Автоматът "Калашников" - най-известното оръжие в света

Шест десетилетия след проектирането му, армиите на 50 държави са въоръжени с него
24 дек 2013 11:41, Петя Славова
116
Автоматът "Калашников"  - най-известното оръжие в света
Снимка: Reuters

Проектиран през 1947 г. от Михаил Калашников, който почина на 23 декември 2013 г. на 94 години, едноименният автомат се превърна в най-разпространеното оръжие в света и е използвано както от редовни армии, така и от бунтовници и престъпници по всички краища на света, посочва Франс прес.

Някои смятат, че в момента 100 милиона от тези автомати са в циркулация на пет континента - колосална бройка, която е труднода се докаже заради голямото количество автоматични пушки, произведени без лиценз, пише БТА

"Повече от шест десетилетия след проектирането и пускането му в употреба, армиите на повече от 50 държави са въоръжени с автомати "Калашников", пише в книгата си "Оръжието" Кристофър Чивърс.

Но най-вече "Калашников" е предпочитаното оръжие от "партизанина, терориста, детето войник, диктатора и престъпника", посочва Чивърс.

Тайната на този успех? "Това е просто и надеждно оръжие", коментира Игор Короченко, директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия, базиран в Москва. Толкова е опростен, че новакът може да си служи с него така добре, както и професионалистът.

Лек и със скорострелност до 600 изстрела в минута, той е удобен за работа без значение от климатичните условия, в които се ползва.

Още по темата

Изобретателят му сержант Михаил Калашников се вдъхновява от германския автомат "Щурмгевер-44". В края на Втората световна война съветският диктатор Сталин търси всякакви варианти да гарантира сигурността на СССР и обявява конкурс за създаване на автоматично оръжие от нов тип. През 1948 година, след като минава редица тестове, прототипът на "АК-47" е обявен за победител. Масовото му производство започва незабавно за нуждите на Червената армия.

Западняците тогава не обръщат особено внимание на това ново оръжие. Ще отнеме години на американците да наваксат закъснението си и техният автомат М-16 никога няма да пожъне същия успех.

В началото на 50-те година на 20 век противопоставянето Изток-Запад се засилва. СССР разрешава производството на автомата в други страни от социалистическия блок като Китай, Северна Корея и Източния блок, като по този начин отваря път за разпространението им в останалата част на света. "Днес нелицензирани версии на автомата се произвеждат в страни като България, Китай и страните от бивша Югославия", посочи Короченко.

Погребението на оръжейния конструктор Михаил Калашников е планирано за 26 декември в Ижевск, съобщи за 
ИТАР-ТАСС говорителят на президента на Удмуртия. Очакват се гости от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болшевиките навсякъде унищожават елита на нацията...Както в България - шайка фабриканти, спекуланти и германски агенти. Богдан Филов, професор, създава ЗЗН за изселване на евреите и обиране на имотите им, "реформира" съществуващия ЗЗД-гордостта на друг професор от СУ Александър Цанков, в който се наказват със смърт дори непълнолетни. Цанков става известен с изтреблението на ной-добрата част от интелигенцията - Гео Милев, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст и хиляди честни българи.Такива *** имало
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оръжията са най-наблюдаваните и заимствани артикули в историята. Например немците копират Т-34 чрез Т-V"Пантера". Самият Т-34 ползва американски дизелов двигател от алуминий - лек и надежден. Немците не правят копие на този двигател защото нямат достатъчно мазут за гориво. Немците са по-напред от другите нации, защото първи въвеждат задължитерно образование. СССР едва през 1918 прави това. Царят също е искал, но не е могъл да извърши това - поради липса на средства и решителност.
68
6
 
6
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До walking deadАз не съм бил жив през 1944 г. "другарю". Ама научи се да четеш.Ти нито не ме познаваш, а даваш мнение за мен.Пък и не съм българин по етнос.Така, че няма как да съм елита на тази нация. И да искам. Имам си друга кръв с друга нация.Но това си е моя работа.Ти си гледай фалшивата посткомунистическа гордост да ти дава самочувствие на нещо си.И жалко за България.А аз винаги мога да си взема шапката и да се махна.
67
4
 
7
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До anonim1000Ти ли си елита на Българската нация? Горката нация.
66
6
 
6
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До walking deadИ какво общо има това с това, което аз казвам?Болшевиките навсякъде унищожават елита на нацията.И после тази нация се обезкървява.
65
4
 
9
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До anonim1000Такива умници,като теб унищожиха индустрията на България защото на ЕС и САЩ не са им необходими нашите мощности. Има една малка подробност,че когато купуваш а не продаваш и парите свършват ;) УМНИК.
64
4
 
