Google иска да знае кога тостът ни е изгорял

Онлайн концернът купи производител на дигитални термостати за $3,2 млрд.
14 яну 2014 10:38, Бойчо Попов
6
Google иска да знае кога тостът ни е изгорял
Двамата основатели на компанията. Източник: Nest

Американският технологически гигант Google става все по-любознателен. В бъдеще калифорнийската компания иска да знае, когато в кухнята тостерът загаря филийката за закуски. Така че концернът навлиза сериозно в бизнеса на мрежовата автоматизация у дома, като ще купи компанията Nest, доставчик на цифрови термостати и датчици за дим, за 3,2 млрд. долара (2,34 млрд. евро).

Nest ще продължи да бъде ръководена от съоснователя Тони Фадел, обяви Google. Фадел се счита за един от бащите на музикалния плеър на Apple iPod. Преди няколко седмици той обяви ускорена експанзия в Европа.

Nest Labs произвежда термостат, който не просто включва и изключва уредите в дома, за да се пести енергия. Компанията също така произвежда революционно устройство, което се (само) програмира и настройва според ежедневните навици на потребителите, в чието жилище е инсталирано то.

По този начин Google ще придобие и данните на инсталираните устройства - Nest ги оценява, за да се подобри техниката и технологията.

„Ние виждаме, когато на хората им изгори тостът или ако има теч на въглероден оксид", каза в началото на декември Фадел по време на конференцията LeWeb в Париж. Сега в постинг в корпоративния си блог Nest подчертава, че данните ще продължат да бъдат използвани изключително за експлоатацията и подобряването на устройствата и услугите.

Nest била наясно, че хората намират информацията от домакинствата си за много личен въпрос, заяви тогава в Париж Фадел. Ето защо компанията имала свой хакерски екип, който да търси слабости в сигурността. Властите биха могли да получат достъп до информацията, но само в изолирани случаи. „Ако някой иска да придобие данни от дадено домакинство, той трябва да дойде при мен или при съоснователя и да се аргументира доста добре".

44 -годишният Фадел е един от изобретателите на музикалния плейър iPod. Той основава компанията Nest през 2010 г. В САЩ тя спечели вниманието на експертите със своите интелигентни термостати. Освен всичко, те се адаптират към навиците на жителите на жилището и понижават температурата, когато никой не е вкъщи, като устройствата може да се контролират от смартфона. Те използват и датчици за движение. Ако например алармата засече дим по време на готвене, достатъчно е да махнете пред Nest устройството, за да изключите алармата.

Това не е първото навлизане на Google в домакинската технология. Компанията разработваше проект и за интелигентен електромер, но се отказа от него.

Така за Nest годината започва доста интензивно. Едва преди дни технологичният блог Recode съобщи, че компанията е изправена пред по-нататъшна капиталова инжекция. Инвеститорите искали да купят още акции на Nest за най-малко 150 млн. долара, като по този начин цялостната оценка на компанията щеше да стане над 2 млрд. долара, предаде изданието.

Повече за сектора на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Оруел преди 10 години
До 321Освен че записва всияко...и го продава след това на който си плати!
5
0
 
1
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Дигам тост с пожелание до редактора (на новината) за успех по български език! :)
4
3
 
5
 
! Отговори
хмм преди 10 години
Света съвсем се побърка. Това 100 % е фирма, която никога не е излизала на печалба. Даже съм убеден, че оборота й откакто е създадена няма 3 милиарда. :-( Не е нормална тази работа изобщо даже. Това не е бизнес, а финасова машинация. Измисли една идея, опаковай я, пробутай я на ивеститорите, ръчкай я 2 години и я продай на Гугъл /не всеки може да продаде на гугъл, а все едни "бивши"/. :-)
3
0
 
10
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
Не е Google... не е! - Google е само инструмента!
2
23
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Излишна параноя са подобни статии нищо повече. В близко бъдеще всеки ще управлява електроуредите си със своя телефон. Глупостите в стил Оруел и Новия Световен Ред са плод на нечия болна фантазия, естествено че хората трябва много стриктно да се следят дали вършат престъпления да се наказват за всяко едно нарушение което правят. Например сваляйки пиратски филми, музика и софтуер се ограбва труда на милиони творци.
1
4
 
23
 
! Отговори
321 преди 10 години
Да беше само това, всяко инсталирано приложение за Андроид иска достъп до всички данни в телефона, реално Гугъл знае всичко за нас, много по-страшно то 1984 на Оруел е!