Kyon: най-умната каишка за домашни любимци

Ще следи къде е четириногото, дали не му е топло и дали щъка
29 фев 2016 10:30,
2
Kyon: най-умната каишка за домашни любимци
Снимка: кадър YouTube

Стартиращата компания Kyon представи своята високотехнологична умна каишка за кучета, която е пълна с какви ли не вътрешни сензори, даващи различна информация за домашните любимци.

Сред сензорите се вклчюват акселерометър, алтиметър, сензор за топлина, сензор за намокряне, GPS и ултразвукови вълни. Kyon има също LED дисплей, който е свързан чрз Wi-Fi и Bluetooth, за да може да е свързан постоянно с мобилното приложение.

Всички тези сложно звучащи технологии имат за цел да защитават кучетата по различни начини като да съобщават, когато са се изгубили или пък да предотвратят топлинен удар. Батерията на умната джаджа издържа до 30 дни, а след това трябва да се презареди.

Използването на умната каишка се върти изцяло около мобилното приложение. Собствениците на домашните любимци могат да си изберат определено разстояние, след което приложението ще сигнализира, че кучето може да се избяга или да се изгуби. Сред допълнителните опции са напомняния за регулярни прегледи при ветеринар, както и нужните разходки.

Изобретателите на каишката посочват някои от своите проучвания за основен повод да я създадат. Например, над 10 млн. домашни любимци се изгубват на година, а стотици хиляди получават топлинни удари. Последното има особено значение, тъй като някои породи кучета могат да умрат до 10 минути на високи температури като булдозите, които започват да дишат затруднено при 38ºC.

Сензорите в каишката следят температурите и веднага изпращат нотификация чрез приложението, че положението става напечено. По същата логика се изпраща съобщение и ако кучето падне в басейн и има опасност от удавяне.

Друга интересна опция на каишката е възможността да предотврати кучешки боеве. Ако кучетата започнат да лаят много силно и агресивно, каишката излъчва звук на изключително висока честота, който хората едва могат да чуят, но кара животните да се отдръпнат.

Приложението дори дава информация до колко е щастливо кучето вкъщи, когато е оставено само. Сензорите отчитат движението му и пращат информация дали стои на едно място цял ден или щъка насам-натам из дома на собственика си.

Kyon ще стартира кампания за набиране на средства чрез Kickstarter на 1-ви март, за да популяризира продукта си и да се опита да прогнозира колко бройки да произведе за продажба. Цената ще е около 249 долара и допълнителна месечна такса от 4,99 долара за микрочипа с вграден GPS, който се поддържа от мобилните оператори в над 120 страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 8 години
очаквайте скоро такива каишки и за хора MADE IN USA.....
1
1
 
1
 
! Отговори
. преди 8 години
Сега очакваме обществена поръчка за 240 броя "умни" каишки за едни още по-умни "хора".Допълнително изискване на възложителя ще бъде, освен сензор за "подмокряне" да има сензори за преяждане и наакване.