс и то с долати в нищо друго не са силни нито в далечния космос нито в близкия нито при кацане на луната на марс и каквото е там. Да твърдиш, че си най силния защото 50 години само доставяш до МКС сглобена от НАСА е смешно и жалко дори за руски колхозник
242
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vinagi a bili nai silnite v kosmosa na vtoro miasto sa amerikanite i treto miasto ne su6testvuva :)
241
13
 
7
 
! Отговори
лазаринчо преди 12 години
ама в горната статия всичко е в бъдеще време,бе! също като комунизма, който сто години го чакаха балъците и той така и не дойде. нещо реално да са свършили руснаците последните 20 години? каквото имат все е отпреди30 години.
240
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Аз нямам изказвания, само съм привел факти и тук таме някой въпрос. Не разбирам, мислех, че спорим с факти, а вие паднахте дотам да ругаете опонента си. Не може ли просто да се позабавляваме спорейки?
239
3
 
3
 
! Отговори
за 246 преди 12 години
по повод написаните тъпотии и простотии . с някой изказвания ставаш просто смешен и жалък .
238
8
 
2
 
! Отговори
шоп преди 12 години
По-конкретно за какво трябва да потърся помощ? Задето сравних GDP на Русия и ЕС ли? Или за приведените исторически факти? Благодаря предварително за отговора!:))
237
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шопе най добре е да потърсиш помощ от психиатър терапевт ! не губи време моля те
236
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
237, какво значи да са изиграли картите си правилно? какво е трябвало да направи Борис 3?
235
2
 
0
 
! Отговори
Бат'Лазар преди 12 години
До 232Ей, ***!Няма да ме намесваш, чу ли? Че ти откинем ушите!Антигравитация ще ме нарича, пезевенка ми с пезевенк!
234
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Национална катастрофа може да се нарече например комунистическото управление за 45 години и зависимостта от Съветския същз, но иначе някаква загубена война... на всеки се случва.
233
2
 
7
 
! Отговори
статистика преди 12 години
Олигофренски *** сайт и неговите психично болни ненормални почитатели !
232
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
231, я ти отиди на лекар, че много взе да вдигаш кръвно. Не съм казвал никъде, че сме били Русия.
231
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Националните Катастрофи са чист исторически факт - факт доказан от манталитета тип Бай ***!
230
4
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Ами не знам, не бих се обзаложил, че 100% от българите са толкова прости.
229
3
 
2
 
! Отговори
До Шоп преди 12 години
Ясно, значи, на тебе не може да ти се помогне.Мога да дам само един пример - ако Борис 3, всъщност, ако въобще тези които са били на власт, бяха изиграли картите както трябва, щяхме да бъдем от страната на победителите след Втората световна, което означава че щяхме да избираме свободно дали да бъдем в Соц блока или да приемем да станем част от Доктрината Трюман.Ама за това пак самите българи е трябвало да го мислят, нали?