Почина оръжейният конструктор Михаил Калашников

Автоматът "Калашников" е използван в над 100 държави
23 дек 2013 20:42,
185
Почина оръжейният конструктор Михаил Калашников
Калашников държи в ръцете си "Калашников". Снимка: Reuters

На 94-годишна възраст почина Михаил Калашников, изобретателят на легендарния автомат "Калашников", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на прессекретариата на президентството на руската република Удмуртия.

На 17 ноември Калашников бе приет в болница с кръвотечение в стомаха.

Легендарният оръжеен конструктор е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай.

Той изобретява през 1947 г. автоматично стрелково оръжие, което остава ненадминато вече над половин век.

"Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи автомат по-добре", казва самият той преди повече от 30 години.

Автоматът "Калашников" е използван в над 100 държави в целия свят.

Михаил Калашников често казваше, че се не се чувства обезпокоен заради приноса си към кръвопролитията.

"Спя спокойно. Политиците са виновни за това, че не успяват да се споразумеят и прибягват до насилие", заяви той през 2007 г.

"Създадох оръжия с цел да защитавам нашето общество", каза Калшников на 90-ия си рожден ден през 2009 година, но отбеляза, че "не е приятно да гледам как всякакви престъпници стрелят с моите оръжия", припомня Франс прес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен АК-47 руснаците са изкопирали и немския нацизъм, но чак сега го "запускают в серию".
149
5
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Една хубава мисъл: ...советские индоктринаты ничем не отличаются от ацтеков. герои и боги(типа сталина) у них вс творили. а вс потому что достаточно жертв красным фараонам приносили.
148
7
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До walking deadМаргарет Тачер имаше наглостта да каже:-Вводите на езерото Байкал принадлежат на всички...-------------- Разбира се, че е така.
147
6
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
У Хуго Шмайсера к тому времени была в чертежах уже новая версия автомата STG-47. Шесть месяцев уходит на воплощение этой модели в металле, но свет она увидела уже под названием АК-47.
146
5
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
В июле 1945 г Зуль переходит под контроль Советского Командования.На фирме Хенель в Германии демонтируется вс технологическое оборудование, оснастка, испытательные стенды в том числе на уже разработанный обстрелянный , но не успевший пойти в серию STG-45.В октябре 1946 Хуго Шмайссеру в добровольно-принудительном порядке предлагают как специалисту по стрелковому оружию поехать на несколько лет на Урал в г Ижевск.По предложению немцев было решено не запускать в серию готовую модель STG-45
145
3
 
3
 
! Отговори
BG - 2 преди 10 години
- Продължение Още един факт, 2/3 две/трети от изобретенията патентовани в САЩ са на чужденци. Причината е свободния пазар и добрата съдебна защита. Набийте си го в тъпите глави. Може ли някой да каже какво е измислил Булин.
144
6
 
5
 
! Отговори
BG - 1 преди 10 години
Някой от вас да знае какво е "ИКОНОСКОП"? Какво означава "RCA"?За сведение на по-миролюбивите, и двете са творения на един и същи човек. Същия се е отзовал в САЩ по вина на другаря Ленин и неговата "Велика" революция.Това е руснакът който е изобретил иконоскопа, уред който превръща изображението в електрични сигнали. Това е началото на компанията "Радио Корпорация оф Америка". Това е началото на телевизията. Цял свят признава че в Русия има най-много гении на глава от населението.
143
4
 
9
 
! Отговори
Rusnak преди 10 години
До МОЛЯ ВИ ОТ СЪРЦЕИСКАМ ДА СИ КУПЯ НЕЩО РУСКО.ТИЯ *** ОСВЕН ВОДКА И ЛЕКИ МЕДЕМИ НИЩО ДРУГО НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТАМА НИЩО....ami i iaki UIOve za sederastki dupenca ka'T tvoeto.Kato kazes gornoto gi polucavas na PRImocija.
142
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Уважаеми редактори,не зле да изтриете някой коментари в този форум,които са меко казано плашещи!
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОЧЕТИandrew-vk.narod.ru/public/AK_47/AK_47.htm
140
4
 
