Чужд хакер източи данни от български сайтове

Над 5000 потребителски имена и пароли от 8 български сайта са пуснати онлайн
Обновена: 15 окт 2012 16:02 | 15 окт 2012 15:42, Бойчо Попов
56
Чужд хакер източи данни от български сайтове
Снимка: Ройтерс

Данните на над 5000 регистрирани потребители от 8 български сайта са били източени от хакер, който действа под името DoktorBass. Те са публикувани в използвания от Anonymous сайт pastebin.com, пише сайтът www.cyberwarnews.info.

Най-засегнат е онлайн магазинът pazaruvai-lesno.bg, от който хакерът е успял да източи информация за около 4500 души, показва проверка на компанията за цялостна ИТ поддръжка на фирми от малкия и среден бизнес CENTIO и на Investor.bg.

CENTIO e изключителен представител на ESET (NOD32) за България. Общо откраднати само от този сайт са данни за 4454 потребителя, както и девет акаунта на системни администратори.

При пробива са изтекли потребителски и административни данни, включващи пароли, потребителски имена и адреси на електронни пощи.

Вторият най-голям удар са данните от сайта за продажба на мобилни телефони и аксесоари www.superphone.bg, от който са откраднати данни за 797 акаунта.

Сред останалите засегнати сайтове са www.linkstar.bg, сайтът на холдинг „Свети Константин и Елена“ www.stconstantine.bg, електронният магазин за компютърна техника www.shop.realvision.bg, порталът за продажба на книги e-books.knigite.bg, технологичният сайт www.technews.bg, както и сайтът travel.government.bg, който се администрира от отдел „Управление на собствеността” на Министерски съвет и представя държавните туристически обекти.

„Съветваме всички потребители на гореописаните сайтове да сменят паролите на пощите си, както и паролите за всички сайтове, за които са били използвани същите имейл адреси и пароли“, препоръчва в съобщение до медиите CENTIO.

Още новини за телекомуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: хакерска атака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Ако не сте мързеливи, значи вече сте си направили регистрация за 3D Serure на кредитната карта, което е още една защита при покупка през интернет... дори врагЪт да ви знае номера на картата и пина дори.Само като съвет към някои майстори.... вече има прецеденти в България, където наемници идват, намират отворковците крали пароли и ползвали чужди карти и ... според случая или се санкционират или се извеждат от страната, да отговарят пред "инвеститора"..Така че умната!
52
0
 
0
 
! Отговори
HCC преди 11 години
Някои четат ама не виждат какво пише в статията. Никъде не е написано, че има откраднати номера на карти, а само че са взети акаунти на админи и потребители. Явно много деца се занимават да пишат в тази тема. Все пак, да знаете... ако някой сайт има възможност за плащане с виртуален POS терминал то това става чрез редиректване към входна точка на банката, където се извършват всички проверки за картодържателя. След извършване или не на успешна трасакция системата отново ви връща към търг. сайт.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБратко, MD5 се троши лесно, SHA-алгоритмите - и те. Я вземи да почетеш малко за криптография
50
0
 
2
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
хахахахахахахПродължавайте да плащате на некадърници да ви правят сайтовете, следващия път ще бъде Доктор Живаго ... или Менгеле, anyway! :DСмешници!
49
0
 
2
 
! Отговори
шондер преди 11 години
Много е гот да им гледам паролите и никнеймовете,тъкмо да открия онова момиче което се дърпа от мен да видя с кого комуникира:)
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради НОД-а е
47
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
тия анонимните са като янетопускат информацийки когато трябва и за когото трябваа познайте на кого са хора
46
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
тя за това е мрежата бреда не мислите че да ви е удобно и лессноза да ви работят
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да за съжаление всеки който направи някоя поразия в нета вече го пишат анонимен !
44
0
 
15
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Подкрепям напълно няма какво да се добави!освен че "който го е страх от мечка да не ходи в гората"
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези сайтове за първи път ги чувам !Има само един начин за покупки - Paypal .Така да си регистрирам картата в някой си сайт определено трябва да съм мъртво пиян .... и като почвам да изтрезнявам и се осъзная да я блокирам моментално. Но това е почти импосибъл да стане , понеже държа на алкохол
42
7
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Или наистина си *** или нямаш опит в онлайн пазаруването. С редица карти (visa electron например) можеш да пазаруваш само с номер и име...тва да не тие банкомат, бе, че и пин код да ти иска?
41
6
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
"Манипулацията в статията е доста плоска. Иска да асоциират хакери за източване на кредитни карти с АНОНИМНИТЕ, с което да се опетни името им и съответно да се дискредитират идеите им. "А ти откъде можеш да знаеш какви са АНОНИМНИТЕ и още повече - какви са идеите им. Дори и да изглежда, че се борят за свобода и т.н. това са абсолютно непознати за нас хора.Не бих си поверил парите (доколкото ги имам) на непознати. А ти?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40да... добре, че по дефоулт се запаметявам най-малко в md5 ..., че нали са "администратори" и за един *** sql injection не могат да тестват..
39
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Ще лъснат ама друг път какво ще и лъсне на една карта номера който си го дал на 100 места все едно да ти лъсне мейла та да се обърка някой да ти пише
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам че надолу някои пишат че системните администратори на тези сайтове били некадърни и т.н. Наистина некадърни щяха да са ако паролите се съхраняваха в некриптиран вид.А така както е в момента - не е задължително да са некадърни. Няма 100% защитен софтуер - винаги има бъгове, позволяващи пробив в сигурността, и абсолютно НИКОЙ не е защитен.Вината за подобни атаки носят най-вече ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ.Все едно да кажеш че някой, който са го застреляли е виновен, понеже не носи бронежилетка...Така че, това че даден сайт бива хакнат, не означава задължително че тези които стоят зад него са некадърни (въпреки че е напълно възможно). Не ги защитавам, просто излагам фактите. Нещата не са винаги черно и бяло.
37
8
 
0
 
! Отговори
до 35 и 36 преди 11 години
Вие *** ли сте? Утре като ви лъснат кредитните/дебитните карти в някой сайт ще видя как ще ги окуражавате. Хлапашка работа...
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Манипулацията в статията е доста плоска. Иска да асоциират хакери за източване на кредитни карти с АНОНИМНИТЕ, с което да се опетни името им и съответно да се дискредитират идеите им.
35
0
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Въобще аман от изградени и над-градени ***!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35Така е!!