10
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До walking deadТи си ***.Убивани са най-добрите Руснаци.Нито са били агенти, нито шпиони.Просто в болшевишко-масонската революция са спазвали Талмуда "Убий най-добрият от гоите".Ама иначе комунистите се правят на големи анти-масони.Горките.И Ленин е спонсориран от САЩ за да направи революцията.И после САЩ много активно подпомагат болшевиките с оръжие, пари и храна.
63
4
 
11
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Каквито и доводи да извадите,автомата ще продължи да се нарича Калашников и никога няма да го нарекат Шмайзер.
62
3
 
13
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
78 би ли обяснил кога точно е измислил автомата след като постъпва на работа неграмотен чак декември 48 година. Тогава автомата е почти готов и са му финалните успешни тестове. Как може да има хора които предпочитат да живеят в лъжа вместо да посрещнат истината безпристрастно и с желание.
61
3
 
4
 
! Отговори
DO SOROSOID преди 10 години
VIZDAM 4E BORAVIS SAS SLOZNI TERMINI I TO4NI DATI . ZATVORI 4I4KO GOGLE I SE POROVI V SPECIALIZIRANA LITERATURA PO TEMATA .
60
0
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До 123Ами лееееекичко си приличат.Питай Бернули... или отново гадния руснак Жуковски...Като гледам, даже Airbus и Boeing лекичко си приличат.Но на Airbus гумите са Pirelli, а на Boeing - Goodyear!Разликата е огромна!P.S. А бе, ти нормален ли си?!? Или просто се правиш на ***?
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1.NEMZITE SASTO SA KRALI ORAZEINI SISTEMI (POINTERESUVAITE SE KAK E SAZDADEN LEGENDARNIA "PARABELUM" 2.MEZDU TVORENIATA NA KALASNIKOV I SHMAIZER NIAMA NISTO OBSTO OSVEN SISTEMATA ZA OTVEZDANE NA BARUTNITE GAZOVE,KOIATO E IZOBRETENA MNOGO PREDI TIAH. I PREDI DA KOMENTIRATE TEMI NEPOZNATI ZA VAS -IMATEHNI4ESKA LITERATURA ,A NE VIARVAITE SLIAPO NA INTERNET.
58
3
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До *** Еми винаги е имало такива работи. Пък и Хюго Шмайзер си е направил пробива в световното оръжеино дело. Все пак е създал първия автомат и картечен пистолет . То ако бяха само руснаците да копират,ама и американците са крали,та чак са давали тяхно гражданство на главния ракетен конструктор на Хитлер.И ако не ви е ясно,все още ползват констуираната от неговия екип ракета-носител Пък руснаците са имали свой пионер Сергей Корольов en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Koro
57
6
 
8
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
До 123 . Точно тези качества като самостоятелно мислене и креативност не могат да бъдат проявени ако ти се налага начин на мислене или някакъв вид шаблон както е при комунистите
56
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Кашчей БезсмертнийМежду другото, самите американци скоро ще те опровергаят, тъй като разработват нов тип космически апарат за многократно използване. И той няма да прилича особено на предишния. Така че, варианти за разнообразие има, особено когато се проявява креативност и самостоятелно мислене, което определено е по-трудно от копирането, а и не се удава на всички.
55
7
 
11
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
В Източна Германия Шмайзер се завръща на 9 юни 1952 година. Той умира на 12 септември 1953 година в градската болница в Ерфурт от белодробно заболяване. В същата година изобретението му АК-47 е утвърдено за масово производство и започва приемането му на въоръжение в съветската армия.
54
6
 
12
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Още в началото един от най-тежките проблеми на автомата е разсейването при стрелба(особено в неустойчиво положение или в движение). За решаването на този проблем отново е ангажиран Хуго Шмайзер, а не гениалния самоук Калашников работещ в същото бюро.
53
6
 
10
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Тук е мястото да уточним, че в този период съкращението АК няма нищо общо със сержант Калашников и не означава автомат Калашников, а автоматический карабин. Точно в този момент, след първите успешни изпитания, се появява за първи път и Михаил Калашников. От този момент започва и пропагандното изграждане на легендата за простия неграмотен работник изобретил супер оръжието АК-47. Калашников, който тогава е само на 27 години, пристига на работа в конструкторското бюро на Ижмаш декември 1948
52
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Кашчей БезсмертнийПо твоята странна логика и всички самолети би трябвало да са еднакви.
51
1
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Мюра Аз не говоря за снимката,а за количества.А най-много количества има от АКМ А на снимката е АК47 не е АКМ Ама поне малко четете бе ,преди да се започват някакви безмислени споровеen.wikipedia.org/wiki/AKM И не говорим за някакви копия правени от който му падне ,а за тия произведени в СССР. А че има разлика си има.Но името е останало АК47,просто защото така се е наричал в началото.Нещо като прякор