Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб

Един ден ракетата би могла да превозва и хора
14 дек 2011 08:34, Елка Василева
92
Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб
Снимка: Архив Reuters

Съоснователят на Microsoft Пол Алън и ветеранът на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън ще създадат най-големия в света самолет, с който ще може да се извеждат товари и астронавти в Космоса.

Те обещават поредното им съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес.

Вчера на пресконференция бяха представени плановете им за създаване на двукорпусен самолет с крила, по-дълги от футболно игрище, способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля.

При това положение няма да има нужда от космодрум и от допълнителни разходи за гориво за ракета носител.

Алън, който през 2004 г. вече работи заедно с Ратън за изстрелването на първия частно финансиран космически кораб, каза, че новият му проект ще утвърди Америка като пионер в изследването на Космоса и ще даде нови мечти на американските деца.

"Очакват ни много, наистина много предизвикателства", каза Алън.

Новият самолет ще има размах на крилата 116 метра - най-големия в света.

Под корпуса си ще носи космическа капсула със собствен ракетен двигател. Тя ще се изстрелва в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

Ракетната компания Орбитал Сайънс Корпорейшън вече използва този метод за извеждане на непилотирани космически апарати.

Един ден ракетата би могла да превозва и хора, но първите изпитания, планирани за 2016 г., ще бъдат с непилотирани полети.

Ратън ще създаде самолета "носител", който ще използва шест двигателя на Боинг 747.

В проекта участва още един интернет магнат - Елон Мъск PayPal, който вече построи ракета за търговски космически полети.

Гигантският самолет ще тежи около 554 000 килограма и ще има нужда от писта, дълга 3650 метра, допълва ДПА.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
11
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Пий си хапчетата и си лягай. Освен ако нямаш доказателства, с които да си потвърдиш тезата на ме занимавай. Wikipedia и Google източници не вършат работа. Лека нощ.
67
12
 
6
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Разбира се, руснаците създават този самолет с единствената цел да возят чувал с картофи отгоре. Дори и да ти повярвам, че си влизал в този самолет, което ми е доста трудно, това е било след изоставането му на международното летище. Разбира се това, че си помирисал въздуха вътре те прави автоматично достоверен източник.
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, Христов, аз в Мрия съм влизал, на мене не ми пробутвай тъпата си пропаганда. Мрията е возела Буран на гърба си като чувал с картофи, а не го е изстрелвала. Или го е пускала да планира и да каца, но това не е изстрелване в космоса. Ако 1984 е годината ти на раждане, значи нищо не си видял от комунизма и затова верваш на всякакви тъпотии за величието на руската техника.
65
4
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Чукни само едно пред линка и пускай видеото. Дори и да не намеря тези кадри, самолета е бил напълно подготвен за изстрелване.
64
0
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Между другото, преди руснаците да го направят с Буран-а и Ан-225, американците го бяха направили с техния Шатъл, каче на гърба на модифициран Боинг 747.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви видеоархиви, бе куку?
62
3
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Видео архивите говорят друго.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците не са изстрелвали совалки по време на полет, куку!
60
3
 
5
 
! Отговори
VE4E E NAPRAVENO преди 12 години
AN-225 Mria ;)))
59
10
 
6
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Браво, 23 години след като руснаците създадоха най-големия самолет в света - Антонов Ан-225 Мрия, с който изстрелваха космически совалки по време на полет, сега вие сте на път да откриете топлата вода.
58
2
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Точно така. Крилете са големи защото на голяма височина, въдуха е по-рядък и е нужна по-голямама площ на крилте за същата подемна сила.
57
0
 
3
 
! Отговори
до 53-ти преди 12 години
Крилете са много големи за да може да носи по-големи товари на много голяма височина, не е трудно да се досетиш.
56
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 12 години
до Ано 53двигатели без крила са нищо (що се отнася до самолет) и обратно също е вярно.А крилете са огромни вероятно защото ще носят тежък товар, и второ, защото вероятно се предвижда тоя самолет да се качва доста нависоко в силно разреден въздух.
55
0
 
24
 
! Отговори
Нико преди 12 години
Защо всяка дискусия се изражда или в спор САЩ срещу Русия или се мъдрят някакви конспиративни теории.Човека (Пол Алън) има мечта и прави нещо за да я постигне , вие какво направихте за да постигнете своите мечти?
54
0
 
3
 
! Отговори
изумен преди 12 години
да така е ,бурана върху ана....но не продължиха защото се пообъркаха тогава....но щом американците приемат тая конфигурация,значи ще се продължи....
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това да не е планер с тези огромни-116 м.-криле.до колкото знам не крилете са основен фактор при летенето,а тягата на двигателите.
52
0
 
9
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
Нещо си се пообъркал. Ан-225 не е върху Буран, а обратното. И Буран не излита от самолета, а само се транспортира.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
an 225 И Буран са примери за техническо малоумие. Огромни пари и ресурси изхарчени за едно изделие и един полет.Пари и ресурси с които можеше да развият техниката си, но ......резултата е виден.
50
3
 
1
 
! Отговори
изумен преди 12 години
до 48....неуспехи имат и американците,защото и едните и другите жертват огромни ресурси в името на науката и прогреса....
49
11
 
8
 
! Отговори
изумен преди 12 години
Руснаците още преди повече от 20 години го направиха тоя номер с ан 225 върху буран.и това е правилната насока.....

Спонсорирани публикации