Нов статус във Facebook - милиардер

Как основателят на WhatsApp Ян Коум забогатя за няколко години
Обновена: 21 фев 2014 15:41 | 21 фев 2014 15:13, Бойчо Попов
27
Нов статус във Facebook - милиардер
източник: Reuters

От социално слаб Ян Коум се превърна в милиардер. Бяла ниска сграда в Маунтин Вю, в сърцето на Силициевата долина. Пет стъпала водят до сравнително празната бивша сграда на местните власти за социално подпомагане. Тук прав Коум, облегнат на входната врата, подписа документите, които подпечатват една милиардна сделка. За 19 милиарда долара той продаде бизнеса си на Facebook.

Коум е наясно със символиката на това място, ето защо там имаше и специално нает фотограф, както показват снимки в списание Forbes. По-рано той е трябвало да разчита на услугите на ведомството и се е редял на опашка за купони за храна. На 16 години той идва в Калифорния с майка си от едно село в Украйна. Семейството печелело парите си, като гледало деца и чистело в супермаркети. Днес, на 37 години, на Коум няма да му се налага да се притеснява за пари. Forbes изчислява, че като основател и главен изпълнителен директор той ще получи 6,8 млрд. долара за своя 45%-ен дял. В допълнение, той влиза и в Борда на директорите на Facebook .

С WhatsApp Коум създаде едно явление. В рамките на само пет години приложението за кратки новини с иконата със зелена слушалка замени SMS-ите за много млади хора като предпочитано средство за комуникация. WhatsApp е готина и перфектна за чат с приятели – а SMS-ът е надежден и подходящ за съобщения до родителите. Междувременно около 450 милиона души са изтеглили приложението. И всеки ден към тях се присъединяват по 1 млн. нови потребители.

Само малък екип от около 50 работници и служители направи тази революция в чата. Сега всички те с един замах ще се превърнат в мултимилионери - в края на краищата те получават права за акции на стойност общо три милиарда долара. За сравнение - Facebook управлява акаунтите на своите 1,2 милиарда потребители с помощта на около 5800 служители.

Ян Коум винаги е искал да отвори нови канали за комуникация. Преди всичко го вдъхновява общуването с баща му - той не е емигрирал в САЩ през деветдесетте години, а телефонните разговори са били скъпи и несигурни. „Не можем да говорим за това, кой знае кой ни подслушва сега", е казвал баща му понякога. Коум започва да осъзнава, че се нуждае от алтернативи, които са по-лесни за ползване и по-безопасни.

През 1997 г. баща му умира в Украйна, а през същата година той вече е студент и започва да работи като стажант в консултантската компания Ernst&Young. Там той се среща и запознава с бъдещия друг съосновател на WhatsApp Брайън Актън. Двамата започват работа за Yahoo. Както майката на Коум почива през 2000 г. от рак, Актън се грижи за колегата си и двамата стават добри приятели. Заедно играят футбол и в продължение на години пътешестват през Южна Америка.

Върнал се обратно в Калифорния, Коум си купува първия iPhone през 2009 г. - и веднага забелязва какво не е наред. Какво правят в този момент приятелите му – за това нещо няма приложение. Вдъхновени от бума на индустрията на апликациите, Коум и Актън основават на 24-и февруари 2009 г. WhatsApp Incorporated, само на няколко пресечки от службата за социално подпомагане, която Коум познава толкова добре. От приложението, което първоначално е служило само за споделяне на съобщения за състоянието, подобно на Facebook, се ражда чат програмата WhatsApp - сериозна конкуренция за социалната мрежа.

И WhatsApp стана голяма. И привлекателна за поглъщане. Въпреки че отдавна циркулираха слухове, че Google или Facebook може да поемат услугата за чат, за индустрията сделката бе малко изненадваща. Едва през миналата година Коум дори бе отхвърлил подобен вариант.

Но както съобщава New York Times, Коум вече се е срещал в последните две години редовно с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. През последните дни изведнъж ситуацията започва да става конкретна. На 9 февруари Зукърбърг предлага на основателя на WhatsApp да действат заедно.

Коум се е заинтересувал и е посетил Зукърбърг на Свети Валентин в дома му в Пало Алто. Хапвайки шоколад и ягоди те постигат съгласие: Facebook плаща 16 млрд. щатски долара за WhatsApp в кеш и борсови активи. През следващите четири години ще бъдат добавени и акции на Facebook на стойност 3 млрд. долара.

Така сега WhatsApp влиза в империята на Facebook, а Коум се опитва да запази независимостта. Досега WhatsApp печели пари само с еднократна такса за изтегляне - за IOS приложението струва 89 цента, собствениците на Android телефони могат да ползват приложението за една година безплатно, а след това се иска такса от 99 цента. Много потребители се притесняват, че с придобиването от страна на Facebook приложението може да бъде наводнено с реклами. Коум е наясно с тези проблеми и се опита да ги обори. В блога на WhatsApp той пише: „Можете да разчитате и да сте абсолютно сигурни, че рекламата ще продължи да не прекъсва разговорите ви".

Ще бъде интересно да видим как WhatsApp ще се справя с неприкосновеността на личните данни. Новият собственик Facebook попада често под критика заради манията си за събиране на данни. Досега основателят на WhatsApp Коум е известен като защитник на личната информация – въпреки че приложението му не е с най-добрата репутация сред защитниците на личната информация, защото внася данни от адресните книги на телефоните.

