Най-сетне купиха Sharp, цената – $6,2 млрд.

Купи ги Foxconn – производител на части за Apple
25 фев 2016 09:22,
11
Най-сетне купиха Sharp, цената – $6,2 млрд.
Снимка: архив, Ройтерс

Изглежда Foxconn спечели състезанието по закупуването на закъсалата напоследък компания за електроника Sharp, съобщи японската новинарска агенция Nikkei. Покупката е на стойност 700 млрд. йени или приблизително 6,2 млрд. долара. Други компании, които също са подали оферти, са били Samsung и подкрепяният от държавата японски инвестиционен фонд Network Corp.

Новината потвърждава слуховете, които се появиха още преди няколко седмици, че най-голям шанс за придобиването има Foxconn. Sharp влезе в една спирала от финансови проблеми през последните години, но и към днешна дата има значителен потребителски бизнес - от една страна със своите телевизори, а от друга стана с компонентите, с които снабдява водещи технологични компании.

Точно тези компоненти са най-апетитната част за Foxconn и най-вече дисплейните панели, в чието производство Sharp е лидер на пазара. До сега Foxconn купуваше тези компоненти чрез трети страни, а сега може да се снабдява сама.

Новата придобивка носи на Foxconn няколко предимства. Освен, че е в пъти по-евтино сама да набавя собствените си части, компанията ще има огромно предимство и основния си клиент - Apple.

Към момента частите, които Foxconn продава на Apple за нейните устройства идват от основните конкуренти на Apple - Samsung и LG, което поставяше ябълката в изключително противоречива ситуация - хем години наред се съди със Samsung за какви ли не патенти, хем купува нейните части, за да произвежда айфоните си. Купувайки директно части от Foxconn, Apple най-сетне ще може да се разграничи от основния си конкурент Samsung.

Друго предимство е че Foxconn също се опитва да пробие на пазара на електроника чрес свои брандове, сред които са телевизори, продаващи се най-вече в Тайван.

С покупката на Sharp ще се сложи край на усилията на Foxconn да купи дял от компанията, които датират още от преди 4 години. Тогава се водиха преговори за закупуване на 10% от акциите на Sharp, но така и не се стигна до сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: SharpFoxconn
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
до Джедай Мастър преди 8 години
Какъв хардуер на Foxconn те гони, бе?! Това е компания, която само и единствено сглобява. Единственото, което произвежда сама са корпуси и винтове.
6
2
 
2
 
! Отговори
Вуйчо преди 8 години
До Джедай Мастърходи обяснявай. Освен това Фокскон правят частите на почти всички хардуерни производители
5
4
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До БасиХардуеъра на Фокскон е един от най-добрите в света, кво менте, кви пет лева?
4
1
 
9
 
! Отговори
Корпорацийников преди 8 години
Това е съвременния бизнес. Края на ерата на десетки иновации(като двукасетъчния дек,течнокристалния дисплей и т.н). Върховите модели на SONY са с техни дисплеи. Вярно това не е ширпотреба и струваше повечко. Сега всичко ще мине под егидата на корпоративни борби.Света няма вече тази покупателна способност и настана време за евтини *** със съмнително качество.За Япония остана да прави по света грозни Тойоти със скрити дефекти...
3
6
 
15
 
! Отговори
Баси преди 8 години
Китайското менте купува японския гигант!? Нее истина просто. Пазрна икономика ....
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго предимство е че Foxconn също се опитва да пробие на пазара на електроника ЧРЕС свои брандове :D толко па да нямате един spell-check
1
2
 
13
 
! Отговори
Ninja преди 8 години
Foxconn произвеждат всичко за всеки .... Епъл са капка в морето им ;)