Роботи извличат повече енергия от слънчеви панели

Един робот може да произведе електроенергия, достатъчна за 70 домакинства в Калифорния
14 окт 2013 21:34, Екип на Bulgaria On Air
10
Роботи извличат повече енергия от слънчеви панели
Снимка: Bulgaria On Air
Голямото предизвикателство пред енергийната програма на разпрострения на голяма площ затвор „Санта Рита“ в Дъблин, Калифорния не е да държи затворниците под ключ, а да запази светлините включени, пише Abc.

“30% от потребяваната енергия в окръг Аламида се използва тук в затвора“, коментира мениджърът на енергийната програма Мат Мюниз.

Затова местните власти инвестират усилено в производството на соларна енергия, включително и във високотехнологични иновации, проектирани да извличат още повече енергия от всеки панел. Това става чрез роботи, които имат формата на кутия. Разработени са от Qbotix в Менло Парк в Силициевата долина. Мисията им е да държат панелите така, че да погълнат максимално количество светлина.

„Така се произвежда с 30-40 процента повече енергия от един соларан панел“, коментира изпълнителния директор на Qbotix Уейзик Бокари. Той допълва, че сложният алгоритъм позволява на робота да действа независимо, измервайки точно позицията на слънцето, докато се движи. Машините се приплъзват по панелите, разположени на рамки, наречени тракери. При всяко спиране роботът регулира ъгъла на ориентация на панелите.

„Самият робот разполага с определено количество интелигентност и знае каква е връзката с останалите тракери,“ коментира Пол Бреслов от  Qbotix. - „Знае точно къде е, като  GPS на земното кълбо“.

Системата може да бъде регулирана с дистанционно управление, а един робот може да контролира до 1 200 соларни панели.

Дизайнерите предвиждат да разширят приложението в соларните паркове, генерирайки значително повече енергия, от това, което се смяташе, че е възможно досега.

„Един робот може да произведе една трета от мегавата. Това е достатъчно енергия за 70 домакинства в Калифорния,“ коментира Бокари. - „И вероятно ще намали значително сметките  за ток на големите потребителите като затвора „Санта Рита“. Нашите системи ще бъдат разположени по цял свят. Ерата на слънчевата енергия сега започва“.
 
Повече по темата вижте от видео файла и репортажа на Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНие живеем благодарение на термоядрените процеси на нашето Слънце, макар и отдалечени на много милиони километри от него. И с нищожна част от тази енергия се е зародил живота на Земята, благодарение на нея живота се поддържа и понастоящем, а и за в бъдеще ще е така, докато Слънцето изгасне. Така че..,не търси невъзможното!
8
1
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
Istinata e v studenata energia.
7
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Какво обаче ще правим като дойде зимъска ?!?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В такъв случай, направо ги викай тея от On Air, мацката като ги види двуосните тракери краката ше и омекнат, пък и ще има матрял за още една inowatiwno orientirana статия в днес.бг ;)Тъй като аз съм освен прагматичен, също така и социално ангажиран, ще оставя гардовете си да поливат с машинно масло евтините моторчета в приятната прохлада на късните следобеди, хааа!Не всичко се купува с пари. За всичко останало има Капитан Америка :D
5
1
 
5
 
! Отговори
инж Николай Л. Ангел преди 10 години
Та го-син 1-ви, целта е да се създаде работа на гардовете и безработните. А не гардовете да си чешат мъдурите в караулките, а безработните да получават помощи, без да са ги заслужили. Защото такива са няколкостотин хиляди в България и лежат на нашия гръб.
4
1
 
5
 
! Отговори
инж Николай Л. Ангел преди 10 години
До 1виНяма да ти е толкоз евтино, ***-син 1-ви. Щото аз правя и напълно автоматична система и то със завидна точност на насочване към слънцето и перфектна механика и знам колко излиза във пари, така че не ме учи. Позаинтересувай се от действащи двуосни тракери и от недостатъците, които дават и тогава коментирай. ХА-ХА-ХА!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
1ви преди 10 години
Гусин Инж., тези ваште гардове надминават Оператор на биологична единица, хааа!Инак с по две електромоторчета на панел (или "клъстер" от панели) + датчик + жици + лаптоп/Правец/таблет запрограмиран с един обиконвен gradient descent алгоритъм за оптимиране на изпъкнали функции, ще свърши същата работа, но за минимална пара!ПС: на мацката от клипа, къде се точи на Капитан Америка, при удобна възможност бих и показал кой е Капитана! ;)
2
1
 
6
 
! Отговори
Ing. Nikolay Lyubomi преди 10 години
Желаете ли Вие от телевизия "On Air", да ви изпратя снимка на конструирания и изработен от мен тракер за следене на слънцето. Не е зле да се запознаете и какво се прави тук в България по въпроса. Всеки един охранител от фирмите, охраняващи фотоволтаичните паркове в България, вместо да седи само в караулката, може да върти и насочва за час време на ръка не по-малко от два три мегавата мощност от моите тракери. А имаме и предостатъчно безработни.Ееее, какво ще кажете?!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сложният алгоритъм и робота с определено количество интелигентност знаят нещо, което слънчогледите са научили преди много-много хилядолетия: ако плоскостта е перпендикулярна на слънчевите лъчи, добива на енергия на квадратен сантим се максимизира. Като технология, също се прилага отдавна, просто пичовете са го автоматизирали частично ;)