"Булсатком" ще предаде на абоната за вашето обаждане

Доставчикът на сателитна телевизия получи лиценз за четвърти GSM оператор
Обновена: 11 яну 2013 18:02 | 11 яну 2013 18:01, Бойчо Попов
179
"Булсатком" ще предаде на абоната за вашето обаждане
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Доставчикът на цифрова телевизия "Булсатком" е получил лиценз за четвърти GSM оператор от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по-рано днес, потвърдиха от пресотдела на ведомството пред Investor.bg.

По този начин операторите на мобилни услуги у нас стават общо четири заедно с Vivacom, Mtel и Globul. Проникването на пазара на трите досегашни GSM оператора според КРС е 147%, което означава, че на всеки българин се падат по около 1,5 номера.

"Булсатком“ ще може да предлага и мобилни услуги на вече изгрaдената си абонатна база в обвързани пакети с телевизия и интернет подобно на Vivacom и Mtel.

Събитието "е дългоочакван момент в историята на компанията“, заявиха пред Investor.bg от "Булсатком". Младенка Джалова, ръководител на маркетинг отдела на фирмата каза, че компанията ще стартира услуги за клиенти преди края на 2013 г., каквото е и задължението ѝ по закон. „Днес в 15.30 часа ни бе връчен лицензът. Все още има много моменти, които трябва да се доуточнят, както и много работа, която тепърва трябва да се свърши“, допълни тя.

От новолицензирания оператор не се ангажираха с по-подробен коментар за пакети, цени, както и други подробности за бъдещата дейност. Все пак в по-ранни коментари от компанията бяха заявили, че ще се концентрират в предлагането на т.нар. трипълплей - пакет от три услуги (телевизия, стационарен интернет и мобилни услуги). Не е ясно обаче дали компанията ще влезе в остра битка с трите оператора за гласови услуги или ще атакува пазара на по-доходоносния мобилен интернет.

През декември 2011 г. три компании - „Макс Телеком", „Булсатком" и „4Джи Ком" получиха от Комисията за регулиране на съобщенията разрешения за използване на радиочестотен спектър. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи, поясниха от КРС. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.

Процедурата за лицензите започна още в началото на октомври 2011 г. след постъпили заявления за ползване на ресурса от страна на "Макс Телеком" и "Булсатком". Наддаване обаче нямаше защото в установения срок са постъпили намерения от пет предприятия, от които само три са потвърдили желанието си за ползване на честотите. Според анализ на КРС ресурсът ще стигне и за трите.

През последните дни името на "Булсатком" влезе в заглавията на вестниците и сайтовете заради търговски спор с bTV Media Group и ТV7. И двете медийни групи преговарят за нови договори с оператора, който твърди, че телевизиите го изнудват, опитвайки се да наложат много висока цена.

Още подобни новини от сектора на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Булсатком
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свърши се със безплатните социологични проучвания в днес.бг
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Про-турските и про-американски медии, БТв и Тв7, се *** от напъни да съборят единствената медия с изцяло БГ собственост Булсат. Няма да понесът това с лиценза за ГСМ оператор. Очаквам силни удари под кръста. Да не забравяме, че Тв7 е открито про-правителствена. А БТв напоследък забраняват на Слави да се *** с ББ. Голям цирк се задава, стискам палци на Булсат. Ако са хитри, ще си променят услугата, нека да се плаща не за пакет а за програми които искаме да гледаме.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само, че взеха лиценз, но взеха и $40 млн. кредит от Уникредит и започват изграждане на 4G мрежа, с което ще издухат другите 3 оператора!
10
2
 
7
 
! Отговори
Легендата преди 11 години
Ей сега им се стъжни на БТВ :)
9
2
 
12
 
! Отговори
lubo.valev преди 11 години
Много добре, надявам се Българския народ да се осъзнае и да си дава парите на Български фирми за да може реално да се развива икономиката ни. В момента огромни суми пари излизат всеки месец от България под формата на печалба на така наречените монополи от електроразпределението ,телекомуникациите и тн.
8
6
 
3
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Ето сега вече идват ВЪПРОСИТЕ, на които КОМУНОИДНАТА *** НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ! Защо "сатрапът" Боко дава лиценз за GSM на "ВРАГА" Булсатком? Може ли *** КОМУНОИДИ да отговорят на този *** въпрос???
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Булсатком са българска фирма.Тия босфор тв,тв7 и виваком са турци.
6
2
 
14
 
! Отговори
БРАВО преди 11 години
Уважаеми дами и господа, това е БЪЛГАРСКА компания, разбрахте ли БЪЛГАРСКА, а не Австрийска, Гръцка, Германска.Станете абонати на ТВ ГСМ И ЛТЕ и ПОДКРЕПЕТЕ БЪЛГАРСКОТО
5
5
 
2
 
! Отговори
до драч преди 11 години
Пич,к'во си пил.....каква диктатура,къв ГЕРБ те гони,става въпрос за мобилен оператор,нещо съвсем си се сбъркал.......
4
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без пари да е никога няма да съм абонат на тия мошеници.
3
2
 
6
 
! Отговори
BULSA преди 11 години
1
2
2
 
15
 
! Отговори
драч преди 11 години
моментално минавам към тях! призовавам и всички, които са срещу правителството, диктатурата и ГЕРБ, да станат мобилни абонати на булсат!
1
2
 
12
 
! Отговори
iKoko преди 11 години
с тия скандали им желая успех !