В публичните си признания Коум обаче звучи по-различно. "Сигурността на данните е важна тема", подчертава отново и отново той. Не на последно място и заради неговата лична история. Той все още помни как се е чувствал в Съветския съюз, когато „и стените са имали уши“.

Още подобни анализи за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
светият граал на трансхуманизма - "разумната" машина , реанимирана към "живот" от пленената в нея душа . Мирише ми на ... Сивите ,
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Бил Гейтс стана милиардер, защото е откраднал и не плаща нищо на изобретателите на Линукс и интернет протоколите.
20
0
 
3
 
! Отговори
До haha преди 10 години
За съжаление интернет е основното поле, където интернет гурутата като теб приятелю правят подобни експертни изказвания. Ако погледнеш хейтът ще разбереш, какво се има предвид в коментара.
19
2
 
2
 
! Отговори
haha преди 10 години
До ГледамАко ползваш наистина WhatsApp и постваш подобни злобни коментари, съжалявам изобщо, че някога е бил измислен интернет. Едва ли целта е било комплексари като теб да изразяват злобата си към целия свят и да избиват комплекси с парадиране колко 'велики' са те. Ако имаше *** мнението ти трябваше да е изтрито заради обидите в него.
18
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 10 години
До АнонименТи си наивен ако вярваш, че някъде по света можеш да станеш честно милиардер.
17
1
 
3
 
! Отговори
haha преди 10 години
До ГледамМного си злобен. Кой хейтва, май ти, а? Придържай се към темата. WhatsApp е абсолютно ненужна на обикновените хора апликация. Има хиляди като нея. Нейният плюс е, че дава информация за това, къде се намират хората, които си чатят. Познай на кого е нужна тази информация. Я сега обясни като си такъв умник милосърден, защо точно тя трябва да струва милиарди, а другите подобни да са безплатни и техните създатели да са меко казано бедняци в сравнение с този 'Коум'. Защото това е поръчка.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фейсбук не купува програмата, а клиентите. В австралия може да напишете и десет пъти по - добро ICQ, но ако няма клиенти не да му вземеш 19 милярда, 19$ няма да ти дадат. Мислех, че в Австралия имате и акъл, а то с 10 годишни тойоти само парадирате ;). И фютчърси май по едно време въртяхте, а накрая станахте ИТ спецове от световен ранг ;)
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България нама как да стане честно милиардер. Липсват закони. Прекалено голяма е завистта и злобата.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фейсбука е тоталната шпионска агенция.Фейсбук знае всичко за вас. Къде ядете, кеде живеете, с кого дружите, с кого спите, какво предпочитате. И всичко това вие самите му казвате за себе си.
13
1
 
5
 
! Отговори
Гледам преди 10 години
Гледам какво пишете и ми се драйфа. Супер жалки сте пичове, освен да хейтите друго на правите, всеки, който е по-добре от вас хейтите, а който е по-зле гледате отгоре. Всезнайковци, глупави. Не било бизнес това, всеки можел да направи такава некаърна програма като WhatsApp, нямала стойност, нищо, че я използваме стотици милиони...има и друг свят освен този в жалките ви животи.Гадно, племе - лош човешки материал сте. Силно се надявам да не се репродуцирате, мършави злобари такива.
12
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 10 години
До до hahaДа, ясно ми е, че цената се определя от това, че вече са събрали милиони потребители, но реално тези сайтове нямат такава голяма стойност. Във всеки един момент тези 'потребители' могат да напуснат и фейсбук е дотук. Това, че хората доброволно поднасят информация за себе си на корпорации, които очевидно възнамеряват да злоупотребят с нея е изключително жалко. Подозирам, че голяма част от профилите във фейсбук са фалшиви, за да се създаде впечатление за много популярна социална мрежа.
11
0
 
7
 
! Отговори
до haha преди 10 години
И си прав, и не си прав. Разбира се, че средно добър програмист би могъл да напише програма за чат, но фейсбук ги купуват заради 450-те милиона потребители вътре, не заради софтуера.
10
4
 
3
 
! Отговори
haha преди 10 години
Въпросните 'продукти' могат да се създадат от средно добър програмист и изобщо не са нещо гениално. Няма как да струват милиарди при условие, че са пълен ***. Това е тотално лъжливо, спекулативно и измислено. Техните собственици са, както казах поставени лица, контролирани от едни и същи световни големи играчи.
9
4
 
7
 
! Отговори
haha преди 10 години
Това не са истински бизнесмени, а поставени лица, актьори. Нито Зукърбърг, нито тоя Коум са истински бизнесмени. Това са актьори.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо тук става въпрос за врътка и ПР, и второ, тая новина е вече неактуална, т.е. стара.. Това ли намерихте да пускате?
7
0
 
8
 
! Отговори
do 10 преди 10 години
.. и понеже мислиш така си на този хал а въпросния пич от статията - на неговия.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страшно много пари платени за нещо което струва няколко пъти по-малко!
5
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 10 години
А едни евреи въртят едни пари!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само в Америка можеш да станеш милиардер от глупостта на хората. Приложение, с което да разберешкой от приятелите ти си пече *** на еди кой си плаж, това само елементарен човек може да го пръча и да го ползва.
3
2
 
4
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
до 6Не си наясно какво значи балон.Кух си ти та чак вдлъбнат.