Северна Корея копира Apple?

Обновената операционна система на страната прилича на копие на Mac OSX
6 фев 2014 20:38, Елена Кирилова
40
Северна Корея копира Apple?
Снимка: архив Ройтерс

Северна Корея може да се похвали, че е обновила операционната система, с която работят повечето публични компютри в страната, но тя поразително прилича на Mac OSX - платформата на Apple, съобщава би Би Си.

Red Star OS е “домашно създаден” софтуер, инсталиран на компютрите в повечето библиотеки и училища в страната.
Преди промените тя ясно имитираше системата на Microsoft - Windows.

Разкритието е направено благодарение на скрийншоти, които компютърният учен Уил Скот е публикувал в интернет.

Въпреки че страната е изолирана от външния свят, много хора в Северна Корея имат достъп до технологии, включително и до мобилни телефони.

Въпреки това устройствата са силно ограничени. Интернет достъпът не е свободен, а повечето потребители могат да посещават само няколко уебсайта, в които има предимно новини, "одобрени" от държавата.

Red Star OS всъщност е част от севернокорейската пропаганда, а според календара му годината не е 2014, а 103-та - колкото е броят на годините от рождението на бившия лидер на страната Ким Ир Сен.

По-ранната версия на платформата стана достъпна в целия свят през 2010 г., след като руски студент я публикува в мрежата. Смята се, че обновената версия е излязла миналата година, но не е ясно точно кога се е случило това.

След идването си на власт севернокорейският лидер Ким Чен Ун се стреми да демонстрира технологичните способности на страната. През август миналата година той посети фабрика, в която се създава и първият смартфон, дело на Северна Корея.

Експерти по промишлеността смятат, че прототипите са произведени в Китай.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Оно съ види на кунсолътъ, дека пише GNU Linux и разни там други писаници за харда и софта. Къде го видеаа тоа Мак. А и оно секи кой е пипал KDE и Linux само като го скива т'ва и моментално съ светва кво е.
33
1
 
3
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 10 години
За разлика от България те поне се опитват да правят нещо .
32
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
На тъпите комунисти винаги им е убягвала разликата между "да се прави нещо смислено" и "да се прави нещо, ако може по-голямо", затова има толкова много примери за материализиране на монументалната им глупост в България.Линукс отдавна е измислен, над него работят хиляди програмисти от цял свят, локализацията на корейски отдавна е направена от южнокорейци. В същото време севернокорейците са похарчили време и ресурс да покимирсенят версии по-стари от 5 години за да си го припишат като свое дело.
31
1
 
11
 
! Отговори
Смартфон Ким Ир Сен преди 10 години
Ами да вървят да ги съдят от Apple че чучкетата да си го преметят в другия крачол!
30
3
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Севернокорейците правят това, което правехме преди ние през соца - превеждат чудни програми и ги представят за свои. В България имаше цели институти, които се занимаваха с това.Линукс е с отворен код и свободен достъп, но авторското право си го има и присвояването на авторство си е нарушение на GPL освен това ограничаването на разпространението също е нарушение на GPL и вид кражба на интелектуална собственост. Социализмът води до изостаналост, мързел и некадърност навсякъде по света!
29
1
 
7
 
! Отговори
не е вярно преди 10 години
Това е Линукс дистрибуция, базирана на KDE desktop драги ми журналисти ! Няма нищо общо с Apple !
28
3
 
12
 
! Отговори
Учуден преди 10 години
Днес.бг, нали до вчера обяснявахте, как в Северна Корея хората нямат какво да ядат, най-висшата им технология е някой и друг трактор "Стахановец" от 50-те и т.н., а сега изведнъж четем, че си имат и компютри, и собствена операционна система. Както се разбира от статията, имат библиотеки и всички училища са снабдени с компютри. Да не би в желанието си още повече да очерните хората там, нещо да сте объркали пропагандата?
27
1
 
5
 
! Отговори
Ckybg преди 10 години
Толкова *** коментари ....Защо си мислите, че знаете всичко хайде ограмотете се малкоRed Star OS features a modified Mozilla Firefox browser titled Naenara used for browsing the Naenara web portal on the North Korean intranet network known as Kwangmyong. Other software includes a text editor, an e-mail client, audio and video players, and games.Versions prior to 3.0 used a KDE 3 desktop, with elements mimicking Microsoft Windows. 3.0 closely imitates Apple's OS X
26
3
 
9
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Един обикновен линукс! По-скоро MAC OS копират от всички!
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вари го, печи го комуниста си е комунист. *** до крайна степен без никакви доводи когато спори важното е да изкара комунизма като нещо свръх а то се знае какво е. Няма една комунистическа държава в която да се живее добре но за него това не е вярно естествено. Ще каже " Ама те правят атомни бомби " ! А Южна корея могат да я догонят само след 1000 години но при положение че се обединят.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, че журналистиката ни е на такова ниво, защо се оплакваме от политиците?
23
1
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Чист Линукс на корейски!Наистина стига да си мъничко компютърно грамотен и го виждаш. Господа журналисти, ограмотете са малко, преди да пишете, моля!
22
1
 
24
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
Вие *** ли сте или просто си търсите посещаемост на статитята?! Какво общо има тази Linux дистрибуция с Apple и Mac OSX?! Нищо общо...
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е по темата, но само да кажа, че ако някой е на Убунту и още не е минал на версия 13.10, а си е на версия 13.04, да си стои на 13.04. Засега е по-добра.
20
7
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Ех,тая братска любов.Само да се каже нещо за Китай или сев. Корея и веднага българските комунистчета скачат да ги защитят.Как си представяте тея гладни въшки да напишат операционна система?
19
2
 
6
 
! Отговори
преди 10 години
До До 14Ne biah chuval za satirichni *** :). Iavno si mnogo uchil.
18
7
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 10 години
Ти явно освен буквално си и технически неграмотен. Това с човека на слънцето е сатирична новина и няма нищо общо с истината, ама на теб кой да ти каже, че си *** ? :)
17
12
 
8
 
! Отговори
st преди 10 години
Чакайте малко компютъра мобилните телефони и тн са западни творение вражески неща, няма да ги ползвате те са сатанински западни продукти.Хехехеххехе
16
5
 
9
 
! Отговори
преди 10 години
I za da sme izcherpatelni mozeshe da byde "Komunist lyze i krade"
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и защо ми изтрихте коментара, че това е Линукс с KDE 2? Не е като да съм излъгал... мак ос-а наистина може да .. .. ....... . ....