"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ракета-носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност са над 1700 изстрелвания.
48
0
 
7
 
! Отговори
до наса преди 12 години
Не забравяй че Съюз има над 1000 старта! И не намерих толкова много неуспешни старта - само 3 или 4.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Йе йе чалга чалга. Там хората я слушат редовно по селата. Интелектът на раята хванат от гората. Както пееше един наш певец.Грамотност грамотност. На 23 километра не могат да ги изведът защото там има атмосфера и ще паднат на секундата. Ама така де, друго си е да пием чалга и слушаме алкохол по цяла нощ а после да спим по лекциите. Кой ще ни научи да мислим - ами андреа и преслава. Може и азис. Дъ живей гръмотнустъ.
46
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са напред руснаците и европейците, ще си имат навигационна система само 20 години след американската. В историята на света няма държава която да се е съюзила с Русия и да е прокопсала, България не е изключение.
45
1
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 12 години
Последният път когато Русия загуби екипаж - преди 40 години.Последният път когато САЩ загуби екипаж - преди 8 години.
44
0
 
11
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Не ми харесва това,че започваш да пишеш глупости.Но това в крайна сметка си е твоя работа.Фактът че е евтин само им прави чест повече,защото обратното щеше да е абсурдно.И напротив,Съюз е изключително надежден.Пилотируемата версия на ракетата - Союз-ФГ има уникална система за спасяване на екипажа при старт,нещо което липсваше у шатъла и още помним какво стана с хората от Чалънджър.Така че,няма нищо странно и безсмислено.Истината е че Съюз е уникална ракета и вече 40-50 години лети и изпълнява задачи от всякакво естество.Французите ни го доказаха за пореден път,а совалката тя просто е вече история.
43
13
 
0
 
! Отговори
НАСА до Митко преди 12 години
Ами те съюзниците на СССР пък искаха със совалката, ама кой ще ги пусне, хаха!Всички са се возели или с едните или с другите - откъде ти хрумна толкова странно и безсмислено сравнение? А знаеш ли къде са се возели повче блондини - това е поне по-романтично да се знае..)Съюз не е надежден, а е ЕВТИН - само това си уцелил.
42
0
 
9
 
! Отговори
Митко до НАСА преди 12 години
Акцентът ми беше,че споменатите страни по времето на Студената война до днес са били и все още са ключови съюзници на САЩ,но за своите първи исторически полети в космоса предпочитат услугите на политическия и военен враг СССР / Русия. Това изобщо не е случайно,изхождайки от това че полета със Съюз има изключителна надеждност и икономически е в пъти по изгоден от безбожно скъпата седалка на шатъла.Това ми беше идеята
41
11
 
0
 
! Отговори
НАСА до 80286 преди 12 години
Е каква им е толкова "статистиката"..?От 1990 Съюз има 285 старта и 8 катастрофи, а примерно совалката 103 старта и 1 катастрофа.Значи совалката излиза 3 пъти по-надеждна, въпреки, че е много по-голяма и сложна.Единственото предимство на руското е, че е ЕВТИНО !
40
0
 
4
 
! Отговори
80286 преди 12 години
Важно е само всичко да е наред. От тази гледна точка Съюз са сигурни машини според статистиката.
39
5
 
0
 
! Отговори
НАСА до Митко преди 12 години
Че совалката да не е возила по-малко чужденци? И що точно това е толкова важно?
38
5
 
0
 
! Отговори
НАСА до 35 преди 12 години
Ами не, Русия няма друг такъв клиент като Европа - Близкия Изток си има, разни китайци и индийци се назландисват и плащат смешни цени в сравнение с германците, а и са далече, скъпо, трудно...Докато Европа е най-големия пазар в света, може всичко, изнася за цял свят, индустриално е на светлинни години пред Русия, така че взаимната зависимост няма как да е в полза на Русия.
37
1
 
12
 
! Отговори
Атанас преди 12 години
Някой да знае колко европейски "Ариани" се пръснаха в небето над Куру, Френска Гвиана? Някой да каже колко български астронавти летяха с космически кораби на родния ЕС?
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се казваше Ганка, бих се съгласил, че е кръстен на българче :)
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С тая разлика, че руснаците могат да си продават суровините и на други държави, а Европа няма от кого друг да купува. Може и да има немски трактори в Русия, но едва ли ще умрат от глад без тях.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И "Дневник" са "пропуснали" имената на спътниците, че единият се казва "Наталия", която Наталия е българче от Варна. Бравос!
33
14
 
0
 
! Отговори
НАСА до 25 преди 12 години
"3000 комбайна "Енисей"Те ладите са още повече, но транспорта в Русия става все по-западен - въпреки защитните мита и хитрини на Путин, без които руските *** увисват непродаваеми. Зависимостта си е факт - не е по-малка от зависимостта на другия от единия.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами то навремето ТеКеЗеСетата в цяла България използваха трактори Беларус още през 60-те и 70-те години на 20 век. Мненията на селяните за тях бяха отлични,хвалеха ги.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има един сериен австралийски филм който жената гледа, но на мен очите ми щяха да изкочат, когато видях, че тамошните фермери използват трактори ,, Беларус,, и със сигурност не беше продуктово позициониране :)
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА В ТВЪРДЕНИЯТА ВИ ЧЕ СЪВРЕМЕННАТА РАКЕТА Е ГЕРМАНО-АМЕРИКАНСКА! ЯНКИТЕ ЗАЛОВИХА ВЕРНЕР ФОН БРАУН,ГЛАВНИЯТ КОНСТРУКТОР НА НЕМСКИТЕ РАКЕТИ ФАУ. ОБАЧЕ С ТЕЗИ НЕМСКИ РАКЕТИ ФАУ-1945 ГОД, ТЕ НЕ УСПЯХА ДА ИЗПРЕВАРЯТ РУСНАЦИТЕ. ПЪРВИТЕ АМЕРИКАНСКИ СПЪТНИЦИ СА НАПРАВО МИНИАТЮРНИ В СРАВНЕНИЕ С РУСКИТЕ,КОИТО ОщЕ ПРИ ВТОРИЯ,ТРЕТИЯ ГОНЯТ ТЕГЛО 1 ТОН. АМЕРИКАНСКИТЕ СА ПО НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ КИЛОГРАМА. ПРОСТО РАКЕТИТЕ ИМ НЯМАТ МОЩНОСТ ЗА ДА ИЗСТРЕЛЯТ ПО-ТЕЖКО. ХЕМ БРАУН Е ПРИ ТЯХ.