8
 
! Отговори
брадата преди 10 години
Калашников не е виновен, че оръжеината надпревара с прогнилия капитализъм се превърнав доходоносна индустрия. За която страданието не е от значение в сравнение с печалбата!!!!!
139
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОЧЕТИSTG-45 он же АК-46 - Гениям память - ворам забытие.
138
4
 
11
 
! Отговори
Bradistilov преди 10 години
Лека му пръст!! Имена на хора,превърнали се в легенди -това даваше 20 век. А сега сме се превърнали в зомбита на корпорацийте. С Калашника в ШЗО и парашутната бригада съм прекарал повече време от колкото съвремените *** със смартфоните си. И това ни правеше по отговорни. На Николаево имаше чакали на Нова година караул ги слушах.
137
26
 
4
 
! Отговори
Live from HELL !!! преди 10 години
Ей това се казва Блага вест за Коледа!Освен истинската БЛАГА ВЕСТ!!! Пукна чудовището и сега гори,пече се и се пържи в ПЪКЪЛА!Заради него и неговото ГНЪСНО "изобретение" загинаха милиони хора!!!Гний и гори в ГЕЕНАТА чудовище-м.калашников!!!
136
5
 
9
 
! Отговори
Линукс преди 10 години
Тези, които спорят, че руснаците са откраднали АК-47 да се позамислят, че най-вероятно използват Windows и Internet Explorer. А те са откраднати от Бил Гейтс (и компания) от софтуерни продукти на IBM, Macintosh и UNIX (Linux). Microsoft не са измислили кой знае колко нови неща в софтуера, а само доразвиват направеното от други.В тази връзка я се отречете от пиратските копия, които използвате и минете на Linux като сте толкова отворени.
135
5
 
25
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До Бай ГаньoЕдна поправка,не Русия воюва с всички,а всички воюват с русия за ресурси. Маргарет Тачер имаше наглостта да каже:-Вводите на езерото Байкал принадлежат на всички........:D:D:D:D.......Все едно да ми каже,че водата на река Искър, пренадлежи на британците....:D:D:D:D::D
134
2
 
10
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До КПНо никой не нарича РПГ-7 панцер шрек.......:D:D:D:D:D:D:D........шрек във всичко изписано тук си само ти.
133
5
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Поп Грую Защото воюваха с целия свят, нямаха собствен петрол, нито достатъчно стомана, нито можеха да попълнят загубите на личен състав... И тебе ако те пусна с АК-47 срещу 100 *** с лъкове - ще загубиш :)
132
3
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Ангел Кои са тия автомати дето го надминават? Да не би да говориш за AK 100 сериите? AK12? АН94? Кои са тия дето го бият?Щото тия изброените отгоре не ги смятам за конкуренти на AK47. Пък и в крайна сметка повечето зависи от това,кой е зад спусъка. Та на аматъор,ако дадеш дори и най-доброто оръжие,пак ще се издъни,срещу професионалист с най-калпавото
131
19
 
11
 
! Отговори
КП преди 10 години
ГОЛЕМИТЕ РУСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ - ТВОРЕНИЯ, РАЗБИРА СЕ НЕСКОПОСАНО КОПИРАНИ / ВОДКАТА СИ КАЗВА ДУМАТА / : 1. АК - 47 - германският Щтурмгевер 432. ППШ Шпагин - от Суоми - той но качествено от Томпсън3. ТТ - компилация м/у Колт и Браунинг4. Макаров - Валтер5. Наган - Леон Нагант - белгийски оръжеен конскруктор - пояснението е за по-младите читатели6. РПГ - фаустпатронен, разликата е,че фаустпатрона е бил за еднократна употреба, обаче панцершрека е бил за многократна употреба.