Apple била заплашена от фалит

Продуктите ѝ не са пригодени към човешките потребности, смята инвеститор
16 окт 2013 16:04, Бойчо Попов
43
Apple била заплашена от фалит
източник: Reuters

 Известният инвеститор Марк Фабер вярва, че Apple е проблемна компанията, която произвежда множество "лекомислени" продукти и по тази причина може да се насочи по пътя към фалит.

"Акциите на Apple са от тези, към които не проявявам интерес", отбеляза в интервю Фабер, цитиран от Business Insider. "Не казвам, че те ще потънат, но може и да се стигне дотам в крайна сметка", посочи още известният инвеститор.

По думите на Марк Фабер евентуалната съдба на Apple има аналогичен пример от миналото.

"Това е нещо като Polaroid от 70-те години. В края на краищата тя, като Apple, бе основана и се ръководеше от известен иноватор, който в крайна сметка я напусна", припомня Фабер.Hidden Field

"Д-р Едуин Ленд, който е основателят на Polaroid, бе притежател на повече патенти, отколкото всеки друг в света", отбеляза Марк Фабер.

През 1982 г. Ленд напусна мястото си в Борда на директорите на Polaroid, а впоследствие се отказа и от изследователската си позиция в компанията. През 2001 г. известната и с производството си на слънчеви очила компания подаде молба за защита от фалит и продължи да разпродава своите активи.

Към момента Apple със сигурност се намира доста далеч от съдбата на Polaroid. Технологичният гигант разполага краткосрочни активи на стойност 43 млрд. долара. Приходите ѝ само през второто тримесечие на 2013 г. пък достигнаха 35 млрд. долара.

Фабер обаче твърди, че технологичната индустрия е пълна с "надгробни плочи" на експазарни лидери. "Имаме и много други примери на високотехнологични компании, които просто изчезнаха", отбеляза инвеститорът.

Според Фабер най-големият проблем на Apple е, че продуктите ѝ не са пригодени към човешките потребности.

"Това просто е компания, произвеждаща играчки за пораснали", заяви популярният инвеститор.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
kriko преди 10 години
Az kato mlad MERINDJEI vi kazvam che APPLE ste falirat do deset godini ( demek nesto kato nokia i blackberry sega ....)
32
0
 
2
 
! Отговори
елла преди 10 години
1300 за епъл? Вие луди ли сте бе?!
31
1
 
2
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Aз имам обикновен телефон и нямам вашите необикновени проблеми с приложения, забивания и екстри. Сори!
30
2
 
4
 
! Отговори
FeaR преди 10 години
Много ми е интересно как се прокарват някакви смешни новини.А когато стане дума за нещо по-сериозно от сорта ,че в момета ЕС може да наложи глоба от 18 милиарда на самсунг за хиледите и съдебни искове в Европа.Как хванаха почти всички андроид производители на телефони ,че са мамели на бенчмарковете и най-вече самсунг с Ноут 3.Не пише се за някакъв от хиледите инвеститори мислел че Ейпъл са пред фалит ,който само държат 10% от целия кеш на САЩ в момента.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...ще фалират?! Бе то щатите са реално фалирали, ама мърдат яката, така че там понятието фалит има съвсем друг смисъл. За големите компании там се пуска печатницата и те получават "правителствена помощ". Виж, ако утре някой измисли по-лъскава джажджа от айфона, тогава епъл може и да поевтинее, но за фалит да се приказва, особено в близко бъдеще... От друга страна, г-н Фабер е мултимилиардер, значи ги разбира игрите и е възможно да излезе прав. Господ знае! И за Нокиа никой не вярваше до скоро.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой *** ги пише тези новини?Имат толкова много пари в момента ,че се чудят какво да ги правят.Правят си нова сграда за 5 милиарда долара и 10 такива сгарди да си направят пак няма да успеят да фалират.
27
5
 
5
 
! Отговори
NoName359 преди 10 години
APPLЕ ще фалират,когато JOHNNY WALKER спре да ходи!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Колко креативност ходи по тая земя ;)...
25
3
 
