Чарковете на новия iPad струват 50% от продажната му цена

Samsung е доставчик на компоненти за новия таблет, предполагат анализатори
19 мар 2012 11:50, Бойчо Попов
36
Чарковете на новия iPad струват 50% от продажната му цена
Снимка: Reuters

Експертите от IHS iSuppli са изчислили цената на компонентите на новия таблет на Apple. Според тях себестойността на новия iPad е 364,35 долара за варианта с 32 гигабайта и LTE-поддръжка. По данни на анализаторите стойността е с 9% по-висока от тази на iPad 2. Допълнителните разходи обаче не се пренасят към клиентите.

Като се включат и разходите за заплати от 10,75 долара, то себестойността на модела с 32 GB памет с WLAN и 4G възлиза на 375,10 долара. Това е малко повече от 50% от продажната цена на таблета от 729 долара.

По-високите разходи се дължат на новите функции на таблета трето поколение, преди всичко на ретина дисплея с висока разделителна способност и поддържането на 4G мобилен стандарт LTE.

Според IHS iSuppli Apple плаща 87 долара за най-скъпия детайл в таблета - дисплеят Retina. За сравнение, дисплеят на iPad 2 през 2011 г. е струвал 57 долара, а дисплеят на оригиналния iPad – 58,50 долара. Цената на модула за мобилна поддръжка на LTE е скочила почти два пъти. Неговата себестойност е скочила от 25,60 долара за чип с поддръжка на 3G на 41,50 долара.

Увеличена е и цената на процесора. В новия iPad е използван чип Apple A5X. Това отново е двуядрен процесор, но сега той притежава 4 графични ядра и двойно увеличена RAM памет – 1 GB. Цената на чипа е 28 долара (22 долара за Apple A5).

Анализът показва още, че въпреки всички патентни спорове Apple държи на партньорството си с корейския доставчик Samsung. Анализаторите предполагат, че дисплеят и процесорът са производство именно на Samsung.

По всяка вероятност корейците са правили и батерията на таблета, чиято цена заради по-високия капацитет вече е 32 долара. Въз основа на стойността на частите Samsung е доставчикът на половината компоненти за новия iPad.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: iPadпазар на таблети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 12 години
P.S.: ако си спомняш първият iPhone нямаше камера, ама не защото камерата е скъпа като компонент(1-2?) или като сложност да се интегрира в телефона, а за да те накарат да хвърлиш стария iPhone и още 600?, за да си купиш нов с камера. Щом други компании могат да продават падове с подобни компоненти за 200?, значи смятай apple колко са на далавера. Отделно дето от App- store печелят сигурно повече отколкото от хардуера.
18
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
по-често маратонки отколкото iPad. Тия цени на компонентите, които са описани в статията, едва ли са цените, които apple е договорил. Дерзай.
17
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
Хахаха, наблюдателю! Знам, че е трудно да се сравнява ама съм бачкал във фирма дето продават маратонки. Едни маратонки найки ги купуват за 16? а ги продават между 60-80?. И това е само цената за покупка на големи количества, производствените цени със сигурност са по-ниски, защото и завода трябва да е на печалба и да си покрива разходите. Та значи ако магазина продава стоката между 5 и 6 пъти над покупната цена т.е. надценката е около 500%. Не знам как е при iPad ама знам, че си купувам доста...
16
2
 
1
 
! Отговори
Luboto преди 12 години
До 22 - Самсунг Галакси 2 е телефон на 2011 според кого? Класации за телефон на годината има толкова, колкото и издания със раздел "Технологии" по света! Немога да разбера как всеки плюе по компания, която очевидно е най-успешната във света в момента. Факта е, че болшинството от вас никога не са били в допир с техни устройства.От 3 години използам MacBook Pro и честно казано нямам намерение дори да сядам на PC освен ако Windows или която и да е компания развиваща ОС не създаде и компютъра за нея
15
1
 
1
 
! Отговори
до таковата преди 12 години
Абе ***, бегай до плод зелечунка и им върни ябълките и си земи дюли. Ша ти ги дадат в една преносима торбичка:P
14
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 12 години
Да бе да. 50% печалба, те от apple да не са балами. Поне 500% печалба имат ;) До таковата... Научи се да пишеш първо и тогава мога да ти повярвам, че и с компютър можеш да работиш.
13
2
 
