Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб

Един ден ракетата би могла да превозва и хора
14 дек 2011 08:34, Елка Василева
92
Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб
Снимка: Архив Reuters

Съоснователят на Microsoft Пол Алън и ветеранът на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън ще създадат най-големия в света самолет, с който ще може да се извеждат товари и астронавти в Космоса.

Те обещават поредното им съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес.

Вчера на пресконференция бяха представени плановете им за създаване на двукорпусен самолет с крила, по-дълги от футболно игрище, способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля.

При това положение няма да има нужда от космодрум и от допълнителни разходи за гориво за ракета носител.

Алън, който през 2004 г. вече работи заедно с Ратън за изстрелването на първия частно финансиран космически кораб, каза, че новият му проект ще утвърди Америка като пионер в изследването на Космоса и ще даде нови мечти на американските деца.

"Очакват ни много, наистина много предизвикателства", каза Алън.

Новият самолет ще има размах на крилата 116 метра - най-големия в света.

Под корпуса си ще носи космическа капсула със собствен ракетен двигател. Тя ще се изстрелва в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

Ракетната компания Орбитал Сайънс Корпорейшън вече използва този метод за извеждане на непилотирани космически апарати.

Един ден ракетата би могла да превозва и хора, но първите изпитания, планирани за 2016 г., ще бъдат с непилотирани полети.

Ратън ще създаде самолета "носител", който ще използва шест двигателя на Боинг 747.

В проекта участва още един интернет магнат - Елон Мъск PayPal, който вече построи ракета за търговски космически полети.

Гигантският самолет ще тежи около 554 000 килограма и ще има нужда от писта, дълга 3650 метра, допълва ДПА.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
няма нищо по естествено страната с най- напреднала технология да бъде пионер в това начинание--Не бъди сигурен, че точно Америка ще бъде лидер в освояването на близкия космос. ЕС има най-голямата икономика в света и скоро също ще се включи в надпреварата. Не забравяй, че американците всъщност са европейци. Ами Русия, само тя в момента владее околоземната орбита. Ами Китай - имат забележителни успехи и гигантски инвестиции. Ами ЕС и Русия в съвместен космически проект?! Ще са !.
27
0
 
4
 
! Отговори
haho преди 12 години
до 16 Някой: Ей, ***, поинтересувай се за размерите на пистите, примерно на летище София! После се поинтересувай какво е космодрум...айде Весели празници :)
26
0
 
7
 
! Отговори
Не разбрал преди 12 години
Нищо не разбрах. Двукорпусен, а "Под корпуса ще носи космическа капсула..". Що за снимка е поместена? Ами ако нямате подходяща, не слагайте никаква!
25
5
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Аман от *** , бъдещето на човека е в овладяването на космоса и колонизирането му , а това ще стане когато в космичеките изследвания навлезе мощно частния сектор , така е било от както свят светува , от както гърците започнаха да създават колонии преди 3000 години , от както е била създадена Източната Индииска търговка компания , и няма нищо по естествено страната с най- напреднала технология да бъде пионер в това начинание.
24
4
 
9
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
към 2 Българино от 21 век. Защо мислиш като Бай *** за техническия прогрес. Хората правят нещо ново а ти ще падне та ще падне. Ако не ти харесват американците не ползвай компутъра си. Той е с американски процецор - сигурен съм. Ако ги мразиш наистина купи си компютър с руски процесор. Ха-ха
23
4
 
5
 
! Отговори
888 преди 12 години
Прав е Долче Густо. Тези космически програми освен от големите капиталисти на Америка, къде по-тайно, къде по-явно са финансирани и от американската военна хунта, които е алчна за пари и власт. Трябва да се разглежда повече като военна програма, от която ще извлекат и гигантски печалби, рискувайки живота на милиарди хора.
22
3
 
8
 
! Отговори
Долче Густо преди 12 години
Тази технология - самолет плюс косм. кораб - сперед мен има голямо бъдеще за овладяване на близкия космос, в смисъл полети в орбита около земята. Може да направи истински бум в туристически полети, комуникациите, научни полети, асторономия... За съжаление, също така и военната индустрия ще се намеси и голяма част от полетите ще бъдат с военни цели и ще бъдат разположени множество оръжия и военни съоръжения в орбита, много повече от сега, много повече страни ще имат такива възможности.
21
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ: "двукорпусен самолет...способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля."Моля ДНЕС.БГ за пояснение- не разбирам, как самолетът ще "изстреля атмосферата" :))
20
9
 
8
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
до 4 добавен от: Хм Нещата никога не са такива каквито Ви ги представят когато четем за благотворителност!Ако Бил Гейтс беше щедър нямаше да дава милиарди за ваксини против тетанус и ГМО семена за Африка това е много лицемерно и смешно ! За 200 милиона може да се построи една супер модерна фабрика за всички видове ваксини нали ? За 200 милиона може да се направи и завод за ГМО сортове .Фабриките за лекарства не са в Африка нали ??Арабите купуват златни WC и поне живеят без угризения!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такъв самолет може да бъде свален за не повече от 15 минути от всяка точка на Земята.
18
3
 
7
 
! Отговори
гой преди 12 години
До 7. Мноо непросветен *** си, че и глуповат. Поне не се излагай, ами си намери някой готварски форум и там се прави на Хитър Петър. Паляки!
17
3
 
4
 
! Отговори
ив преди 12 години
До 12. Ами то не се знае истинската цел на създаването на това "чудо". Може да носи ядрени ракети и това да е главното му предназначение. :)
16
7
 
9
 
! Отговори
някой преди 12 години
"Гигантският самолет ще тежи около 554 000 килограма и ще има нужда от писта, дълга 3650 метра, допълва ДПА."Няма да има нужда от космодрум, ама ще има нужда от писта дълга близо 4 километра ...
15
5
 
13
 
! Отговори
??? преди 12 години
Бе я аз да попитам: Колко пари дадоха америте при голямото земетресение в Хаити???
14
11
 
22
 
! Отговори
new koz преди 12 години
До 7, не ги игнорирай руснаците. Те първи завладяха космоса, първи стъпиха на друга планета, първи направиха космическа станция. Антонов все още е най големият самолет.
13
10
 
13
 
! Отговори
Dire Straits преди 12 години
Пари за нищо.
12
1
 
28
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Ан-225Размах на крилата 88 м. Макс. Височина на полета -11000м. Макс. тегло 600 тона.Параметри като на бъдещия самолет. Само не ми е ясно как с такива двигатели ще лети в стратосферата, ако не са специално модернизирани. И какъв товар ще може да носи на височина 30-40км. Нямам нищо против, това американците да успеят. Но от новина до реален самолет пътят е дълъг.По-добре такива новини, отколкото за нови оръжия.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с Камион ше събират останките от фобос ако не изгорят
10
4
 
14
 
! Отговори
до 9тия льольо преди 12 години
Бе ***, има Гугъл!!!!!!
9
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8 ти си *** :) с камионите пренасяха *** ..