4
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Самсунг щяха да размажат епъл и в щатите, ако Обама не беше взел социалното решение да ги защити ;)
24
0
 
2
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Изобщо, ама изобщо не се съмнявам, че ти е забивал андроида, при положение че казваш за айфоните че са качествени продукти ;)Много обичам за качеството на електроника да се изказват технологични инвалиди ;)Като не си в състояние един телефон да си избереш и настроиш, бъди "уникална" и "креативна" с останалите няколкосотин милиона като теб ;)
23
4
 
3
 
! Отговори
pff преди 10 години
няма да фалират, няма кой да ги барне в момента. всичко ми е I и съм супер доволна. вие колко искате да струват качествените продукти? аре цъкайте си на галакситата и се заблуждавайте , че са супер. ама който си е купил айфон може да види разликата с всичко друго допреди това.забива, забива...чакаш,чакаш, нищо че си дал един кош пари,поне да имаше защо
22
3
 
3
 
! Отговори
user преди 10 години
Епъл, Гугъл и Майкрософт са номер 1. Това са технологиите.
21
10
 
1
 
! Отговори
alcapitan преди 10 години
Айфона го купуват по една единствена причина - престиж. Марковите китайски телефони в момента са в пъти по-добри от айфона (за справка виж Xiaomi m3 или дори скъпите модели на oppo). Въпреки това повечето хора в БГ а и по света не са чували за тях... Епъл както винаги разчитат на рклама, която рано или късно и минава модата, но тогава измислят нов продукт. Компания, която прави 34 млрд. долара за второто тримесечие някой да каже че има опасност да фалира... е, явно този човек иска евтина слава
20
9
 
4
 
! Отговори
ANTI USA преди 10 години
Nqma smisal ot tiq Apple, kakto vis4ko ostanalo proizvedeno v US...I-phone, I-pad, I-mac, a vseki koito gi polzva e logi4no da e I-DIOT.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да фалират скоро. Добри са им телефоните, но са нереално скъпи. Обаче рано или късно windows ще се наложи в телефоните и ще отнесе андроида и иос-а. Неслучайно купиха Nokia. На мен лично телефон за 300 лв ми върши перфектна работа, ползвам две години и на следващия договор-нов, че и с отстъпка. Не виждам нито една причина да дам 1000 лв за айфон. Всеки обаче е различен, има хора, които си харесват марката и ще продължат да я купуват. Лошо няма.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно резонно мнение. Времето на скъпарските телефони и таблети ще отмине като всяко друго. Продуктите им не заслужават и полвината от цената си,но гъзарията си е гъзария.
17
10
 
6
 
! Отговори
--- преди 10 години
До laker87Kiselo e grozdeto, kiselo...
16
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Продуктите на Apple са много добре изпипани, нямат нищо общо с ширпотребата, но са необосновано скъпи, силно обвързващи към услугите на компанията и в същото време по американски консуматорски - "ползваш и хвърляш". Никога не бих си купил техен продукт, макар много да ми харесва направиията им. Колкото до фалита, борсовата им цена определено е спекулативна, но и себестойността на компанията е много висока. Ориентираността им към иновации дълго ще ги държи.
15
3
 
34
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Ами не можем да кажем нищо друго, освен че г-н Фабер е много далновиден човек. Не трябва да си голям инвеститор, за да видиш надутия балон Apple. Замина си магията в лицето на Джобс, който по някакъв полу-магически, полу-шамански начин успяваше през годините да обясни на потребителите защо е необходимо да купуват безкрайно скъпите продукти на Apple, и сега е въпрос на време Apple да загине.
14
0
 
8
 
! Отговори
somebody преди 10 години
То почти не остана нефалирал производител на супер коли, бе приятел. Всичките ги изкупиха разни индийски, китайски и други подобни консорциуми, освен най-големите, които ги изкупи ФАГ. Нещо малко неуместно постче?