5
 
! Отговори
НаблюдателУУ преди 12 години
Абе, наблюдателчо... Не изтиска ли акнето, мамин сладък? Акционерче ли си, фетиш ли са ти тия ябълки? Не се ли измори да хвалиш, хвалиш... Ами вземи пък си легни с някое таблетче, току виж iОргазъм си получил! Да ти имам и ника интелЕгентен...
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung са десет години пред Apple технологично, поне за последните 10 години. Справка - екраните (както излиза от статията), камерите (7.5 мегапиксела в телефон през 2005 г. - колко е резолюцията на iPhone в момента? не че ме интересува), интерфейсите, звукът, поддръжката на формати, тактовите честоти, възможността за безплатен ъпгрейд на софтуера.. Да продължавам ли? Дерзайте, Apple! Никой българин с разсъдъка си не се интересува от вас.
11
7
 
1
 
! Отговори
до Мариян преди 12 години
Мариане,май наистина си си забравил очилата. Ябълковия телефон има в пъти повече продажби от SGS2,провери в нета. Освен това Apple е основния клиент на Самсунг,и ако не са американските милиарди корейците да са фалирали досега. Защото те не са единствения производител на подобни компоненти.
10
1
 
5
 
! Отговори
таковата преди 12 години
нормално като за Ейпъл, който иска да плаща 50% само заради марката - това си е право на всеки... работя от 4 години с продукти на Ейпъл ииииии въобще не съм очарован... особено що се отнася до настолен/преносим компютър - някога може и да е било нещо много хубаво, но вече не е освен за силно ограничен кръг потребители, хора купете си РС и кола за същите пари ако сте ги събрали вече и сте си мислели да си вземете Ейпъл
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, грешката е моя. Умножаваме по 8, посочената от мен цена и пак не се получава $33. Става въпрос за MLC флаш. И TLC да ползват пак няма да е $33. Да не говорим, че Епъл за милионите бройки, които поръчват, могат да изстискат максимално цените.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ли да не струва толкова. Едва ли някой знае цените, които Епъл са договорили с доставчиците си. Само за сведение, ония умници дето са писали материала са посочили цена от $33 за 32GB флаш, средната цена в момента е $2.78 ( цени на едро ). Ако и останалите им сметки са такива ...
7
0
 
4
 
! Отговори
nastychild преди 12 години
$10.75 са разходите на труд само по сглобяването, което не е никак малко. Имай предвит, че като се умножи по милиони сумата е доста солидна. Стойноста на инжинерен и софтуерен труд е под друга графа. Ето и оригиналната статия.isuppli/Teardowns/News/Pages/New-iPad-32-GB-4G-Carries-364-35-Bill-of-Materials.aspx
6
6
 
2
 
! Отговори
РазбирачЪ преди 12 години
Както и Антон написа по-долу - предположението за $10.75 заплати е просто смешно. А софтуерът безплатен ли е, а разработката и т.н.?А другите разходи като поддръжката и сервизът и съответно там заплатите, резервните части, смяната на евентуални повредени устройства, разходите на самата фирма включително за целия останал персонал и т.н.? Така че - ей тъй отгоре-отгоре погледнато ако са само тези ~50% за "чарколяк", т.е. ~100% печалба само върху частите, си излиза направо ПОДАРЪК иПад-ът. ;)
5
1
 
2
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Nadcenkata e golqma no ne tova biznesa na Apple ako isakt mogat da prodavat i ustroistvoto na zaguba tehniq core business a app store da se 6itkat prilojniq.
4
9
 
2
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Анализаторите предполагат....а 10,75 общо за заплати е просто смешно твърдение. Сигурно само тримата китайци, които сглабят iPad получават толкова за една бройка. Отделно получават пари за всеки продаден. А заплатите на служителите в магазините? А заплатите на проектантите и инженерите? Просто е смешно да се твърди, че печалбата на компанията от един таблет е колкото производствените разходи.
3
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 12 години
еми като им се редат на опашки пред магазините,аз лично даже бих изнаглял с цената още повече - за найй-нетърпеливите .мухахах:D
2
5
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
Абе и да не е 80$, пак са на луда печалба.
1
8
 
5
 
! Отговори
лк преди 12 години
Себестойността е максимум 80 долара.