Шест страни от ЕС взимат Google под лупа

Страните поотделно ще могат да налагат глоби на концерна
4 апр 2013 21:19, Бойчо Попов
18
Шест страни от ЕС взимат Google под лупа
Снимка: Reuters

Шест регулаторни органи на страни-членки на Европейския съюз (ЕС) започват общи проверки и преценка на необходимите санкции върху американския онлайн концерн Google. Причината е поредният неуспех на преговорите между тях и компанията, както и нейното неизпълнение на издадените още през есента на миналата година препоръки за подобряване на защитата на личните данни на потребителите, съобщи Bloomberg.

Германия, Франция, Великобритания, Италия, Холандия и Испания започват проверки срещу гиганта в онлайн търсенето. Групата е оглавявана от френската Национална комисия за компютърно и гражданско право (CNIL).

"CNIL уведоми Google за инициирането на процедура по инспекция и че е поставила началото на процедура за съдействие на международни администрации с нейните институционални еквиваленти", обявяват от комисията.

Регулаторните органи изискват компанията да приведе управлението на потребителските данни, които събира, в тон със законите на Европейския съюз. В тази връзка те ѝ предоставиха няколко препоръки със задължителен характер, които Google трябваше да изпълни.

Среща на представители на властите и компанията на 19-и март обаче остава без каквито и да е резултати, а Google не е реагирала на препоръките за своите правила за ползване.

За момента регулаторите не разкриват колко време ще продължат проверките и какви ще са те. Резултатът от тях обаче ще определи дали ще има и какви ще бъдат санкциите, които могат да бъдат наложени на американския концерн. След приключването на проверката всяка страна ще може да наложи собствени санкции.

Британският орган - Information Commissioner’s Office (ICO) заявява пред ZDNet UK, че проверката му е още в самото начало, но се предполагало, че Google нарушава новите директиви. ICO може да наложи санкция в размер на до 500 000 паунда (590 000 евро).

Сумите на глобите заради нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот варират във всяка страна. Във Франция глобата за повторно нарушение е до 300 000 евро. Националните комитети за защита на личните данни обаче се надяват да се създаде глобален пример за справяне с личната информация. Освен Google те изследват и социалната мрежа Facebook.

Новата политика за защита на личните данни на концерна, който заменя около 60 отделни правила, се прилага от март 2012 г. Доставчикът на търсене си запазва правото да комбинира личната информация в различните свои услуги. "Накратко, ние се отнасяме към вас като потребител всички наши продукти, което означава по-опростено, по-интуитивно преживяване на Google", заяви вече подалият оставка директор на Google по въпросите за защита на личните данни Алма Уитън още през пролетта на 2012.

Критиците твърдят, че новата политика позволява на концерна да направи по-точна оценка на своите потребители. Дори ако данните остават анонимни за рекламодателите, защитниците на личната информация се притесняват, че на правителствените агенции ще им е по-лесно да установяват самоличността на даден потребител.

Още в началото на февруари 2012 г. CNIL стигна след предварителен анализ до заключението, че новата политика за защита на личните данни нарушава съответните регламенти на ЕС. В резултат на това ЕС призова Google да се откаже от приемането на новите правила, а концернът отказа това с аргумента, че е информирал предварително и детайлно регулаторите за промените и тогава не е имало абсолютно никакви възражения. 

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най - много да ми продадат потребителския профил на някоя компания, която да ме бомбардира със реклами съобразно това, което ме интересува. Дали някога съм кликал изобщо на реклама във сайт??? Дали съм я поглеждал?
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли някой да ми 0бясни(ударението е на "я") какво ще правят ЦРУ, еврейският съюз, военните, англичаните, германците, руснаците, индианците, хитлер, ескимосите и другите подобни с моите данни? А с твоите? Неговите, нейните нашите, вашите, техните??? Оня ден постнах снимка на четирите си офце във фейса. Даничните още не са дошли да ме търсят. Значи не са в една мрежа с ЦРУ и ционистите... Към кои ли са? Това, че е възможно не значи че си струва...
12
1
 
16
 
! Отговори
kalo преди 11 години
понякога си мисля, че е по-добре да отида на село, да си копам био картофите, да си отглеждам истински ***, да не се занимавам с фейсбуци, гуугъли, гмо-та и простотии :)
11
2
 
19
 
! Отговори
Космат.... преди 11 години
А да не говорим, че изобщо целия Интернет е разработка на военните (АРПА) и функцията му не е да ви забавлява и да ви е полезен, а напротив да ви смуче личния живот, да ви промива главите (информацията в електронен вариант се редактира лесно и изчезва лесно), и най-вече да ви ДЕ-социализира, вместо с приятели да се видите как сте какво сте, вие си седите и си цъкате в нета или на смартфона...
10
2
 
17
 
! Отговори
Космат .... преди 11 години
А бе празни глави под налягане, не разбрахте ли- Скайп, Гуугъл, Фейсбук и всичките подобни лай..а са част от огромната мрежа на ЦРУ за събиране на личните данни на хората по света! А туй театро с европейските държави защо си правят труда да го играят не разбирам, та нали са от един отбор- на БОГОБОРЦИТЕ. Ама да де, то трябва да спазваме благоприличие от време на време ;) да имитираме дейност, че се спазват човешките права.
9
2
 
15
 
! Отговори
ak преди 11 години
free,ако знаеш колко си *** и милиони пъти да е повтаряш тая глупост,няма да станеш по-умен.
8
5
 
17
 
! Отговори
free преди 11 години
хиляди пъти съм казвал СРАХУВАТ СЕ САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. като не правиш нищо лошо невиждам какво би ти пречил гугъл да търсиш каквото ти трябва. Ама ако ползваш търсачката за долни цели нямам нищо против с тяхна помощ да идеш в затвора.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евросвинския съюз пак се прави на важен.Само Чичко гугъл.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5, айде сега им обясни, какво е джъстифайд :)) Доверявам се повече на Гугъл, отколкото на някоя държава да ми се опазят данните, честно да ви кажа.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас, ужас, много съм притеснен! М/у другото,днесбеге, може да си подобрите малко вида на текста, като турвате по едно джъстифайт;)
4
6
 
15
 
! Отговори
FELIKC преди 11 години
FRANCIA VELIKOBRITANIA GERMANIA I AMEPIKA ICKAT DA KOMANDVAT CVETA IKONOMIHEKI--HREZ M.V.F i EVROPEICKIA CAIUZ i CILA--ARMIATA NA AMERIKA DA ZAPYHAT YCTATA NA GY GAL ZACTOTO TOI PAZKRIVA KIRLIVITE IM RIZI CVOBODA ZA GYGAL.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Относно личните данниСкоро ще започне проверка и в ''Инвестор'' блог.бг, който системно и умишлено издирва данни, ЕГН, снимки, адреси и ги разпространява с цел вреда на потребителите . Това се прави от хора близки на Инвестор и от служебните им позиции и достъп до данни Сава Павлов, Ангелина Пискова и Гина Димитрова потребители на блога са подведени заедно с Инвестор под съдебна отговорност..
2
5
 
35
 
! Отговори
ЗАЩО ? преди 11 години
Единствения проблем на ГУГЪЛ е че снима Къщите на Богатите , НАП пасти да яде .За този проблем ги заяждат .
1
4
 
47
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Ей сега Google трябва да им дръпне кранчето на европейските агенции,Обаче се опасявам че бюрократите ще умрат от скука през работния си ден , като не могат да търсят неща свързани с тяхната работа, като какви парцалки да си купят и къде да отидят на почивка. :)