Софтуерната индустрия представлява 1,74% от БВП

Тя има изявен експортен потенциал, твърдят от БАСКОМ
Обновена: 2 дек 2014 14:26 | 2 дек 2014 14:26, Елена Кирилова
21
Софтуерната индустрия представлява 1,74% от БВП
Снимка: http://www.freeimages.com/

Софтуерният бизнес представлява 1,74% от БВП на България за 2014 г. Той е и един от най-бързо развиващите се сектори в страната и има изявен експортен потенциал, стана ясно по време на представянето на тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

През последните години делът на българския софтуерен бранш от БВП на страната се е увеличил близо три пъти, разкрива проучването, изготвено от независимата консултантска компания CBN – Pannof, Stoytcheff & Co. по поръчка на БАСКОМ.

Прогнозите за тази година са, че приходите в сектора ще нараснат с 15 на сто и ще достигнат 1,373 млрд. лева. През 2013 г. те са в размер на 1,198 млрд. лева и отбелязват ръст от 11% спрямо предходната година и 500% спрямо нивото от 2005 г.

Повече от 60 на сто от приходите на софтуерните компании в България са генерирани от износ на високотехнологични продукти и услуги.

Проучването показва още, че в софтуерния бранш работят едни от най-висококвалифицираните и най-добре заплатените специалисти в България. Средното възнаграждение в сектора е четири пъти по-високо от средното за страната. През тази година се очаква средното брутно възнаграждение на месечна база да е 3510 лева, което представлява 5% ръст на годишна база. През миналата година то е било 3330 лева, 10% по-високо спрямо предходния период.

По общ размер на изплатените възнаграждения софтуерният бизнес е най-големият технологичен работодател в България, като изпреварва телекомуникационния бранш и центровете за отдалечена поддръжка (т. нар. колцентрове, б. ред.).

Очаква се работните места в бранша през 2014 г. да достигнат 17 000. Техният брой нараства ежегодно с 6 до 10 на сто. От 2005 г. насам ръстът на заетите в сектора е 334%. IT специалистите представляват 80 на сто от всички служители в бранша, а една трета от тях са жени. Повече от 90% от работните места пък са заети от младежи под 35-годишна възраст, става ясно още от изследването.

В сектора непрекъснато има нови отворени позиции, което се дължи на факта, че има недостиг на IT специалисти в компаниите. За запълването на работните места за софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и IT консултанти на компаниите се нуждаят от над 10 седмици.

През 2013 г. софтуерната индустрия е платила данъци към хазната, възлизащи на 205 млн. лева. От тях 86 млн. лв. са ДДС, 15 млн. лв. - данък печалба, 57 млн. лв. - социални осигуровки, а 47 млн. лв. - от ДОД.

Браншът има потенциала да удвои обема на платените данъци през следващите пет години и те да надминат половин млрд. лева. Събираемостта на данъците пък е на изключително високо ниво поради спецификата на бранша и липсата на сив сектор, става още ясно от изследването

Прогнози

40% от анкетираните от БАСКОМ специалисти очакват увеличение на приходите на IT индустрията в България с 25 на сто през 2015 г. 27% пък вярват, че ръстът ще е от 10%, докато 16 на сто не смятат, че ще има промяна. 11% от респондентите смятат, че ръстът на приходите ще достигне 50%, а едва 6% очакват известно намаляване на приходите.

Данните показват, че IT секторът е сред най-устойчивите в България и бележи ежегоден двуцифрен ръст по всички разгледани показатели. 

Какви проблеми и предложения очертават от БАСКОМ можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: БАСКОМIT индустрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
аха преди 9 години
IT секторът може да е най-прогресивния, но за сметка на това всички останали сектори са в криза. За да се оправи икономиката трябва да се произвеждат реални стоки, които и да са конкурентно способни. В БГ най-сполучливо може да се развиват туризма и селското стопанство.
14
1
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Стига некви дружбенски селяни са се ебавали с мякането - като не ти аресват българските селянчета, дай да внесем *** с големи чамуги, да тренират оралните и *** сфинктери на българките!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам, че тук преобладават разбирачите от всичко, които смятат за огромно постижение това, че са се родили във София. Не мога да ви разбера и намирам думата "провинциалист" и съпровождащото я отношение за крайно обидни. И не, не всички родени извън София са родени в села. А колкото до "мякането", ако аз мога да ви търпя грешните спрежения и ударения, значи и вие ще търпите акцентите на хората идващи от други краища на страната.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха Манастирски Ливади - квартала с коловози вместо улици, без осветление, блокове наблъскани един до друг, тротоари за паркиране, некачествено строителство и съответно цена на квадратен метър по-ниска от тази на панелка в Люлин. С това доказваш колко си успял наистина.
11
2
 
5
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Провинциалист не значи некадърен 12, както и обратното. Имаше един лаф - може да извадиш човек от селото, но селянина от човека - не, и това не зависи от това в кой край на злощастната ни родина си се родил, а от възпитание, сиво вещество и образование. Мякането е проблем първата година, след това се изчиства и престава да дразни околните.
10
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До до 11"Ценностна система, която прави обществото бунище"Забелязвам твойта също не е за подражание ;)
9
1
 
6
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Жалко, да взимаш толкова пари и да живееш в Манастирски Ливади. Аз работих там 6 години и добре, че преместиха офиса та току виж се бях самоубил накрая. Що се отнася до мякането, незнаех че се отбелязва и в кода ;).
8
11
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Да, прав си, тук го има моментът с бунището. Масово ИТ "специалистите" са мякащи провинциалисти със сбъркана ценностна система. Ценностна система, която прави обществото бунище. Разбира се, те повече от прости шпакловчици на код трудно биха станали, защото няма кой да ги вземе на представителна високоплатена (над 4-5000 нетно) позиция. Иначе, да ти кажа, аз живея в нов блок в Манастирски ливади, приятни съседи все успели млади и усмихнати хора и ми е приятно тук.
7
1
 
8
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Дам, разходих се до германия и съвсем бегло придобих представа за цените им, тука наистина с 3-4 бона се живее сносно, ако не те притеснява факта, че живееш на бунището в общи линии. И това, че здравната система е на командно дишане.
6
0
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Не смятам така. В София взимам около 4500лв.. Работил съм по доста проекти, включително в Германия. Там взимах 6000 евро. Да, наистина беше за по-ниска позиция, но тези пари бяха малко за там. Трудно си позволявах да ида на ски в Австрия за седмица, например, при условие че изплащах автомобил и плащах наем. Иначе казано покупателната способност тук с тези пари е повече, отколкото 5000 евро в Германия, например.
5
3
 
19
 
! Отговори
Луд преди 9 години
В България с 3000 лв се жевее по-добре отколкото в западна европа с 6000 лв, след като едно излизане на ресторант там ти е 300 лв, а наемът - 2000 лв. Пробвал съм и 2-та варианта.
4
2
 
4
 
! Отговори
gogo преди 9 години
абе друго си е уньесьесьето да уча за шеф!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пишем софт
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не пишете коментари?
1
0
 
13
 
! Отговори
8 преди 9 години
Като сметнем мултипликатора на разходите на хората които взимат заплати се оказва, че сектора е доста важен. Още повече той подпомага създаването на средна класа.