Великобритания тества автономни коли по магистралите

Първите такива автомобили трябва да бъдат законно разрешени до 2020 г.
14 мар 2016 13:30, Бойчо Попов
4
Великобритания тества автономни коли по магистралите
снимка: Ройтерс

През следващата година по магистралите във Великобритания за първи път ще се тестват автономни автомобили. Британският финансов министър Джордж Озбърн ще обяви подобни планове в сряда, като представи и предложения за намаляване на регулаторните пречки, предава Ройтерс.

По време на тестовете ще бъде задължително зад волана да има човек, за да може да се намеси, ако е необходимо. Обявената цел е да се даде възможност на автономните превозни средства да се появят по британските пътища до 2020 г.  

Въпреки това той вече предупреждава за съживяване на „войната с шофьорите" на фона на опасенията, че планира да повиши митата за горивата и да увеличи застрахователните премии.

Озбърн обмисля да увеличи митата за горивото с до 2 пенса за литър, за което се смята, че е оправдано предвид срива на световните цени на петрола. Освен това се обмисля и увеличение на застрахователните премии, което ще доведе до средно поскъпване на застраховките с около 80 лири годишно.

В Европа подобни тестове в момента се правят в Германия, където за тестова дейност на автономни коли е изградено специално трасе на магистралата A9 между Мюнхен и Нюрнберг.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: автономни автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Това, което един изкуствен интелект не може е креативност и социална компетентност, както и морал и ценности. Последните са абстрактни понятия, чиито дефиниции са абстрактни, дори непонятни за по-голяма част от световното население. Креативността е процес в мозъка, който дори не знаем как работи, че да го програмираме, дори и след 200 години. А социалната компетентност и обществото е феномен създаден от живите организми с цел оцеляване и заздравяване на едно стадо, общество, глудница!
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шофьорите ще бъде изхвърлени от автомобилите, работниците ще бъдат изхвърлени от фабриките, накрая дори и мениджърите ще бъдат изхвърлени и заменени от изкуствен интелект който ще взема всички стратегически решения.Еволюцията постепенно преминава на следващото ниво, а хората ще станат излишни!
1
3
 
1
 
! Отговори
Шафьора преди 8 години
Тези коли какво работят? Колко им е заплатата? Данъци плащат ли, винетки купуват ли, на преглед ходят ли?