Google харчи огромни суми, за да купува компании

Технологичният гигант търси нови приходи от различни източници
15 яну 2014 22:22, Елена Кирилова
5
Google харчи огромни суми, за да купува компании
Снимка: архив Ройтерс

 Google харчи повече пари от петте си най-големи американски конкуренти взети заедно, за да завзема нови пазари, тъй като растежът в онлайн рекламата се забавя, съобщава Bloomber.

Пример за това е и сделката от тази седмица – Google купи производителя на дигитални термостати Nest Labs за 3,2 млрд. долара. Само през последните две години компанията е похарчила повече от 17 млрд. долара за придобиването на различни технологични компании, занимаващи се със софтуер, хардуер и реклама.

За същия период Apple, Microsoft, Facebook, Amazon и Yahoo са похарчили по-малко от 13 млрд. долара общо за купуването на компании.

Разходите на Google подсказват желанието ѝ да разшири обхвата си и да задълбочи дейността си в области като смартфоните и джаджите.

Компанията все още доминира в света на търсачките – бизнес, който генерира милиарди долари от реклами всяко тримесечие. Но изглежда компанията търси нови приходи от други източници.

През миналата година ръстът на приходите се забави и се очаква и тази година това да се случи отново, сочат прогнозите на анализаторите. Преходът към мобилни устройства се оказва сериозен проблем за технологичния гигант, тъй като мобилната реклама обикновено струва по-малко.

Сделката по придобиването на Nest е следващата голяма стъпка за Google, след като през 2013 г. Компанията купи създателя на най-бързо тичащия робот в света. Сделката с Boston Dynamics подсказа, че технологичния гигант има все по-голям интерес към роботиката.

Повече за купуването на Nest Lab вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: GoogleBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пари се прави разбира се. Гугъл отдавна не е компанията на двамата ентусиасти Лари Пейдж и Сергей Брин. Сега това е един корпоративен гигант, чиито акционери очакват възвращаемост на капитала си. Няколко грешни стъпки и може да стане страшно, защото от високо се пада най-лошо. Пример-Нокия.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До въхGoogle продължава да прави полезни и интересни неща, но не виждам нищо лошо в това да се търсят начини за увеличаване на приходите.
3
1
 
5
 
! Отговори
Големия Брат преди 10 години
@ въх Eстествено, че е за пари. Полезно и интересно? Не и в този свят.
2
2
 
14
 
! Отговори
въх преди 10 години
аз пък си помислих, че търсят не нови приходи, ами начини как да направят нещо полезно и интересно. Не всичко е приходи на тоя свят, жалко е че много хора са се самозабравили...
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ех това лакомо дупе Google...